Svenska
MEDLEMSRECENSION

Day of Defeat: Source

Valve, skaparna av både Counter- Strike och Half Life, har nu gett sig på andra världskriget. Och vi får väl se vad det är som gör att spelet får en åtta i slutbetyg.

Oh, gud. Så mycket andra världskriget spel. Och det mesta är bara skit som är heltospelbart. Men då. Då lyckas någon skapa det här underverket. Okej, låter det överdrivet nu? Om ni undrar, så nej, jag dyrkar inte spelet. Jag bara tycker att det är ett bra actionspel som är bra på sina möjliga sätt och vis.

När man hör namnet Day of defeat, så kommer jag att tänka på en expansion eller någon sorts uppföljare. Call of duty: Day of defeat. Nej, det skulle låta förjävligt. Men i alla fall, Day of defeat är ett andravärlds kriget spel skapat av Valve som jag sa här ovan. Men får jag påpeka om att det är ett snyggt sådant.

Day of defeat är nästan som en andravärlds kriget variant av Counter Strike. Men bara så ni vet, så snackar jag om Day of defeat: Source och inte det första. Day of defeat känns ändå bättre än Counter- Strike på många sätt och vis. Jag menar, det är snyggare, roligare, och mer igenomtänkt. Så Day of defeat rekommenderar jag framför Counter- Strike.

Man sitter och väntar på att sin tröga dator ska få igång spelet som man verkligen sätt fram emot, men ingenting händer. Jag lyfter mig upp och vill bara slå sönder datorn med en yxa. Men nej, i stället knallar jag ner och tar något att dricka för att förbröja tiden. När jag glatt skuttar upp igen så har spelet laddat klart. Jag rusar till datorn och sätter på mig Headsettet. Då hör jag den magnifka soundtracket. Jag hör hur pampigt och ja... bra det är. Men jag vill finna en bra serv som jag kan komma in på och daska Tysk-as.

Det finns gott om servrar på Day of defeat. Så du behöver inte oroa dig. I själva verket, så hade Day of defeat rätt få banor från början, innan Valve började tilläga fler, och folk började modda. Den bästa modbanan är dock Strand, då man får uppleva riktig D-dag.

Det är lite segt och trist på variation på det här spelet, då miljöerna är lite små fula, och att det bara består av två arméer. Men man klarar sig, och man njuter verkligen. Det ser grymt skönt ut att se Amerikaner och Tyskar strida under Spectator-mode. Underhållande med rätta ord.

Något som Valve alltid imponerar är ljudet. Men i deras tidigaste spel så var ljudet okej. Left 4 dead hade helt okej, lite ojämnt men ändå, och Counter- Strike Source hade lite småfjåmpigt. Men Day of Defeat Source övertygade mig rejält faktiskt.

Det finns många goda vapen som man kan släpa på. Den Amerikanska Thompson kulsprutan och den Tyska Pansarskottet; Panzershrek är finfina. Och till och med vapnerna ser häftiga ut.

Som jag sa, musiken var pampigt, samt ljudeffekterna och grafiken. Men det finns saker som får att spelet inte riktigt får en tia. Och det beror på den småslarviga färgandet då färgerna ser rätt så ljusa ut, under dom mörkaste dagarna. Ljuset är bara okej, inte mycket bra, eller mycket dåligt. Det ligger någolundda där i mitten.

Du kan bara sikta med ett par vapen. Vilket är synd, eftersom sikta är rätt viktigt på ett FPS- spel. Gevären M1 Garand och Kar98k går att sikta med. Samt alla prickskyttar och med Pansarskotten. Men om du har till exempel en Tysk MP- 40 så blir det lite svårare. Det är nog därför "Crosshair" är så viktigt i det här spelet.

Day of defeat Source hade blivit ännu bättre med skönare variation, men det gör nog inte så mycket eftersom det är ett så bra spel. Det tog faktiskt ett långt tag för mig att finna fel, och sådant. Men påstå nu inte att jag letat och petat med alla felen. För dom här felen som jag rabblat upp är faktiskt rätt så tydliga.

Spelet banor, alltså nivåer är helt medelmåttiga. Lite gömda platser här och där, och storleken kvittar antar jag. Inte för stort eller för litet. Precis lagom för mig.

En liten rolig grej som Valve gjorde var att Tyskarnas Meele vapen var en spade. Medan Amerikanerna får ha kniv. Men på något sätt så är Spaden lite roligare eftersom den är en aning större och lite kraftigare.

Day of Defeat: Source är inget dåligt spel. Nej, absolut inte. Det är ett bra spel, faktiskt nära ett mästerverk. Okej, kanske inte så nära, men det är på rätt väg. Om Valve bara orkade så skulle det inte skada med ett till Day of Defeat. Det kanske skulle vara något. _Captian Price

Sammanfattning: Ett grymt actionspel, som imponerar mycket på mig. Fastän dom svaga färgerna och det enformiga uppläget så lyckades Valve med ett fantastiskt krigsspel.

Testad version: PC

Slutbetyg: 8/10

Grafik: 8/10 Ljud: 8/10 Spelbarhet: 7/10 Hållbarhet: 7/10

Plus: Många fina servrar, Ganska så snyggt, Pampigt soundtrack, Sköna vapen, Perfekta ljudeffekter. Simpel och bra spelkontroll.

Minus: Aningen enformig, halvdan skuggning, Trista färger, svagt ljus, saknar variation.

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10