Svenska
MEDLEMSRECENSION

Kingdom Hearts: Birth by Sleep

Varning: Mindre Spoilers förekommer.

Kingdom Hearts: Birth by Sleep är det bästa PSP spelet jag någonsin kört. Felfritt är det dock inte så varför inte ta en titt på de positiva resp. Negativa delarna i spelet.

Positivt.
Storyn gör ett bra jobb med att dra in spelaren i den grymma atmosfären. Hamill och Nimoy gör ett fantastiskt jobb som lyfter betyget. Spelet gör ett väldigt bra jobb med berättartekniken och det är aldrig oklart vad som händer, om man inte börjar spelet med någon annan än Terra, men mer om det senare.

Musiken är mycket välgjord och grafiken är superb. Allting är otroligt detaljerat, bortsett från de tomma världarna men mer om det senare.

Stridssystemet är det bästa i serien och det ligger mycket djup i striderna. Magi och abilitys kan ta ett tag och komma in i men det flyter på bra efteråt. Att man inte tröttnar efter att ha spelat om spelet med alla karaktärer säger en hel del.

Bossarna är inte lika bra som i tvåan men är näst bäst i serien. De är också väldigt många. Seriens turneringsspel är riktigt kul och går att uppleva med andra spelare om man hittar några. Vissa bossar får man endast möta i turneringarna så det är absolut värt att kolla in.

Det finns också det Monopol-liknande spelet Command Board där man kan uppgradera skills eller skaffa nya. Spelet är dock aldrig mer än ett "Meh" i mina ögan men det nog andra som kan finna det intressant.

Spelet har en äckligt lång hållbarhet med över 45 timmars spel. Även om mycket är samma så tar det lång tid innan man tröttnar.

Negativt.
Tyvärr är inte alla röstskådespel bra och mitt val av sämsta röstskådespel går till Aqua spelad av Willa Holland. Det låter fruktansvärt och det finns ingen känsla för feeling eller talang över huvudtaget.

När du ska börja spela får du välja mellan 3 olika karaktärer, vilket är bra, men väljer du någon annan än Terra först så skiter spelet i att berätta vilka fienderna är, vad som händer eller varför det händer överhuvudtaget.

Världarna känns öde. Bokstavligt talat. Det finns inga andra karaktärer än dem som bidrar till storyn. Detta gör sig väl påmint när Askungen och prinsen dansar helt ensamma i en stor sal.

Ibland glömmer storyn bort vilket spel man spelar och gör många konstiga fel. Här är min lista på de fem största är.

Fel 1: I Törnrosas värld hjälper feérna Ventus att storma Maleficents slott fast de inte har någon aning om vem han är eller om en 14 årig pojkspoling ens har en chans mot Disneys ondaste skurk.

Fel 2: Aqua måste spöa massa moster för att skydda Jaq, som bär en stor nyckel som ska låsa upp Askungens rum. Jag som trodde meningen med att ha en Keyblade var att man ska kunna låsa upp vilket lås som helst!

Fel 3: Ventus får ett plötsligt besök av Vanitas som berättar hur Terra kommer dissa honom eller nått liknande. Det enda jag undrar är varför Ventus inte är mer frågande över hur Vanitas kunde teleporteras in i hans sovrum helt obemärkt.

Fel 4: Karaktärer som i 2:an varit Nobodys ser exakt samma ut i det här spelet vilket jag inte fattar. Man ser inte helt likadan ut som Nobody men det tycks utvecklarna ha glömmt bort.

Fel 5: Aqua ser att dvärgarna begravt snövit och
får reda på att hon blivit förgiftad och att dvärgarna inte kunnat väcka henne så de la henne i en kista, vilket oftast betyder att man är DÖD. Aqua undrar om det finns ett sätt att hjälpa henne, och stormar sedan drottningens slott. Varför hon tror att det ska hjälpa snövit vet jag inte. Hon kanske såg filmen, vad vet jag...

En annan sak jag inte riktigt gillar är om man kör på högre svårighetsgrad så kan bossarna ofta besegra en med få träffar eller en (1) lång combo. Första gången man spelar igenom spelet blir detta alldeles för svårt om man inte vet hur man ska kontra eller vilka skills som motverkar det.

Sammanfattning.

Bortsätt från alla fel är Kingdom Hearts: Birth by Sleep ett grymt bra spel. Innan var Half-Minute Hero mitt favoritspel till PSP men Birth by Sleep har gått om med bravur. Jag skulle så gärna vilja sätta 10/10 på det här spelet men tyvärr drar vissa saker ned det.
Allt är värt endast för att höra Mark Hamill skådespela. Under de mer känslosamma scenerna så kan man inte undgå att få gåshud. Det kan ta ett tag att komma in i men det är ett spel jag rekommenderar till alla fans. Det får bli en stark 8.

Tips: Börja spela som Terra annars kommer du hata spelet.

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10