Svenska
MEDLEMSRECENSION

Super Mario Galaxy 2

Nintendo's plattforms-hjälte är tillbaka i ännu ett rymdäventyr. Jag har hoppat runt på planeter, samlat mynt och ridit på Yoshi. Det bästa Wii-spelet är här.

När Super Mario Galaxy 2 först visades trodde jag först att det bara skulle erbjuda mer av det som vi fick i första Super Mario Galaxy, som en expansion ungefär. Jag var helt säker på att det inte skulle kunna mäta sig med föregångaren. Men, oj så fel man kan ha. Super Mario Galaxy 2 ger oss inte bara mer av samma. Det är fullproppat med nya idéer.

Spelet inleds på ett liknande sätt som i ettan. Mario blir inbjuden på Star Festival. En skillnad är dock att man spelar i 2-D i början, som sakta övergår till 3-D. Det dröjer inte länge tills Bowser kidnappar prinsessan Peach, ännu en gång, och Mario ger sig ut i rymden för att rädda henne. En väldigt simpel story, som vanligt i Mario-spelen. Istället för att fokusera på en invecklad berättelse ligger fokus på fantastisk bandesign, episk musik och högt tempo.

Istället för att välja vilka galaxer man vill besöka genom en stor hub-värld som i föregångaren är man istället på ett litet rymdskepp, i form av Marios huvud, där man smidigt kan välja vilka galax man vill till genom en karta inte helt olik den i Super Mario Bros. 3. Detta gör det mycket smidigare att välja banor. Man kan fortfarande gå runt på rymdskeppet om man så skulle vilja och utforska, eftersom skeppet fortfarande är väldigt mysigt ställe. Det blir mer befolkat ju längre in du kommer i spelet, med allt från rymdkaniner till Toads.

En av de bästa sakerna med ettan var spelkontrollen. Även om man gick runt på planeter till och med upp och ner på så hade man fullkontroll över Mario. Samma sak är det även i uppföljaren. Aldrig har jag problem med styrningen. Kontrollen fungerar i övrigt på samma sätt som i ettan. Genom att skaka på Wii-Remoten gör Mario en snurrattack. Du kan också sikta på skärmen och avfyra så kallade starbits mot fienderna. En andra spelar kan också ta upp en till kontroll när som helst i spelet och hjälpa spelaren precis som i ettan.

En annan sak Nintendo också har gjort är att de snabbat upp tempot en aning. På varje galax finns det numera endast 1-2 stjärnor, men istället fler olika banor. Alla banor är varierade och fantastiskt designade. På ena banan runt bland lava och undvika eldbollar medan du på en annan bana flyger omkring som Bee-Mario tillsammans med skön musik. Det nya kartsystemet bidrar också till ett högre tempo eftersom du då inte måste springa runt och leta efter banorna. Du har helt enkelt alla på ett och samma ställe. Kan också passa på att nämna att det finns en remake av en klassisk Super Mario 64-bana.

I Super Mario Galaxy fanns det en hel del olika dräkter, likt i Super Mario Bros. 3. Bi-dräkten, som förvandlade Mario till ett bi var en favorit. I uppföljaren åter kommer några av dräkterna men självklart tillkommer också helt nya. Till exempel moln-dräkten som gör att Mario blir lättare och kan skapa moln som han kan hoppa omkring på. Ett annat exempel är sten-dräkten som gör att Mario kan förvandlas till en sten och krossa allt i hans väg. Det finns även en slags borr som gör att han kan borra sig rakt igenom planeter.

En sak som slog mig direkt när jag anländer vid första galaxen är musiken. Det första spelet hade otroligt bra musik och favoriten var Gusty Garden-Galaxy. Musiken i tvåan är minst lika bra, om inte bättre. Redan vid första galaxen möts jag av pampig och episk musik. Men det är inte bara då, utan nästan i alla banor. Jag blir alltid lika glad när jag hör musiken till Fluffy Bluff Galaxy. Alla låtarna i spelet är orkestrerade och det finns precis som i ettan en hel del nytolkningar av gamla klassiska Mario-låtar från bland annat Super Mario 64 och Super Mario World. Jag skulle nästan vilja säga att Galaxy 2 innehåller den bästa spelmusiken någonsin.

Även Yoshi är tillbaka i den här gången. Som vanligt kan Yoshi äta det mesta, till och med fiender. Det finns även ett par frukter som han kan äta också. Äter han chilifrukten blir han supersnabb och kan springa på vertikala väggar i ett par sekunder. Äter han en blå frukt blir han till en ballong och kan därför flyga en stund. Självklart återfinns hans klassiska "flutter-jump" här också vilket gör att han kan sväva i luften en stund.

Det fanns inte mycket att klaga på i ettan. Det enda jag kan komma på är svårighetsgraden. Något som återgäldats i uppföljaren. Här finns det många kluriga banor och även den mest vane plattformsspelaren kommer att behöva kämpa för att klara sig, inte minst i specialvärlden som låses upp efter att man spöat Bower.

Super Mario Galaxy 2 är som ettan, fast förbättrat på alla punkter. Att ta alla stjärnor (det finns väldigt många) kommer åtminstone ta 30-timmar och du kommer njuta varenda sekund. Om jag ska komma på något att klaga på så kan jag säga att jag tycker att de sista hälften av stjärnorna är lite fantasilösa, inte tråkiga men Nintendo kunde ha kommit på något nytt kan man tycka. I övrigt är spelet ett mästerverk. Utan tvekan det bästa till Wii. Grafiken, både designen och det tekniska är också bland det bästa på Wii. Om du äger ett Wii utan Galaxy 2 skaffa det direkt.

Grafik: 10
Ljud: 10
Spelbarhet: 10
Hållbarhet: 9

Medlemsrecensioner13
Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10