Svenska
MEDLEMSRECENSION

Battlefield 2

Skrivet av: STALKER   2007-08-05

Dice har åter slagit till mot spelhyllorna - och det luktar seger.


Jag laddar om en ny granat i min AK-101 efter att jag avfyrat den förra in bland en grupp soldater, som slängde iväg de amerikanska marinkårssoldaterna några meter från deras ursprungliga position som trasdockor. Det var bara ännu några döda kroppar i min väg för byggplatsen. Jag laddar om granaten, men får syn på en M1A2-stridsvagn bara några 30 meter bort, som skvallrade om en annalkande död för mig och mina kamrater. Jag kastar mig bakom skydd omedelbart, någon nanosekund innan en pansarbrytande granat landar några meter bort och gör min syn suddig. Mina underordnaden ropar stressat över kommunikationssystemet att vi kommer att dö, men jag behåller lugnet och skickar fram en pansarvärnssoldat för att inte slösa på artilleriet.

Stridsvagnen får syn på soldaten göra sitt raketgevär redo. Han avfyrar raketen och träffar stridsvagnen på sidan, men skjuts ihjäl av en kulsprutesalva kort därpå. Jag inser den till synes hopplösa situationen och begär artilleriunderstöd av befälhavaren, som strax meddelar mig att artilleriet öppnar eld mot det angivna målet. Stridsvagnen fortsätter med sin förödande eld mot min grupp som sitter övermannad bakom skydd och har ingen möjlighet alls att komma ur. Plötsligt landar artilleriet runtomkring stridsvagnen, som får den föraren att kastas i panik och försöker köra därifrån. En granat landar rakt på stridsvagnen och förvandlar det till ett svartbrunt vrak, som strax exploderar och vi tar över byggplatsen.

Braksuccén Battlefield 1942, som släpptes 2002, hade sina brister, trots dess dundrande succé. Fjortisar satt alltid här och där med ett prickskyttegevär och väntade bara på att en skulle hamna i hans sikte. Pang, och sen var det bara att respawna, bara för att hamna i hans sikte igen! Det var även brister på lagspel, där alla verkade utkämpa sina egna krig oavsett vart man än gick. Det var kort sagt, några väldigt irriterande problem för riktiga nätsoldater som ville ha ett sådant smärtfritt och realistiskt internetkrig som möjligt.

År 2005 kom Dice ut med ett nytt digitalt krig som jag kan minst säga ändrade internetkrigen för alltid - Battlefield 2 släpptes. Alla de problemen som var så dödligt irriterande i Battlefield 1942 var ett minne blott.

Battlefield 2 blandar det bästa av två världar. RTS och FPS. Som befälhavare kan du släppa förnödenheter till illa ställda lagkamrater, beordra artilleri mot det där farliga, enorma fiendefästet som vaktar den sista kontrollpunkten och ger dina lagkamrater totalstryk varje gång de försöker bryta igenom och göra om det till fordonsvrak och en kyrkogård med döda fiender. Om du har mannar som är illa ställda i en stadsstrid och vet inte vart elden kommer ifrån, tar du tag i det själv och ger dem ett obemannat spaningsflygplan som cirkulerar runt området och lokaliserar fienden åt dem.

Om du vill blanda ihop det lite, kan du välja att vara gruppchef med en grupp upp till sex man och leda din egna operation. Du får order direkt från gruppchefen, som du kan godkänna eller det motsatta. Om du behöver artilleri vid din position, lägg din egna marker för artilleriet!

Givetvis bjuder Battlefield 2 på maffiga fordon. Kör T-90-stridsvagnar, flyg F-35 JSF-flygplan, orsaka totalt kaos bland fiendesoldater från en femtiokalibrig kulspruta fastsatt på en Humvee, flyg en attackhelikopter och ge fiendens stridsvagnar en läxa de sent kommer att glömma och mycket, mycket mer.

Grafiken i Battlefield 2 är enastående med tanke på faktumet att spelet är två år gammalt. Vackra vatteneffekter, bra ljuseffekter och riktigt häftiga vapen, fordon och soldater.

Ljudet är godkänt, men den loopande låten i menyn kan vara irriterande efter ett tag.

Spelbarheten är toppen, likaså hållbarheten, som slår allting innan.

Multiplayerdelen är den bästa jag någonsin skådat. Man kan spela på antingen 16, 32 eller 64-spelarbanor, som alltid omfattar en jämn och sjyst balans.

Singleplayerdelen (nu kommer vi till den enda nackdelen) blir plågsamt tråkig efter bara någon dag. Samma, gamla 16-spelarkartor hela tiden, med begränsade möjligheter. Om du inte har bredband, köp inte Battlefield 2 om du inte funderar på att skaffa en adekvat internetuppkoppling.

Vad kan jag säga mer om Battlefield 2? Att spelets stora 64-spelarkartor som omfattar totalkaos och extrema roligheter dagen ut och in kommer att mer eller mindre ta över ditt liv - Dice, jag älskar er.


------------------------------------

Pluskonto: enorma kartor, oslagbar multiplayer, vacker grafik och riktigt, riktigt kul.

Minuskonto: singleplayerdelen blir till ett hatobjekt efter bara någon dag. Om du ska ha Battlefield 2, så ska du ha internet också.

Sammanfattning: Battlefield 2 är bäst. Övrig kommentar överflödig.

Medlemsrecensioner32
Samlat betyg: 8.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10