Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem






Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook
Medlemsrecension

God of War III

Skrivet av: Zoiler   2010-03-19

Den grekiska krigsguden Ares är död. Olympiernas strategiska geni Athena likaså. Besegrade av en hämndlysten, asktäckt spartan vi lärt känna under namnet Kratos. Samma gudslaktande spartan som nu ridandes på moder Jord själv, den kolossala titanen Gaia uppbackad av flera mäktiga artfränder, bestiger gudarnas boning Mount Olympus i en krigsförklaring ej skådad sedan titankriget. God of War 3 är här.

Problemet med att förklara krig mot närapå omnipotenta makter som kontrollerar havet, solen, dödsriket och vädret är att de knappast ger upp utan kamp, och med ens har vi ett scenario där Hades, Helios, Poseidon och ett flertal andra gudomligheter bokstavligt talat kastar sig huvudstupa in i fighten samtidigt som Zeus beordrar sin armé av mytologiska entiteter till attack. Det är kort och gott början på apokalypsen. Om ni tror att ni sett en episk inledningsscen innan ni spelat God of War 3 så lita på mig - ni har inte sett någonting än. Inledningen är sanslös.

Två saker uppmärksammas genast. Skalan, som verkligen är helt enorm i både höjd och djup. Kratos springer omkring som en liten myra på Gaia och många fiender är så hopplöst gigantiska att man undrar hur Kratos någonsin ska kunna besegra oddsen.

Och även kameraarbetet, som är revolutionerande välgjort och filmiskt. Den följer med bakom Kratos, panorerar ut för att visa enorma vistas och ger ledtrådar om vart man ska genom att rikta sig åt olika håll. Inte nog med det dock, vid ett par tillfällen går man i en förstapersonsvy och får se och hjälpa Kratos spöa skiten ur sitt offer på nära håll. Eller...tvärtom. Kameran gör ett mäktigt jobb med att visa de vyer som utvecklarna jobbat med att finslipa i flera år och höjer definitivt pulsen och närvarokänslan. Den är inte fri och man kan inte kontrollera den (då hade spelet inte kunnat se ut som det gör), men det behövs inte.

Spelmässigt har inte mycket hänt sen PS2-eran dock men varför ändra ett vinnande koncept? Pusslen är fortfarande kluriga, listiga och varierade - ett av pusslen har tagit ett blad ur Sonys egna perspektivsbaserade PSP/PSN-spel Echochrome, något som gav mig rejäla bekymmer i och med att det kändes lite väl ologiskt för God of War. Och spelet är fortfarande lika blodi...nej stryk det. Det är mycket råare och blodigare nu. Ögonbollar dras ut ur cyklopers skallar, huvuden slits av, magar rivs upp så inälvorna flyter ut och blodet fullkomligen sprutar. Ibland kan det bli lite väl överdrivet men för det allra mesta passar det sig. Se till att hålla barnen borta bara (doh!).

En annan anledning att hålla barnen borta är nakenheten. Harpyerna och gorgonerna anfaller Kratos som Zeus skapade dem med bröst som visas i sin fullhet när han tar kål på dem i Qucktimesekvenserna. Och precis som i ettan finns en reaktionsbaserad sexscen...

Stridssystemet är så gott som identiskt med ettan och tvåan, liksom 3/5 av vapnen, bågen inräknad. Horder av grekiska kreatur ska besegras, ofta i arenaliknande dueller, och block/evade-knapparna är dina bästa vänner. Spontant knapptryckande fungerar på easy men försök med det på hard och du blir Kratosröra. Fienderna och striderna är mycket intressantare än säg, Dantes Inferno, och även klart bättre än Darksiders. God of War har alltid haft variation och samma koncept tillämpas här - strider, följt av pussel och story, följt av episk bossfight. Ingen miljö är den andre lik och backtrackingen är minimal och inte alls störande.

Bossfighterna är ett kapitel för sig. Fantastiskt storslagna och uppdelade i flera sektioner. Nästan som mindre banor man ska ta sig igenom. Jag vill inte spoila något men man möter flera legendariska gudomligheter, varav en av mina personliga favoriter.

Faktum är att det finns minst lika många WTF-moments i GoW3 som i Uncharted 2 om inte mer. En stor del av det måste man säga beror på den munvattnande grafiken. 14 timmar stannade klockan på för mig, men jag vill lova att minst en timme spenderats stillastående med ögongodis. Det är de stora miljöerna som tar andan ur en, att titta ut mot horisonten och se helt oöverträffade landskap av rent ögongodis. Och ljussättningen som lätt är bland det bästa jag sett, något som syns tydligt när man i en mörk grotta använder sina eldbestyckade vapen och illuminerar grottväggen. Fantastisk interaktion mellan ljus och objekt på alla ställen i spelet och dessutom HDR-ljus! David Jaffe var inte helt fel ute när han pratade om att spelet ser ut som en tavla som fått liv - för i vissa scener får man verkligen det intrycket tack vare en jättevacker artistisk design och fenomenal ljussättning när både förgrund och bakgrund sandwitchar Kratos till ren visuell magi. Jag önskar dock de hade ännu fler utomhusmiljöer och gärna i lite gladare färger men man tar vad man får. Fienderna, från cykloper till gorgoner och minotaurer är grymt detaljerade och texturerade samt animerar både slag, uttryck och rörelser fantastiskt samtidigt som deras dödsanimationer är våldsamt snygga. Du har inte levt förrän du kapat svansen av en chimera i HD!

De enda svaga delarna jag kan se rent grafiskt är att texturer är lite lågupplösta på ett fåtal ställen och flera ansikten ser lite tveksamma ut när man spelat spel som Final Fantasy och Heavy Rain. Det är dock inget genomgående tema och Kratos själv samt en del andra ser riktigt bra ut. I övrigt, varken installation eller laddningstider (förutom när man dör och då är de korta) ger tummen upp från mig.

Musiken är också som tagen ur tidigare spel, episk och tung med mycket stråkmusik och en del solokör. Dubbelt så många brassinstrument som i en orkester enligt de mycket intressanta utvecklarvideos som följde med skivan. Vilket ju säger en del. Smått otroliga fem kompositörer har jobbat på musiken, inte med uppdraget att få det att låta harmoniskt och fint utan att nästan enbart satsa på tunga, kraftiga och låga tongångar. Resultatet är ett familjärt sound taget till en ny nivå.

Rösterna är för det mesta bra, men kan ibland låta lite väl mänskliga. Darksiders gör ett bättre jobb med att porträttera övermänskliga ting på ett naturligt sätt men förstärkningar som Kevin Sorbo är förstås inte att leka med.

God of War 3 är givetvis ett makalöst spel. Man har gått ut med buller och bång för att kunna ge oss en värdig avslutning. Det är aningen mer story än tidigare och inte lika enkelspårigt (även om Kratos fortfarande vandrar över lik i sin besatthet av hämnd på Zeus). Det som hindrar mig från att sätta högsta betyget är ett par tillkortakommanden. Först och störst - igenkänningsfaktorn är enorm. Trots all storartad teknik är spelkänslan likadan och Quick Time Events fortfarande en stor del av upplevelsen på gott och ont (även om det är enklare att se dem nu när de placeras på skärmen som de är placerade på handkontrollen). Det enda riktigt nya tyckte jag var de reflexbaserade flygsekvenserna i tunnelmiljöer där man ska akta sig för fallande objekt och manövrera smala utrymmen.

Vidare spelade jag i min enfaldighet på hard och klarade det så när som på sista timmen där jag blev brutalt antastad av vad som kändes som ett oändligt hav av spawnande fiender. Dessförinnan hade jag råkat utför ett antal situationer som fått mig att vilja slänga kontrollen genom fönsterrutan i frustration. Ett par bossfighter kändes rent utav billiga med spawnande fiender som överrumplar en samtidigt som man har en kickass boss att hålla reda på. När jag så fick erkänna mig besegrad är jag tvungen att spela resten på easy. Det går inte att välja normal nivå och när jag klarat spelet och kollar i menyn har jag bara varvat det på easy. Att man dessutom inte kan ta bort filmsekvenser utan tvingas titta på dem varenda gång tryter än mer på tålamodet. Checkpoints är ibland, men inte ofta, taskigt utsatta. Jag tycker det känns som att de höjt svårighetsgraden sen sist men jag ska egentligen inte klaga eftersom det för det allra mesta var precis lagom utmaning. Vilket är bra. Som referens har jag klarat Ninja Gaiden på hard, men hade då mer tid på mig. Vetetusan om inte det här är svårare.

Slutligen är antalet vapen rätt fattigt. Fyra vapen + bågen (som mest är effektiv mot andra bågskyttar) där tre av vapnen liknar varandra. Jag använde två av dem konstant utan att känna ett behov av övriga. Och trots detta är alltså striderna riktigt underhållande, mycket tack vare de aggressiva och smarta fienderna samt tyngden i Kratos slag och den tighta responsen.

När man varvat spelet kan man köra utmaningar som att döda alla utan att använda vapen, eller bli förstenad 10 gånger och överleva. När man är klar med det låser man upp arenan.

Mina smärre klagomål till trots, och det var väl ingen som väntat något annat, God of War 3 är den bästa delen i serien, ett självklart köp för alla PS3-ägare, och ett passande slut på trilogin. In the end there will only be chaos.


+ Grafiskt och artistiskt mästerverk
+ Revolutionerande kameraarbete
+ Utmanande
+ Musiken
+ Brutaliteten och striderna
+ Episkt

- Spelmässig repris på tidigare delar i serien
- Man kan inte ta bort filmscener man redan sett
- Lite väl mycket våld för sakens skull ibland

9/10

Kommentera text

För att kommentera måste du vara inloggad. Om du inte är medlem än - bli medlem nu!

:D :) :( :-o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: ;-) :idea: :arrow: :| :mrgreen: :clap: :dance: #-o =; :^o [-X :pray: 8-[ :sick: :-# [-( :-k :-- Bold Italic Underline Spoiler


Kommentarer
 • Skrivet av: snaaake
  2010-03-19 14:42
  Bra recension. Håller med om inledningen, har aldrig sett något så episkt
   
 • Skrivet av: Artillery Force
  2010-03-19 16:41
  Underbar recension.
   
 • Skrivet av: Colabaronen
  2010-03-19 19:40
  Jag älskar dina recensioner.
   
 • Skrivet av: Valerin
  2010-03-19 21:43
  Jag fullständigt älskar spelet. Otroligt bra!

  Din recension är urgrym den med.
   
 • Skrivet av: Zoiler
  2010-03-19 23:40
  Tack!

  Colabaronen: Kul att höra
   
 • Skrivet av: psychosocial4341
  2010-03-21 14:05
  jätte bra recension men jag håller inte med helt och hållet att det är " Lite väl mycket våld för sakens skull" annars är det en perfect recension.
   
 • Skrivet av: Gazoza
  2010-03-25 16:44
  Bra recension! Men få vapen var det väl inte? Totalt så är det 7 har jag för mig varav 4 är mer effektiva.
   
 • Skrivet av: Zoiler
  2010-03-25 16:52
  Tycker de liknar varandra för mycket

  Vilka sju vapen är det förresten, de fyra på D-paden plus bågen plus..?
   
 
Mitt betyg:9/10
14 medlemsrecensioner
Samlat betyg:9.1/10
Info
Omröstning Vilket av dessa spel ser du mest fram emot i september?
 • 56% Destiny
 • 1% Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
 • 9% FIFA 15
 • 0% Gauntlet
 • 4% Infamous: First Light
 • 12% Hyrule Warriors
 • 8% NHL 15
 • 9% The Sims 4
 • 1% Theatrhythm Final Fantasy Curtain Call
Resultat

USERTV

Sortering: Senaste / Mest sedda / Mest kommenterade




0
Dead ragdolls dances to Boom Boom Boom

Dead ragdolls dances to Boom Boom Boom

av Emil_Nissen

Er specielt tilfreds med den flotte opstilling nazisterne til sidst i videoen har øvet sig på i ugevis. 5 på stribe - ikke dårlig. ...Er lidt i tvivl om at videoen overtræder copyrights med musikken. Så må en Mod lige skrive. :)





0
P.T

P.T

av AkaDea

Lite egeninspelad gameplay från skräck teasern P.T kanske sitter fint? Givetvis ska du inte se detta klippet om du har tänk att spela det själv. Enjoy


0
P.T Gameplay

P.T Gameplay

av AkaDea

Lite egeninspelad gameplay från skräck teasern P.T kanske sitter fint? Givetvis ska du inte se detta klippet om du har tänk att spela det själv. Enjoy!




0
CSGO - Hyggen i beat mode

CSGO - Hyggen i beat mode

av Hyggen76

Jeg er virkelig i beast mode i det her game, for jeg får da et par kills :-D Den er renderet i 720p, da det er min første videoher på siden, så ville jeg lige se hvordan det fungerede :-D


0
The Last Of Us Remastered - Bloater insanity!!

The Last Of Us Remastered - Bloater insanity!!

av P-Dude

Den første bloateren i spillet, har spillt gjennom før på på PS3, men dette første møtet på PS4 ble ganske interessant. Var i photo mode for å ta et kult bilde, men var ganske dust gjort fant jeg ut, fikk sinnsykt lav health under hele fighten og er egentlig et mirakel at jeg klarte meg så lenge...





0
Black Ops 2 mini edit: 3 Days|3 Clips

Black Ops 2 mini edit: 3 Days|3 Clips

av JitterEye

My entry for the Gamereactor Gamescom competition. All clips were captured over three days of playing FFA in Black Ops 2. To, hopefully, stand out, I decided to add a bit of editing and music (which is copyright free btw). Hope you enjoy :)


0
Shinobi | ARVOSTELU?

Shinobi | ARVOSTELU?

av tha_imaschi

Yksi oudoin reboot suositulle pelisarjalle? ?((???))? Join Maker Studios: http://awe.sm/gKMwD ?((???))? Shinobi thumbnail art: http://pertheseus.deviantart.com/ ---------------------------------------------------------------------- Kiitos jos pidit! Jaa ihmeessä tätä videota kavereillesi ja tuttavillesi! Paina tykkää nappia! Se auttaa, oikeasti ja arvostan sitä paljon! Tilaa - nappulaa saa myös hyödyntää jotta näet milloin minulla tulee uusia videoita! Kiitokset tuesta! ---------------------------------------------------------------------- ?((???))? Kotisivu: http://imaschichan.wordpress.com/ ?((???))? Twitter: http://twitter.com/imaschi ?((???))? Striimi: http://twitch.tv/imaschi ?((???))? Facebook: https://www.facebook.com/imaschichan ?((???))? Tumblr: http://imaschichan.tumblr.com ?((???))? deviantArt: http://imaschi.deviantart.com


1
Nordschleife / AC Cobra

Nordschleife / AC Cobra

av kalabalik

Fenomenala moddar till Assetto Corsa: Nordschleife: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/wip-nordschleife-by-snoopy.9846/ Shelby Cobra: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/shelby-cobra-released-v0-1.955/ Real Head Motion: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/real-head-motion-0-7-9.4755/ VisorXForce: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/update-visorx-v2-4-and-visorxforce-v1-0-5-real-helmet-visor-app-internal-driver-view.8115/

BETA +