Svenska
MEDLEMSRECENSION

FIFA 11

Ännu en reinkarnation av denna evighetsserie. Det första i serien jag spelade var Fifa 96 till min brors SNES. Tidigare hade vi även International Superstar Soccer Deluxe till konsolen, ett spel som vi båda tyckte var smått briljant. När jag som 10-åring fick chansen att testa på ett nytt spel i min älsklingssport fotboll kliade det rejält i fingrarna vill jag lova. Tyvärr var Fifa på den här tiden ett skämt. Det enda som var bra var att spelarna hade riktiga namn. Spelkänslan var verkligen noll i denna riktigt kassa utmanare.

Sedan dess har jag varit lojal till Konami och deras fotbollsspel som senare döptes om till Pro Evolution Soccer. Dock har det känts ett bra tag att Fifaserien börjat ta in mer och mer på Pro Evolution. 2010 gjorde jag skiftet då PES återigen var sisådär och Fifa äntligen fick till alla delar av spelet. Fifa 10 var faktiskt det bästa fotbollsspelet jag spelat. Perfekt spelkänsla, underbar bollfysik och väldigt verkligt spel var ett spel precis i min smak. Detta gjorde att Fifa 11 var ett av årets absolut mest efterlängtade spel för mig. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara bättre än tian, att de skulle göra någon dum förändring som stjälpte mer än hjälpte.

Jag blev därför väldigt glad när det briljanta Fifagänget (så hade jag verkligen inte sagt 1996) ändrade på något jag inte visste att jag saknade. Ett lite mer komplicerat passningssystem där spelare är tvungen att bestämma både riktning och hårdhet samt otroligt följsamma datorstyrda försvarsspelet adderar flera dimensioner. Det förstnämnda är väldigt intuitivt men ack så viktigt. Det är inte längre bara att trycka på knappen och förvänta sig att spelaren ska hitta en bra passning. Nu måste man själv ha koll på var man vill passa och även ha en känsla för hur hård den ska vara. Detta fungerar utan några som helst problem, samtidigt som det kräver lite mer av spelaren. Bra jobbat EA! Datorspelarna i försvaret är också underbara. Nu följer de verkligen med sin spelare, täcker upp ytor på ett verklighetstroget sätt och agerar allmänt väldigt fotbollssmart. Något som kräver mycket mer av spelaren om man vill komma till ett bra läge.

Det går såklart som alltid att hitta svagheter, även om det är lite svårt i detta spelet. Det blir ofta ganska tråkiga matcher om man inte spelar lite längre tid. Jag och min bror har haft en hel drös 0-0 matcher eller på sin höjd 2-1 till något av laget. När det i en match blev 2-2 var vi lyriska och kallade det målkalas. Om det kommer en hög boll bakom backlinjen vill jag som försvarare lätt nicka tillbaka bollen till målvakten. Detta förstår dock inte spelaren som 9 gånger av 10 tar ner bollen innan han med foten passar tillbaka till målvakten - mycket enerverande. Dessutom är det förtvivlat svårt att spela lite brittiskt enkelt och glidtackla ut bollen till inkast när det är en löpduell mellan en back och en anfallare på kanten. Spelaren tar mer än gärna ner backen ganska brutalt istället. Generellt känns det som att Fifa har sneglat väldigt mycket på spansk fotboll och att det är sättet som är mest fördelaktigt att spela på.

Nåja, trots lite småbrister är detta en bättre version av Fifa 10 som jag kallade det bästa fotbollsspelet jag spelat. Med lite enkel logik tar helt enkelt Fifa 11 över tronen. Ett givet köp om du verkligen gillar fotboll!

Medlemsrecensioner7
Samlat betyg: 8.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10