Svenska
MEDLEMSRECENSION

Mass Effect 3

Det har blivit dags att sätta betyg på Biowares tredje del i deras episka rymdsagan.

Shephard har pensionerat sig. Man befinner sig på jorden när politikerna plötsligt får larm om att The Reapers invaderat jorden. Du får tillsammans med Captain Anderson kämpa dig igenom några husk och dylika markfiender från Reapers armé på jorden innan du bllir upphämtad av ditt gamla flaggskepp Normandy för att motvilligt lämna slagfältet på jorden för att bege dig till citadelen och samla alla galaxens raser i en gemensam kraftansträngning mot Reapers väldiga armé.

På Normandy återfinnner du gamla bekanta som Joker, Ashley Williams, och Liara T'soni. Samt nya ansikten som James Vega. På din resa mot att samla en gemensam galaktisk styra så hinner du stifta bekantskap med fler gamla trotjänare och även en del nya ansikten som ska lämna sina avtryck.

Själva spelet har ändrats en del sedan Mass Effect 2. Shepard är betydligt rörligare än i sina föregångare och kan nu rulla in bakom skydd och glida upp mot en vägg för att undvika en skottsalva. Man har även fått ett nytt melee vapen i form av ett omni-sword.

Något man tagit bort till Mass Effect 3 är mini pusslet vid hackandet av terminaler eller öppnandet av dörrar. Nu behöver man bara hålla in A (på xbox).

En annan sak som dem valt att plocka bort till Mass Effect 3 är tyvärr mitten alternativet i konversationshjulet. Som i princip lyser med sin frånvaro i alla val av konversationer. Vilket känns väldigt tråkigt.

Musiken skriven av bland annat Clint Mansell är både tät och episk igenom hela spelet. Och passar väl in i så väl dem sorgsna som dem storslagna ögonblicken i spelet. Röstskådespeleriet är också det fantastiskt, och "FemShep" är precis som i föregående spel lite vassare.

Själva kontrollen känns smidigare och jag tycker att actionstriderna i Mass Effect 3 är bättre än i något av dem tidigare spelen. Det enda problemet jag ibland upplevde i spelet var att man kunde "fastna" i väggarna och ha svårt att ta sig bort från cover när striderna var som mest hektiska.

Grafikmässigt så blandar Mass Effect 3 strålande grafik med mindre bra grafik om vartannat. Bakgrunderna är oerhört läckra medans citadelen i det här spelet känns ganska ful. Med en pixlig känsla.

Sedan är ju som bekant slutet en omdiskuterad sak som jag inte hade tänkt ta upp här. Då det i sig är en hel artikel med allt som kommit upp kring det. Men jag tycker definitivt att man måste spela igenom det här spelet om man spelat föregångarna. Det är ett mycket bra spel hela vägen (beroende på vad man känner för slutet). Att dem valt att ta bort vissa saker som ger djup är synd. Det är mindre val av dialog än i dem tidgare spelen och det är väldigt tråkigt och man får känslan av att man gör mindre inverkan, trots att det nu mer än någonsin borde kännas som att ens beslut har en väldig inverkan på hur det ska gå för vår galatiska civilisation, som vi förälskade oss i för fem år sedan.

Att striderna är mer dynamiska och roligare än någonsin är ett stort plus. Samt multiplayern som överraskade positivt på mig. Och dess horde läge står sig starkt i jämförelse med Gears of War och survival mode i MW3.

Mass Effect 3 är ett mycket bra spel hela vägen igenom, om än det ojämnaste spelet i serien. Men för den inbitne Mass Effect spelaren är spelet ett måste.

Medlemsrecensioner10
Samlat betyg: 7.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10