Svenska
MEDLEMSRECENSION

Plants vs Zombies

Skrivet av: Akahz   2010-04-17

Under mina långa år som spelare har jag slaktat enorma mängder zombier på alla tänkbara och icke tänkbara sätt. I Ghosts n Goblins och World Of Warcraft har jag använt svärd, sköld och magi. När jag spelade Dead Rising använde jag mig av bilar, bowlingklot, klädhängare och gräsklippare. Och i Left 4 Dead 1&2 var krutröken från mina vapen tätare än morgondimman i London. Men det är först nu som jag har hittat det ultimata sättet att bli av med dessa odöda varelser som vill äta min hjärna, nämligen trädgårdsväxter!

Det är PopCap Games, skaparna av klassiska pusselspel som Bejeweled, Zuma och Peggle, som har skapat det gulligaste och mest udda zombiespelet jag någonsin spelat. Plants Vs Zombies handlar om att de odöda är på väg mot ditt hus för att mumsa på din varma hjärna och det enda som kan stoppa dem är dina gröna växter.

Kampanjen i spelet består av 50 banor och alla zombier kommer från höger av skärmen för att nå din ytterdörr på vänster sida. Mellan ditt hus och trottoaren är din gräsmatta och det är på den som du placerar ut de växter som skall rädda dig. Att plantera växter kostar solenergi och på dagen ser man hur små solar sakta faller ner över skärmen. Klickar man på solen får men lite mer energi att använda. Den här energin räcker dock inte till för att bygga upp ett snabbt försvar, därför behöver du plantera Solrosor, som spottar ut sig små solar i en snabbare takt.

Sedan är det bara att plantera ditt försvar. Du har plantor som skjuter ärtor, enorma valnötter som fungerar som temporära murar, potatisminor, vattenmeloner som kastas iväg av katapulter och kan träffa flera zombier på en gång. Totalt har du runt 40 växter att använda till ditt försvar, men du kan bara välja ett begränsat antal i början av varje bana, så det gäller att planera din strategi. En del växter kan bara användas på vissa banor. På nätterna sover dina blommor, så då måste du använda dig av svampar, som i sin tur sover på dagen. När zombierna har klättrat upp på taket för att ta sig ner i skorstenen, då krävs det ny strategi på grund av takets lutning. Och när din bakgård kommer under belägring måste du tänka på din pool och hur du försvarar den mot de zombier som har en badring runt midjan eller kommer ridande på zombiedelfinerna...

Galleriet av zombier är helt fantastiskt. Du möter först bara standard zombien som långsamt närmar sig ditt hus medan den mumlar "Brains!". Sen har några satt på sig en trafikkon eller en kastrull på huvudet, som gör dem lite svårare att ta ner. Snart kommer en dansande Michael Jackson zombie direkt från Thriller, en zombie på en hoppstylta och en tidningsläsande zombie för att bara nämna några exempel på de över 20 olika zombieklasser som vill äta din hjärna.

Plants Vs. Zombies är ett spel som jag rekommenderar starkt till de som tycker om stressiga pussel, gullig design och stor variation. Varje bana erbjuder något nytt, antigen en ny fiende, en ny växt eller en förändring av trädgården. Och när du är klar med de 50 banor som kampanjen består av finns ett dussin bonusspel att njuta av. Spelet faller i den farliga "Jag-ska-bara-se-hur-nästa-bana-ser-ut, SEN-ska-jag-gå-och-lägga-mig." kategorin. För vi vet ju alla att när du väl har startat banan så måste du klara den. Men sen ska du lägga dig. Du ska bara kolla in hur nästa bana ser ut först...

Samlat betyg: 8.7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10