Svenska
MEDLEMSRECENSION

Medal of Honor

Skrivet av: Jokez   2010-11-08

Recensionen avser endast singelplayer kampanjen.

Nu återstartar EA, med hjälp av de båda studiorna Danger Close och svenska DICE, Medal of Honor serien. Kommer serien att vinna simborgarmärket eller kommer det sitta där och bubbla kaffekokaren medan alla andra inväntar Call of Duty Black Ops?

Medal of Honor serien är en serie som kretsat kring andra världskriget, men i och med att den senaste delen i serien, Medal of Honor: Airborne, inte fick speciellt bra kritik så lades serien på is. Nu har Electronic Arts insett att man vill ha en del av Call of Duty: Modern Warefare kakan och återstartar därför serien, fast nu i modernare och klart aktuellare tappning, denna gången ska vi kriga loss i Afghanistan.

Att spelet utspelar sig på ett plats där krig pågår än idag kan man givetvis ha åsikter om, men ska man vara helt ärlig så skulle det här spelet kunna utspelat sig vart som helst i världen. Det enda är att man gjort Talibanerna till ens värsta fiender och det hade kunnat varit okej om man hade speglat kriget från två olika sidor, något som tyvärr inte händer och leder till att det blir som vilket krigsspel som helst, någon är ond och amerikanerna är goda. Jag förstår att Danger Close ser det som allt för kontroversiellt att låta mig spela som Taliban men det eller åtminstone någon form av skildring av att kriget inte bara har en sida hade gjort att spelet känts som något annat, något lite unikare än vad som nu blir fallet.

Det går inte att spela Medal of Honor utan att oudvikligen jämföra det med just Modern Warefare serien, när man spelar igenom Medal of Honor ser man hela tiden klara efterapningar och det är egentligen inget i spelet som sticker ut och blir något eget. Man får, precis som i Moder Warefare, spela som ett antal olika karaktärer på olika platser i Afghanistan och ni må kalla mig virrig men under dom 4-5h som singelplayer kampanjen håller på så tappar jag den röda tråden, det blir för mig ett hoppade mellan olika namn och platser och det känns i slutändan bara som att man är inkastad i ännu ett uppdrag som måste klaras av.

Själva uppdragen i sig är det inget fel på utan är varierande och bra, det är markstrider och strider i diverse fordon som blandas på ett bra sätt. Precis när man börjat tröttna på det uppdrag man är på kastas man iväg och får göra något annat. Uttråkad det blir man aldrig i Medal of Honor, förvirrad ja men aldrig någonsin blir det tråkigt. Det positiva med uppdragen är att jag faktiskt kommer på mig själv när jag skriver ner frasen "klart roligare än Modern Warefare 2″ på mitt papper och så är det faktiskt, bandesignen är klart bättre och jag strider oftast i ganska så öppna områden där man har bra möjligheter att välja hur man skall gå tillväga.

Vapnen i Medal of Honor känns lite "tyngre" än i Modern Warefare och har en större rekyl, något som gör att striderna känns bättre och det höjer såklart upplevelsen. Nu är det inte så att jag vet hur ett automatgevär fungerar i verkligheten ändå, men jag förväntar mig i alla fall ett visst mått av rekyl när man drar iväg en salva och det tycker jag man får här i större utsträckning än i Modern Warefare spelen.

Grafiskt sett ser Medal of Honor bra ut, speciellt ljuset på några av banorna gör sig riktigt bra och ljudet är också det i många fall riktigt maffigt och härligt. I båda kategorierna finns det dock plumpar i protokollet; under min genomspelning stötte på både ett par grafik buggar med explosioner som blev pixliga och stenar som när man sköt på dom försvann för en kort stund. När det gäller ljudet så upplevde jag vid ett par tillfällen någon form av dubbelt ljud när mina kamrater pratade med mig, mindre saker kan tyckas men samtidigt sådana saker som tar en ur spelet och drar ner den stämning som spelet försöker leverera.

Såhär långt vore allt frid och fröjd med Medal of Honor och hade det här varit det enda jag fått så vore spelet värt ett högt betyg. Tyvärr så är detta inte fallet utan spelet dras med ett par riktigt jobbiga buggar. Det händer vid mer än ett tillfälle att jag inte kommer vidare för att min AI karaktär bara står stilla

Jag vill till ljuset! Men får inte...

och väntar på att något ska hända som inte har hänt. I slutet av storyn är jag inte tillräckligt snabb tycker spelet vilket gör att min kamrat står och stirrar ut i tomma intet trotts att alla terrorister är oskadliggjorda, lösningen var att springa in som en kamikazepilot för att komma vidare, något som jag behövde googla.

Personligen kan jag inte tycka att det är okej att ett sådant buggigt spel får nå slutkund och jag måste anta att Medal of Honor stressats fram för att hinna ut före nästa del i Call of Duty serien. Frågan är bara om Medal of Honor köparna kommer att komma tillbaka till nästa del av serien eller om de i framtiden kommer spara sina slantar?

Jag kommer nu lägga mig i badet tillsammans med Medal of Honor och göra kaffekokaren, för någon medalj skall det verkligen inte ha.

Original recensionen är publicerad på min blogg http://www.familjenspel.se/

Medlemsrecensioner13
Samlat betyg: 7.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10