Svenska
MEDLEMSRECENSION

FIFA 13

Skrivet av: Noire   2012-10-31

Frustration har flödat och dosor har blivit utsatta för grov våld den senaste månaden. Det är inget mindre än FIFA 13 som jag syftar på. EAs senaste del i den populära spelserien släpptes den 27 sep i år. Personligen så var det inte meningen för min del att införskaffa ett exemplar utav årets upplaga. Men det blev att skaffa ett trots allt. När jag köpte spelet på releasen på Mediamarkt så hade jag mina aningar. När jag väl hade satt mig ned insåg jag att detta skulle bli ett rent helvete.

Ifjol så introducerades det en hel del nya funktioner. Ett nytt försvarssystem men även en ny rörelsemekanik där spelarna skulle reagera på tacklingar och dylikt som riktiga människor och inte som Tyska järnmän. Tar man en titt på alla klipp på Youtube så kommer man att inse att detta inte riktigt fungerade som EA hade tänkt sig. Spelare kunde ibland flyga iväg flera meter och i vissa situationer så fastande de i varandra. Även den nya försvarsmekanismen spökade. Spelare gjorde ibland som de ville och många FIFA spelare störde sig på det.

I FIFA 13 så valde EA att utveckla vidare på fjolårets version. Tacklingarna har blivit bättre och spelarna reagerar mycket mer verkligt på tacklingar. I denna version har man även valt att krydda till publiken med lite bättre animationer. Dock finns det gott om plats för förbättring. Man har även valt att lägga till minispel som håller en sysselsatt under tiden som man väntar på att matchen ska ladda. Dessa är uppdelade i skott, passning och bollhanterings segment. Väldigt uppskattat då man hade börjat tröttna på att bara skjuta mot mål i arenan hela tiden.
Annars så finns inte allt för många nya spel lägen i FIFA 13. I FIFA 12 fick vi vänta på Squad update för att spelarna skulle få en höjning på sin overall rating. I årets version så uppdateras spelarnas rating cirka en gång i veckan. Något som man enkelt kan välja att stänga av eller på när som under spelet.

Även Karriärläget har fått in några nya funktioner. I denna upplaga så kan man även vara förbundskapten om man så vill vid sidan av klubben. Föregående versioner hade ett problem i karriär läget och det är fixat i 13. Spelarna växer och sjunker nämligen baserat på formen. Något som inte fungerade som det skulle under 11 och 12. Vissa spelare kunde växa enormt men vissa växte inte ett skit trots att det stod att de hade enorm talang. Det är inte fallet i FIFA 13. Spelare växer baserat på sin personliga och sitt lags prestationer. Dock finns det fortfarande problem som EA förhoppningsvis kommer fixa. Det finns nämligen en bugg i spelet. En bugg som gör att hela systemet kraschar och jag måste starta om mitt PS3 manuellt. Oftast sker den i slutet av säsongen men ibland går det inte ens att starta en ny manager. Detta är inte första gången liknande problem uppstår med FIFA serien. Har haft liknande upplevelser ända sedan FIFA 2005.

Ett annat populärt inslag i FIFA serien är EAs personliga guldgruva. Nämligen Ultimate Team. Väldigt beroende framkallande även i FIFA 13. Årets version är betydligt mer lätt tillgänglig än de tidigare versionerna då menyn har förbättrats en hel del. Men vissa grejer stör fortfarande. I år så hade EA utlovat att man skulle fixa ett mer gynnsam match söknings system. Något som inte direkt fungerar som det ska. Inte direkt trevligt att möta ett lag med en rating på över 85 med ett fjuttigt Bronslag med en rating på 60. I år kan du även plåga dig själv med Ultimate Team Seasons om du inte nöjer dig med de vanliga.

Men nog om funktioner för det är spelet på plan som är den viktigaste aspekten i ett FIFA. Årets upplaga skiljer sig en hel del jämfört med fjol årets version. Mest märkbart är den nya first touch mekaniken. I år räcker det inte med att bara hålla in turbon och rusa mot mål. Gör du det så blir du bestraffad rejält. Dock så är mekaniken oerhört orealistisk. Bollen kan få för sig att studsa i vissa situationer tio meter åt ett annat hål än åt de man hade själv tänkt sig. Dessutom så ska det vara svårare att kontrollera bollen med Van Buyten, Ferdinand och Terry än va det är med Ribery, Messi och Silva. Men ibland så har spelet en tendens att glömma bort spelarnas rating och ställa till det trots allt. Passningsmekaniken har även den fått en rejäl uppdatering. Passen är inte längre målsökande som i tidigare spel. Man är tvungen att tajma allt perfekt annars blir man straffad. Fjolårets försvars mekanism kvarstår även den. Det går inte längre att trycka ned X och låta spelarna göra jobbet. Men i år så måste jag erkänna att tacklingarna är betydligt bättre än vad de var i 12. Det känns mycket mer verkligt och spelarna brukar faktiskt oftast ta bollen. Dock finns även här ett problem som kan spöka till det ibland. I vissa situationer så får spelet för sig att tackla automatiskt och bjuda motståndarna på gratis chanser. Förutom dessa två nyheter så har jag även lagt märke till något utöver dem. I år så går inte spelarna efter bollen utan i många fall så låter de bli att ta en löpning eller täcka en yta. Framförallt i försvaret så struntar de i att springa och nicka bort bollen. Det är verkligen en grej som kan få en att tappa humöret då i vissa fall så framstår den Artificiella intelligensen i spelet som ren smörja.

Jämfört med föregångaren så finns det en hel del positivt i FIFA 13. Men samtidigt så känner jag att EA inte har löst många utav problem. Online är fortfarande väldigt segt och tror personligen att Van Buyten är snabbare än vad EAs servrar är. Årets upplaga har förbättrat tacklings mekanismen och lite annat. Dock så finns det en hel del att arbeta på innan EA kan stolt säga att det nya systemet är lyckat. Spelarna måste bli betydligt mer löp villiga och online stödet måste bli bättre då FIFA är ett spel som de flesta kör Online. Dessutom så tycker jag att spelarna känns dummare i FIFA 13 än föregående spel i serien. Sen så ser jag gärna att de tar bort supermålvakter som räddar skott efter skott.

Samlat betyg: 7.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10