Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Onkyo PR-SC5530 / Onkyo PA-MC5501

11.4 kanaler och mer strömstyrka än vad som behövs för att driva hela Iran. Onkyos nya Atmos-flaggskepp har recenserats...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det var en sorgens dag. Och glädjens. Gamereactors snart sju år gamla Marants-steg skulle hitta hem till ny ägare. Vi kopplade ur dem, packade ihop kartongerna och såg hur för- och slutsteget som förstärkt vårt speltestande sedan 2008 följde med en lycklig herre vid namn Fingal hem. Dagen därpå infann sig den totala, okonstlade lyckan då jag, Simon och Jerry rev och slet i paketen som innehöll våra nya steg Onkyo PR-SC5530 (försteg) och Onkyo PA-MC5501 (slutsteg).

HQ

Orsaken till varför vi valde Onkyo före Marantz, Yamaha, Denon eller Integra var och förblir ytterst enkel. Tillgänglighet och kraft. Vi har bytt rum till ett dubbelt så stort sådant och ville säkerställa att vi hade betydligt, betydligt mer strömstyrka och mer brutalhård kontroll över ljudet än vad vi någonsin skulle tänkas behöva. Därför föll valet på Onkyo.

Ett märke vars förstärkare alltid varit kända för sin styrka. Rå, renodlat rekorderlig dunderkraft - är något som Onkyo alltid förknippats med. Naturligtvis är flaggskeppen PR-SC5530 och PA-MC5501 inget undantag, tvärtom. Här finns det tillräckligt mycket power för att kräma sönder folks kranium och utan att tappa själva finliret, alla detaljerna.

Onkyo PR-SC5530 / Onkyo PA-MC5501
Designen är verkligen inte särskilt originell men i verkligheten är försteget rysligt maffigt och rent stilmässigt även sobert.

PR-SC5530 är ett riktigt bioförsteg med fullt stöd för 11.4 balanserade kanaler (11.4 preout XLR) vilket innebär fyra stycken höjdkanaler i en komplett Dolby Atmos-rigg. Stegets videoprocessor klarar 4K-bild med 60 bilder/sekund och nya lyxkomponenter gör att Onkyo ligger i framkant gällande ren byggkvalitet. PR-SC5530 har åtta stycken HDMI-ingångar (en på fronten) och tre utgångar för den som vill skicka bild till både projektor och TV-skärmar i två olika rum. Naturligtvis finns alla moderna streamingfunktioner inbyggda via DLNA. Spotify finns också inbyggt, även om det inte är något jag personligen kommer använda. Ansluter man försteget (trådlöst) till ett nätverk kan man efter ett par ilsnabba inställningar nå Spotifys enorma musikbibliotek och ens egna sparade spellistor.

Detta är en annons:

Försteget innehåller ett Marvell Qdeo-bildchip som gör ett strålande arbete med att skala upp grafik till 4K. Videoprocessingen är klart bättre än i vårt gamla Marants-steg och det märks att Onkyo inte snålat in på något. Chassit är enormt, försteget väger bly och strömdelen ser ut att vara större än en Gamecube. Medföljer försteget gör även Onkyos nya rumskorrigerings/kalibreringssystem som de valt att kalla AccuEQ (inte Audyssey, alltså) och det har fungerat sådär, för vår del. Tekniken känns något gammaldags och steget räknade konstant fel på vårt testrum. Vi valde därmed att ratta in Onkyo-grejorna via extern, annan, mätutrustning istället.

Menysystemet i Onkyo PR-SC5530 är jämfört med Marantz och Yamahas nya försteg helt fantastiskt smidigt. Snyggt presenterat i en prydlig och lättbegriplig ordning och att ställa nivåerna på samtliga högtalare samt spara olika typer av pre-sets är rena ramma barnleken. Efter ett par intensiva veckor med 5530 kan vi med säkerhet säga att det är ett riktigt bra steg som med enkelhet utklassar allt under 20 000 kronor. Ljudkaraktären är precis som med de flesta japanska hifi/bio-produkter från tillverkare som Sony, Pioneer, Panasonic, Denon, Yamaha och Marantz lite åt det mer mekaniska, platta hållet vilket lämpar sig fantastiskt väl för filmtittning, inte minst när det handlar om upp till 11 högtalare.

Onkyo PR-SC5530 / Onkyo PA-MC5501
Försteget är gigantiskt, snortungt och otroligt mustigt.

Som musikförstärkare lämnar dock PR-SC5530 en del att önska. Ljudet blir lite vasst och det känns som om det saknas både liv, spelglädje och viss dynamik även fast mängden kontroll samt råstyrkan väger upp för mycket. Gillar man den lite mer mekaniska ljudet även på musik, är detta en klockren maskin även för hifi, såklart.

Detta är en annons:

Att sätta betyg på slutsteget Onkyo PA-MC5501 är såklart svårare då ett slutsteg i princip bara gör en enda sak, genererar styrka, och här är 5501 fullständigt enastående. Ett steg så kraftfullt att vi i dagsläget knappt nyttjar en sjättedel av allt det klarar av, även när Erik Nilsson Ranta krämar på allt han pallar medan han recenserar Ant-Man.

Om du söker en varm ljudbild med massa karaktär och en för- och slutstegscombo som även är fenomenalt bra på ren hifi, är Onkyo PR-SC5530 och Onkyo PA-MC5501 mest troligt inget för dig. Men om du, som vi, letar efter ett enkelt sätt att förstärka ditt spelande samt skapa magi när det kommer till ditt filmintresse är detta en strålande combo. Visst, det kostar därefter men Onkyo bevisar med råge att de kan slåss med prisklassens främsta.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Otrolig mängd kraft, väldigt läcker design, fantastisk byggkvalitet, trevlig funktionalitet, superb ljudkontroll, mängder av kopplingsmöjligheter
-
Väl platt stereoljudbild
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content