Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dragon Age: Origins

Den här recensionen behandlar enbart Dragon Age Origins Ultimate Edition bortsett från Awakening DLC och Witch hunt DLC på formatet PC.

Gudar av blod och död vilar i marken vi begravs i. Dessa Gudar bar formen av drakar och blev nedkastade enligt legenden för många 1000 tals år sedan. Gudar dyrkade av korrupta män vars vapen var magi och blod. Dessa män styrde ett land för länge sedan och i dess sökande på makt och deras girighet tog de sig in i herrens stad. De korrumperades och slungades tillbaka där de komifrån och numera skulle de kallas för "Darkspawn" bundna av hat korrumption att förgöra världen som vi vet den.


Låt mig ta dig med på en resa olik något annat. Du och jag står i en fästning i det stora riket Ferelden. Den numera ruinen har klarat tidens tand och kan komma att återigen vara en vändpunkt i landets historia.

Fästningen reser sig över en mörk skog som annars i mörkret är tyst förutom de djur och bestar som döljer sig däri. Natten är svart och regnet har börjat piska över ruinerna.

Den stora armeen av alla sorters vare sig det är magiker, riddare präster eller "Grey Wardens" väntar otåligt från kungens order. En "Blight" är vad man fruktar att dessa monster hittat ytterligare en slumbrande gud och väckt den för att leda 10 000tals av dessa gudlösa varelser för att sätta eld på världen.

Natten är svart och regnet blöter ner soldaterna och den en gång så ståtliga fästningen, facklor syns i mörkret och de är på väg hitåt armen har börjat ställa upp sig i formationer för den kommande striden.

Dragon Age Origins är ett RPG utvecklat av mästarna Bioware själva. Spelet är lite av en brygga mellan de äldre rollspelen som Baldurs Gate och moderna rollspel och nyare rollspel såsom tex Mass Effect eller Witcher serien. Gillar du blod fantasy och välskrivna rpg köp det!

Spelet utspelas i en fantasy värld och ett land kallat Ferelden. DU börjar med att skapa en karaktär där du väljer ja allt från ras till utseende. Alla raser människor, alver, dvärgar har varsin egna intro start vilket är riktigt kul. Alla karaktärer i världen reagerar olika beroende på vilken ras du valt.

Striderna är delvis i realtid men kan pausas när som helst och där kan du beordra dina kumpaner att slåss på det vis du vill och använda rätt färdigheter vid rätt tidpunkt. Varje karaktär kan också ställas in precis som du vill ha den tex. om du vill att den ska hela sig just när den har under 50% av hälsan kvar.

Du har även ett stort utbud av "loot" rustningar mm och kan verkligen skräddarsy din karaktär i bästa rpg förmåga.

Jag kan inte beröma nog den mängd alternativ man har tillgång till utan att göra det för komplicerat. Allt har en förklaring i ett stort sk "Codex" där du även hittar lore mm.

Spelet har som vanligt den där indragningsförmågan, mycket beror på musiken, designen och röstskådespelet som är helt fenomenalt. Det känns så trovärdigt trots att det är ren fantasy.

Vad som överraskade mig mest var hur de lyckats ta en ganska klyschig historia och göra den så intressant och spännande. Man vill inte lägga ner kontrollen/musen och tangentbordet när man väl börjat.

Spelet har ett av de bästa soundtracken som jag någonsin hört i ett spel.

Du spelar som en så kallad Grey Warden och ska stoppa denna Blight det gör du genom att resa genom land till land och utför quester som i vilket rpg som helst men questerna och storyn är så pass välskriven att det aldrig blir tråkigt.

Det enda egentliga minuset för mig som hindrar det från att vara det där riktiga mästerverket är stridssystemet och den ibland daterade grafiken.

Stridssystemet är aningen stelt och kan bli lite långdraget och eftersom mycket utav spelet handlar om att strida kan det bli lite tröttsamt ibland. Men oftast om man har en bra balans mellan karaktärer tex magiker skyttar soldater och annat så blir striderna varierande och roliga men man ska komma ihåg att striderna inte utspelas som i tex Morrowind eller Oblivion där du slår själv utan det fungerar mer som i ett MMo där karaktären slår själv och du trycker på special attacker/krafter...

Det tog lite från spelet i min mening då jag aldrig varit ett fan av den här typen av strider utan föredrar lite snabbare strider där mans styr själv men det är nog det bästa alternativet då man har 4 kompanjoner med sig vid varje tillfälle.

Det hår även att ha romanser och det är just nu bara Bioware som har den förmågan att de känns hyfsat trovärdiga och inte sådär pinsamt dåliga som i andra spel men även de har en bra bit kvar innan de når perfektion!

+Suverän atmosfär
+Musiken
+Röstskådespelet
+Designen

-Striderna blir lite sega och ibland känns det för automatiserat

-Lite daterad grafik (grafiken var aningen daterad även när det kom)

Har du inte spelat detta så har du ingen ursäkt, det är ett spel alla bör spela, det kommer bli ihågkommet som ett utav generationens bästa!

Medlemsrecensioner17
Samlat betyg: 8.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10