Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Testad Version - Xbox 360


Det var länge sedan ett spel fick mig att känna såhär. Det var länge sedan en karaktär fick mig så intresserad. Det var otroligt länge sedan jag har kännt mig så involverad i ett spel.

Riddick, en av de hårdaste karaktärerna inom filmvärlden har gjort debut inom spelens värld. Även här spelas Riddick av Vin Diesel och det känns verkligen som filmens Riddick när man smyger runt i fängelset Butcher Bay.

Richard Riddick gjorde sin debut år 2000 i filmen Pitch Black och han gjorde det på ett oerhört imponerande sätt och filmen ligger än idag på min top-10-lista över film. Även om storyn i den filmen inte har så mycket att göra med storyn i Escape Från Butcher Bay så är riddick precis lika hård och skoningslös som man känner igen från filmen.

Du är som sagt Riddick, och under övervakning av prisjägaren Johns så är ni på väg till Butcher Bay, ett "Maximum Security Prison". Din uppgift är enkel, att med ytterst begränsad vapenarsenal rymma från Butcher Bay. Du kommer enkelt in i spelet och inlärningskurvan är mer eller mindre noll.

Genom att göra tjänster för andra fångar, och även vakter, så kommer du få tillgång till
diverse tillbehör som underlättar din planerade rymning. Din största medhjälpare i detta spel är dock varken en person eller något materiellt, utan det är mörkret. Tack vare ditt mörkerseende du får tidigt i spelet så kan den enklaste lösningen vara att helt enkelt ta sönder, eller släcka lampan.

På grund av allt smygande och gående i mörkret så påminner detta spelet väldigt mycket om Splinter Cell, men Sam Fisher får ursäkta. Riddick är så oerhört mycket hårdare än Fisher.

Spelet innehåller dock delar för den sjutglade personen också, främst i spelets senare delar. Du kan såklart välja att smyga dig igenom slutet också, men det så kallade "Run and Gun"-systemet kan vara skönt efter några timmars smygande. I dessa delar känns spelet som ett oerhört bra FPS-spel, i klass med Half Life 2. Så bra är faktiskt detta spel!

Spelet i sig är bland det bästa jag någonsin har spelat. Men det som nästan imponerade mig ännu mer var grafiken. Nu spelade jag det till xbox 360, och har sett väldigt lite av Xbox-versionen. Grafiken imponerade doch nått så enormt på mig, och ljussättningen och skuggorna håller verkligen toppklass.

Jag tyckte att AI:n i detta spel var otroligt bra, fienderna kändes smarta och samarbetade på ett sätt som inte syns ofta i sådana här spel. Det enda jag kan klaga på med hela spelet egentligen är vissa fiender i spelets senare delar. Små och ettriga "kryp" som egentligen aldrig är roliga att möta.

Storyns grundidé är inte så jätteimponerande kanske, du ska rymma från ett fängelse. Däremot är presentationen och berättandet så bra gjort och man dras verkligen in i rollen som Riddick. Kommentarerna Riddick har om saker och ting är saker som man lika gärna kunde sagt själv i samma situation. Han känns mänsklig och man känner precis som man är honom genom hela spelet.

Jag skulle nog säga att det här är ett av de bästa spelen jag har spelat denna generation, och då är ändå detta spel från förra generationen. Alla som vill ha en intensiv actionupplevelse borde köpa det här, men även folk som bara vill ha en härlig upplevelse i sann Sam Fischer-anda.

Spelet är utmanande, otroligt utmanande på sina ställen. Jag blir dock aldrig frustrerad som jag lätt kan bli av att spela om samma parti 10 gånger i ett spel. Spelet är så kul så man egentligen inte bryr sig utan man funderar på vad man gjorde för fel och testar en annan metod nästa gång.

Jag måste rekommendera detta spel till alla! Särskilt nu när man kan hitta Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena för en billig peng, där detta spel även ingår.

Richard B Riddick! Du är en av de bästa karaktärerna någonsin.

Samlat betyg: 9.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10