Svenska
MEDLEMSRECENSION

God of War III

Är det våldet eller storyn som lockar i uppföljaren till God of War I och God of War II? Eller är det den goda kritiken som Sony Santa Monica fått för de tidigare spelen som lockar till ännu ett, fast nu till PS3...?

Sony Santa Monica har gjort en storsatsning på uppföljaren till de populära PS2-spelen och God of War III håller ingenting tillbaka. Spelet revolutionerade spelvärlden med sin trollbindande grafik och skulle kunna jämföras med spel som Crysis 2 och Uncharted 2: Among Thieves. Det finns dock ett problem här. Istället för en 1080p grafik fick spelarna "nöja" sig med en grafik på 720p, vilket för mig inte spelade så stor roll, men som för vissa kunde jämföras med världens undergång.

Kratos är än en gång tillbaka med sina bloddrypande blades redo för strid. Denna gång tågar han mot Olympus i hopp om att besegra Zeus (SPOILER ALERT: vilket i sin tur leder till ett antal gudar/halvgudars död). Han får färdas från allt till toppen på Olympus till Hades dödsrike.

Vuxenpubliken skriker i extas, vilket är förstående, grafiken är ju liksom något av det vackraste spelvärlden skådat. Varenda liten bloddroppe. Varenda liten vattendroppe. Varenda liten molekyl räknas. Däremot finns det vissa faktorer som sänker ned betyget. Däribland hållbarheten/längden på spelet. Efter 8-9 timmars spelande är spelet avklarat och ytterligare några till så är platinum-trophien min. Självklart varierar speltiden på svårighetsgrad, men för mig (som spelade på Titan (svår) tog det ungefär så här lång tid. Vilket är lite tråkigt. Man kan i och för sig roa sig med den så kallade Combat Arenan men det vara inte länge. Du själv designar vilka slags fiender du vill slåss mot samt om du vill att de ska återupplivas etc., etc.

Utmaningarna på den så kallade Challenge of the Gods (motsvarigheten till de gamla Challenge of the Gods, samt Challenge of the Titans) är tidvis svåra tidvis enklare, men mycket har inte förändrats i utmaningarna från de äldre PS2-spelen. Lite fler nytänkande utmaningar hade varit roligt.

Slagsmålen är något av det roligaste på, under och i Olympen i God of War III. Allra roligast är när man får möta de allra största bossarna (som även kan vara de svåraste, undantaget är väl Zeus). Santa Monica har tagit allt i betänkande och det är det som gör dem så episka. De så kallade Quick Time Events som man tidigare använt i God of War-trilogin är även de återigen tillbaka. Nu har det dock fipplats om lite med detta.
De har till skillnad från seriens två första delar så att säga "flyttats ut" till kanterna på din TV-skärm. Detta gör att du som spelare både kan bevittna allt som pågår med Kratos och hans fiender samtidigt som du använder knapparna för att besegra de allra största!

Storyn är enligt mig väl uttänkt men lite här och där finns tomma hål som en extra bit story skulle kunna fylla ut. Till exempel när man från en viss "labyrint" ska ta sig upp mot guden Afrodites boning.
Här saknar jag också någonting, nu när jag började prata om gudarna. Av alla de tiotals gudar som finns väljer de att bara ta med de största. Förståeligt, men med ett visst antal fler gudar, som i sin tur skulle leda till fler nya utmaningar skulle göra spelet avsevärt längre. Varför inte lägga in Artemis eller Apollo och göra ett litet "uppdrag" av detta?

Sedan har vi ju kameran. No offense men jag hatar verkligen en kamera som själva spelet styr, så att säga. Ända sen God of War I har det irriterat mig men man får som sagt leva med det.

+ Den oerhört snygga spelgrafiken, det större antalet gudar och den episka musiken.

- För kort story (och aningen för svag på sina ställen) och kameran är tämligen irriterande i sina stunder.


Grafik:
10/10 En solklar tia. Annat förtjänar inte detta spel.

Spelbarhet:
9/10 Kontrollerna är sköna men kamerankan jag inte säga detsamma om.

Ljud:
9/10 Ljud är inte någonting jag bryr mig särskilt mycket om i spel, bara man hör vad de säger. Musiken är däremot en höjdarmusik.

Hållbarhet:
8/10 Tyvärr var inte spelet så långt som jag hoppats (vilket var någonstans mellan God of War I:s och II:ans längd)


P.S.

Inga stående ovationer väntas på grund av att jag inte är den bästa recensenten...
Lite kritik skulle inte vara fel (helst inte allt för hård..)

D.S.

Medlemsrecensioner14
Samlat betyg: 9.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10