Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

BenQ BL3201PT

Petter har satt gubbgaddarna i ännu en 4K-monitor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Det blir svårt att slå Acer Predator X34, tänkte jag när jag packade upp BenQ BL3201PT. Riktigt svårt. För även om BenQ:s senaste monitor har 4K-panel medan Acers skrytpjäs endast stödjer 3440-uppläsning är Predator-skärmen fortfarande den bättre av de två, av flera olika anledningar. Låt mig förklara.

HQ

Att spela spel i 4K-upplösning idag innebär i stort sett alltid en kompromiss när det gäller skärmens uppdateringsfrekvens. 60 Hz är enligt många kräsna spelare inte tillräckligt för att användas som seriösa spelskärm och därmed argumenterar många att det helt enkelt är bättre att kliva ned i upplösning och upp i uppdateringshastighet. Jag, som inte tävlat i något slags spel sedan 1999, är verkligen inte den som rynkar på näsan åt 60 Hz. Det räcker, nästan alltid, för min del.

BenQ BL3201PT

Samtidigt är G-sync-funktionen samt möjligheten att överklocka Acer Predator X34 riktigt användbar och med tanke på att BenQ BL3201PT helt saknar båda dessa finurliga detaljer, är den naturligtvis inte fullt lika attraktiv för den som vill nyttja sin monitor enbart till att spela på. Jag söker en skärm som kan lite av varje, dock. Jag surfar på min datorskärm, jobbar, läser, skriver, ser på film, på TV, designar saker i Adobe Photoshop/Illustrator samt spelar en del spel.

BenQ BL3201PT är bra på det mesta men inte briljant. Skärmen har en 32 tum stor IPS-panel med 3840-upplösning och o-kalibrerad, ur kartong, är bilden proppad av kontrast. Färgerna är fina och on screen-menyerna är riktigt trevliga, inte minst tack vare den medföljande lilla runda fjärrkontrollen som smidigt nog passar perfekt, som en liten puck, i metallstativets mittpanel. Det går att ställa skärmens höjd med 15 centimeters differens och det går att tilta skärmen bakåt eller framåt cirka 5° år vardera håll. Det finns här gott om videoingångar samt fem (!) USB 3-portar som gör det möjligt att nyttja skärmen som en USB-hub för alla sina tillbehörsbehov.

Detta är en annons:
BenQ BL3201PTBenQ BL3201PT

Välutrustad, välbyggd och ytterst kapabel, med andra ord. Det är lätt att till en början bli mer än lovligt förtjust i BenQ BL3201PT, men för min del visade sig monitorn bidra till en viss irritation i ögonen efter cirka två dagars användande. Jämfört med framförallt Predator X34 känns bilden en liten aning nervös och lite, lite flimrig. Jag har förvisso riktigt känsliga ögon när det gäller just detta och har därför egentligen aldrig trivts med någon av de 40+ olika TN-monitorerna jag testat genom åren.

BenQ BL3201PT är bra och Jonas, som också suttit en del framför skärmen under veckorna som vi testat den, upplevde inte irritation i ögonen men personligen kan jag inte dela ut ett högre betyg än en svag sjua av just den enkla anledningen.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Välbyggd, goda inställningsmöjligheter i stativet, trevlig fjärrkontroll, riktigt bra menyer, 4K-upplösning
-
Något flimrig bild i 60 Hz, plastig ram, svintung
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content