Svenska
Gamereactor
hårdvarurecensioner

Creative Sound Blaster Tactic3D Rage

Creative har nya gamingheadset ute. Med höga förväntningar har vi hårdtestat Tactic3D Rage. Det har visat sig vara ett bra budgetheadset

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Creatives gamingheadset har varit en trevlig bekantskap när vi testat dem tidigare. Toppmodellen Omega var antagligen ett av de bästa headseten på marknaden (för spel, då) när det lanserades för något år sedan. Förväntningarna var därför höga på nya, lite billigare, Rage.

HQ

Det första som slår oss är att Creative fortsatt göra bekväma produkter. Rage sitter lika skönt på huvudet som vi vant oss vid att Creatives headset ska göra. Det klämmer aningen hårdare mot huvudet än vanligt och huvudbandet är lite hårdare, men överlag är komforten hög.

Creative Sound Blaster Tactic3D Rage
Rage är ytterligare ett headset i Creatives Tactic3D-serie. Vid USB-drift lyser sidorna på kåporna i ilsket rött.

Kvalitetsintrycket är förresten gott. Inte fantastiskt, men ganska precis så, som man förväntar sig för priset. Allt är byggt i plast men känns hyggligt stabilt och ett tapp i golvet eller liknande, är inget problem. Lyckligtvis går kåporna att fälla bakåt 90 grader, vilket kommer att underlätta packningen om de ska med på en tävling eller liknande. Däremot medföljer ingen bärpåse eller liknande.

Rage har två möjligheter för inkoppling. Dels kan de användas som vanliga hörlurar och headset, via 3,5mm-kabel. Vi blir väldigt glada när vi ser att det även fungerar under Android så vill du, kan du använda ditt Rage som mobilheadset också. Alternativ två är att koppla dem via USB till datorn och det är det alternativet Creative föredrar att vi använder, i alla fall att döma av sladdarna. USB-varianten är en lyxig, tygklädd sak medan 3,5mm-sladden är en billig, tunn gummitråd.

Detta är en annons:
Creative Sound Blaster Tactic3D Rage
Rage går att köra både analogt och via USB. För dig som hatar sladdar (tygklädda eller ej) finns även en trådlös version av samma headset.

Inkoppling via USB fungerar utmärkt på testdatorn (Win7) och headsetet installerar sig självt och kan ställas in som default för mikrofon respektive output, i Kontrollpanelen. Sen är det bara att köra.

Ljudmässigt märks det att Rage är ett gamingheadset. Ljudbilden ganska mörk och betoningen har lagts på "tryck". I spel låter det väldigt bra och skott, explosioner och annat (motorvarvningar) får en extra knuff jämfört med standardlurar. Vill man däremot köra Rage som musiklurar (och det lär man ju vilja ibland) är de inte fullt så imponerande.

Det låter inte dåligt direkt, för slentrianlyssning funkar det utmärkt, men ljudbilden är mörk och lite tungrodd i den bemärkelsen att basen är stor och tung men inte särskilt detaljerad eller definierad. Basgångar och liknande blir mer av ett bludder än enskilda toner. Det känns också i största allmänhet lite hoptryckt och dimensionslöst jämfört med ett headset som till exempel Qpad QH85. Betyget på ljud blir därför kanon för spel men bara sådär för musik.

Detta är en annons:
Creative Sound Blaster Tactic3D Rage
Mikrofonen är löstagbar och av svanhalstyp. Se upp med puffskyddet - det faller lätt av och försvinner.

Mikrofonen är löstagbar och justeras enkelt för bästa position Vi har gjort en testfil som kan avlyssnas här och ljudet är godkänt men lite för tunt. En titt på specsen avslöjar att mikrofonen har en frekvensåtergivning som slutar vid 6,5KHz vilket möjligen kan förklara saken, även om inte särskilt mycket information ska finnas i röster utanför det spektrat.

För att återigen göra jämförelsen med Qpad QH85 (lyssna på testfil här), är Tactic3D Rage klart tunnare och mer telefon. Det är inget att skämmas för med tanke på prisskillnaden, men det finns som sagt mikrofoner som låter bättre.

Creative har skapat ett middle-of-the-road-headset med Tactic3D Rage. Det är helt okej på det mesta och för ett "street"-pris runt 600 kan man egentligen inte klaga. Men för några hundralappar till finns det grejer som är bättre på det mesta. Ska du i princip bara spela och kanske inte köra så mycket teamplay och liknande, är Rage ett bra köp.

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Hög komfort, bra spelljud, lågt pris
-
Lite murrigt ljud på musik, finns bättre mikrofoner på marknaden
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content