Svenska
MEDLEMSRECENSION

Crysis 2

Crysis och Crysis Warhead hade sina brister. Fienderna var ganska korkade och Crysis var oerhört oförlåtande medan Warhead var extremt kort. Frågan är om dessa brister åtgärdats i 2:an? Svaret på den frågan är "ja". Jag har spelat igenom Crysis 2 och njutit av varenda sekund.

I mars i år släpptes äntligen uppföljaren till ett av världens absolut snyggaste spel någonsin, Crysis. Crysis 2 är både bättre, snyggare och intensivare än sin föregångare och Warhead.

Skådeplatsen är denna gång New York istället för Lingshan Island i ettan och Warhead. I Crysis 2 har aliens tagit över staden vilket har gjort den helt övergiven.

På vilket sätt skiljer sig då uppföljaren från sin föregångare? Jo, framförallt på fiendefronten. De flesta minns väl de nordkoreanska soldaterna från ettan och Warhead.

De är nu utbytta mot betydligt smartare, fler och dödligare CELL soldater. De bär stora, kraftfulla vita dräkter och samarbetar otroligt bra. Här ställs det större krav på dig som spelare.

Det gäller också att ha bättre koll på nanodräkten som även den har blivit förbättrad. Nanosuit 2.0, som den heter, har numera endast två funktioner, till skillnad från fyra som i de två tidigare spelen.

Crytek har valt att inkludera speed och power funktionerna i dräkten så att de alltid är aktiverade. De enda funktioner som måste aktiveras är armor och cloak. Det är både enklare och smidigare att ha två funktioner istället för fyra. Vad som också är nytt är att det numera är möjligt att uppgradera dräkten.

Man kan till exempel låsa upp olika förmågor, ett exempel är en förmåga som kallas Air Stomp, som gör att man hoppar högre och en förmåga som varnar dig om att fiender finns i närheten etc. Ganska fiffigt, kul och annorlunda.

På vapenfronten finns en del nytillskott, samtidigt som andra vapen är tagna från det första spelet. Scar finns med, liksom en massa andra kulsprutor och prickskyttegevär. Vapnen både låter bra och är enkla att träffa med. Modifieringsmöjligheterna finns naturligtvis tillgängliga även i tvåan.

Det syns också mycket tydligt att Crytek jobbat hårt med grafiken som är den snyggaste jag sett i ett spel någonsin och ljussättningen är fullständigt sinnessjuk! Ljuset och solen reflekteras så snyggt och realistiskt i vattnet och kastar skuggor på byggnader och träden som svajar och alla söndersprängda byggnader runt omkring. Crysis 2 är riktigt ögongodis och samtidigt även en njutning för själen.

Kommer själv ihåg alla de gånger jag slutat spela och bara kollat upp på de mäktiga skyskraporna och beundrat Cryteks fantastiska grafikarbete. Man gapar verkligen av häpnad över hur detaljerat allt är.

Kampanjen har en riktigt trevlig story och karaktärerna är intressanta och den artificiella intelligensen är superb! Striderna är varierade och väldigt intensiva och tvingar dig som spelare att tänka efter både en och två gånger innan du ger dig in i striden. Det kan också vara klokt att testa olika strategier. Vill man anfalla och springa rakt på som självaste Rambo går detta alldeles utmärkt, men man kan också aktivera cloak mode och smyga sig förbi utan att avfyra ett enda skott. Det tog mig nästan 15-16 timmar att spela igenom kampanjen. Spelet är med andra ord tre gånger så långt som tex Modern Warfare 2! Det är ganska imponerande.

Miljövariationen är också mycket god. Kloaker, underjordiska gångar, hustak, slitna vägar, tomma öde gator och kontor är exempel på ställen man befinner sig under kampanjens gång.

Under första halvan av spelet strider man mot CELL soldaterna för att i slutet strida mot alla aliens som belägrat New York. Dessa aliens är även de både smartare och dödligare. Det gäller att hela tiden vara taktisk och använda sin nanodräkt så mycket som möjligt.

Singleplayerläget är fullkomligt briljant och spelkontrollen sitter som en smäck och lämnar ingenting i övrigt att önska. Storyn tar tag i en från allra första början och släpper inte taget förrän spelet är slut.

Crytek har ju givetvis också lagt till ett multiplayerläge som sig bör. Dock tycker jag att de borde tänkt om. Multiplayerkomponenten i Crysis 2 är oerhört obalanserad och fullständigt ostrukturerad. Man kan undra vad Crytek tänkte när de utvecklade multiplayerkomponenten??

Det finns många spellägen, många och varierade kartor samt bra vapen, men det är oerhört svårt att komma in i matcherna och inte alls roligt från första början. Det är även förtvivlat svårt att sikta och träffa rätt och det händer ofta att jag dör utan att veta var fienden ens befann sig eller vem som sköt mig. Fienderna är otroligt svåra att upptäcka och oftast får de syn på dig först innan du får syn på dem.

Nanodräkten fungerar katastrofalt dåligt i multiplayer. Medan man i singleplayerläget enkelt kan aktivera cloak mode och smyga sig förbi en hel hop av fiender är man istället ett enkelt byte ute på slagfältet i multiplayer.

Fienden ser dig väldigt ofta trots att du har cloak mode aktiverat. Man tål inte heller mer skada med armor mode aktiverat i multiplayer som i singleplayer. I singleplayer är man betydligt starkare och uthålligare med armor mode aktiverat än i multiplayer.

Det har flera gånger hänt att jag gett mig in i en strid med armor mode aktiverat och trott att jag skulle överleva men dog av ett eller två skott. Det gör man även utan armor mode aktiverat. Har man en nanodräkt ska denna givetvis även kunna användas flitigt och smidigt i multiplayer.

Om inte multiplayerläget funnits med skulle jag tilldelat spelet högsta betyg, men nu landar betyget istället på en nia. Det är helt enkelt multiplayerläget som är spelets svaga punkt.

Bortsett från multiplayerdelen är Crysis 2 ett oerhört roligt, snyggt, varierat och spännande spel. Det tvingar dig att tänka efter och att skjuta, men aldrig i onödan.

Medlemsrecensioner14
Samlat betyg: 7.9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10