Svenska
MEDLEMSRECENSION

Assassin's Creed: Brotherhood

Skrivet av: gurage   2011-01-02

Snabbt kastar jag två knivar mot vakterna innan de upptäcker mig. De är döda innan de hinner säga " Pasta Carbonara". Jag klättrar upp på taket till huset där mitt offer senast synts till.

En vakt blir sur. Tydligen har jag promenerat in på hans territorium. Snart behöver jag inte bekymra mig om det när hans trut har täppts till med en armborstspil. Jag borstar av min vita lönnmördarskrud och fortsätter.

Snart får jag syn på mitt offer, men jag för mig lite klumpigt och upptäcks av honom! Det leder till en jakt genom Roms gator där han är den snabbare. Snart är han utom synhåll.
Jag drar fram mitt sista äss från rockärmen. Jag lyfter min knytnäve. En signal. Från luften kommer en lönnmördarbroder och fäller mitt offer. Nöjt fortsätter jag mot nästa mål. Detta är Assassin's Creed Brotherhood.

Assassin's Creed:Brotherhood är en direkt uppföljare till Assassin's Creed 2. Med det sagt är detta inte Assassin's Creed 3, utan ska snarare ses som AC 2.5. Dock är detta spel fullspäckat med nyheter och och det finns massor att göra från den första timmen till den 20:de.

Storyn tar vid där AC 2 slutade, där lönnmördaren Ezio Auditore da Firenze har fått reda på en massiv hemlighet. Han återvänder till sin farbrors villa i Monterigione för att vila och ta en välförtjänt semester. Semestern vara dock inte länge, då Monterigione attackeras av Cesare Borgia, son till Rodrigo Borgia som var huvudskurken i AC 2. Utan att avslöja för mycket leder strapatserna till att Ezio måste åka till Rom för slå tillbaka mot Borgia-familjen. Men när han kommer dit ser han att folket i Rom är förtryckt och staden förfaller. Ezio bestämmer sig för att slå tillbaka mot regimen genom att hjälpa folket i Rom

För att förstå storyn till fullo är det bäst att man har spelat AC 2 och kanske t.o.m. det första spelet. Dock är gameplay-delen egentligen det bästa med spelet, vilket är, som sagt, maxat med innehåll. I Rom härskar Borgia, och för att kunna slå tillbaka måste man minska deras inflytande över staden. Detta görs främst genom att bränna ner Borgia-torn. För att kunna göra detta måste man döda Borgia-kaptenen i området som är tungt beskyddad av vakter. När man har brännt ner tornet kan man renovera affärer och banker för att öka Roms inkomst och även få egna rabatter.

Det finns flera sidouppdrag du kan åta dig, från diverse uppdragsgivare som t.ex. kurtisaner, legoknektar, tjuvar och vanliga civila. Skulle du otroligt nog lessna på dessa, finns det även grottor med Prince of Persia-doftande upplägg (samma utvecklare förresten), med freerunning i fokus.

Dessa Romulusgrottor som de kallas pressar dig till det yttersta, och tror du att du inte är tillräckligt bra på att klättra och att hoppa finns det ett träningsläge kallat Virtual Training. Där kan du träna på strid, parkour och stealth. Dessa är utmanande och det hjälper mycket om du har bemästrat alla.

I Brotherhood är en av de större nyheterna att man kan ha ett gäng av lönnmördade till ditt förfogande. Som jag beskrev i inledningen kan man använda dessa i uppdrag för att mörda ett offer eller också döda vakter för att Ezio ska slippa bli upptäckt. Lönnmördarna kan du uppgradera genom att skicka dem på uppdrag i Europa och att använda dem i strid. Men se upp om någon har låg hälsa! Det svider alltid ordentligt när en broder eller syster dör efter att du tränat dem från grunden.

Striderna har förbättrats rejält, nu är det den som attackerar först som har övertaget. Fienderna kan undvika och kasta sand, vilket tyder på förbättrad AI. Dessutom är stealth nu mycket mer i fokus under uppdragen. Jag måste använda tysta vapen och mina medhjälpare för att klara av uppdrag.

Rom är enormt och då behövs bra transport. Till ditt förfogande har du genvägar genom kloaker, och hästar. Hästfysiken är dock mycket stel och man kan inte alltid sprinta (bara under några passager t.ex. när man jagar någon). Detta kan dock bero på att jag är bortskämd med Red Dead Redemptions otroligt realistiska hästfysik.

Den största nyheten för hela AC-franchisen är nog multiplayer-komponenten. Till skillnad från alla hjärndöda FPS-spel där man skjuter varenda gubbe man ser, måste man i Brotherhood använda mer taktik och stealth. Det finns runt 5 st spelsätt och det kommer hela tiden fler via DLC:n. Jag kommer berätta om spelsättet Wanted. I Wanted får man ett kontrakt där man ska döda en av spelarna i sessionen. Det kanske verkar enkelt, men du är också jagad! Dessutom är världen full av kopior, så du måste använda din kompass och din observationsförmåga för att skilja ut ditt offer från folkmassorna. Om du blir upptäckt måste du jaga ditt offer tills denne har hunnit gömma sig eller när du har lönnmördat offret.

Sammanfattning:

Grafik: 8/10 Vackra miljöer och snygg design. På nära håll blir texturerna lite kantiga, men inte så ofta. Drawing distance är inte så bra, vissa objekt ritas upp precis framför dig.

Ljud: 9/10 Otroligt vacker musik, och fantastisk insats från röstskådespelarna!

Spelbarhet: 8/10 bra kontroll, kan trilskas ibland men inte så ofta. Kameran är ibland ett problem.

Hållbarhet: 10/10. Så mycket att göra plus underhållande multiplayer kommer räcka i evigheter!

Plus: Fantastisk story, snygg grafik, massvis att göra. Mer stealth och bättre strider.

Minus: småbökig kontroll, dålig hästfysik, en del kameraproblem.

Assassin's Creed Brotherhood är enligt mig en värdig uppföljare, mycket mer än en simpel expansion! Allt har förbättrats från 2:an och mycket har lagts till. Detta känns mer hur 2:an skulle ha varit. Ett bra köp för den som är sugen på att lönnmörda i Italien och ett måste för AC-fans.

Medlemsrecensioner20
Samlat betyg: 8.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10