Svenska
MEDLEMSRECENSION

Super Mario 3D Land

Skrivet av: Farre93   2011-11-19

Super Mario 3D Land är ett helt nytt Mario plattform spel och det första stora spelet till 3ds som inte är en remake. Har nu kört 6 timmar av spelet och det är verkligen ett bra spel som blandar ihop element från tidigare mario spel i ett.

I introduktionen ser man ett tanooki träd som drabbas av en storm, vilket blåser iväg all löven. Detta är väl förklaringen till att många fiender har en tanooki svans på sig. Sedan får Mario veta att Peach har blivit kidnappad av Bowser igen. Så storyn bjuder inte på nåra överaskningar men det behövs inte heller, det som är viktigt är att självaste plattformandet är bra.

Spelets plattform banor levererar verkligen, bandesignen är mycket bra. Nu är banorna linjära, där man ska nå flagstolpen, men det finns ändå rum för lite utforskande om man vill hitta alla starcoins. Ibland skiftar kameran till ett 2-d perspektiv som påminner om de gamla old school banorna sen finns det banor med mycket utrymme också. Detta upplägg påmminde mig rätt mycket om crash bandicoot spelen till ps1.
Jag gillar verkligen den här stilen de har valt att gå med. Nu är även star coins gömda på platser i banorna som krävs att man utforskar lite istället för att följa den linjära vägen, vilket påminner om att samla sjärnor från 3d spelen. De har lyckats kombinera 2d Mario spelen med 3d spelen.

Kontrollen funkar bra, upplägget är som den i new super mario bros. Nu håller man ner en knapp för att springa, man har även moves från mario 64 och de andra 3d spelen.

Spelets grafik imponerar med sina färgstarka banor. 3ds skulle tydligen vara lika kraftfull som en wii, men tycker inte detta är lika snyggt som galaxy spelen men däremot bättre än super Mario sunshine till gamecube.

3d effekten ger ett bra djup och på vissa ställen så lurar spelet en, med pop upp effekter som man inte ser utan 3d. Men efter ett tag så slutar 3d effekten imponera och det känns likadant att köra med den avstängd faktiskt.

Soundtracket är bra och stämningsfullt. Det finns en hel del bra gamla Mario låtar och en hel del nya med. Låtar från Mario bros 3 och galaxy kommer tillbaka. De nya låtarna är väl komponerade de med, gillade verkligen musiken som spelades under boss banorna.

Det här spelet känns som en härlig blanding av tidigare i serien. Det finns referenser från Mario bros 3, 64 och även lite från World och galaxy.

En grej som jag först oroade mig över medan jag körde igenom spelet, var hur lätt det var. Vissa banor senare i spelet va svåra, men man kunde ändå klara av dem utan större problem. Banorna i detta spel är ganska korta och kompakta, optimerat för bärbart spelande med andra ord. Det var ändå roligt att köra banorna pga av bandesignen, men jag ville ändå inte klara ut det så snabbt. Man vill ju att spelet ska hålla ett tag.
Men det va visst ingenting att oroa sig över, för att när man klarat av de 8 världarna, så låser man upp world 1 special. Alltså finns det 8 special worlds som innehåller nya banor som är mycket svårare och mer utmanande. Så egentligen fanns det dubbelt så många banor än vad jag först trodde, vilket kom som en riktigt trevlig överaskning.
För att låsa upp ytterligare special worlds så gäller det att samla star coins, så vill man se allt spelet har att erbjuda gäller det att utforska banorna mer. När man går tillbaka till banor enbart för star coins så känns det verkligen som man kör ett 3d Mario spel istället för ett linjärt Mario spel, detta visar verkligen hur Nintendo lyckades kombinera dessa 2 typer av Mario plattformspel. Man låser även up Luigi som spelbar karaktär i special world, så det är kul.

Hur som helst, så är detta ett fantastiskt Mario spel som ingen 3ds ägare bör missa, man får helt enkelt en härlig mix av det bästa Mario spel har att erbjuda.

Vet inte om det här är lika bra som galaxy men definitivt det bästa bärbara Mario spelet hittils.

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10