Svenska
MEDLEMSRECENSION

Guild Wars 2

Skrivet av: grodahn   2012-12-28

Det känns inte som om det var så länge sen. Jag stod där på en äng, såg ut över det vackert ljussatta landskapet. Träden. Buskarna. Klädda i klassiskt höst-lika färger. Som trollbunden stod jag där, lyssnade på den vackra musiken. Såg banditer springa runt med brinnande stavar. Kände kompositionen som Arenanet hade skapat. Att sedan se detta rasa, förfalla i loppet av några minuter framför mig var hjärtekrossande. Blott tolv år gammal satt jag där, paff. Stängde av spelet. Vågade inte spela mer.

Nu vet ni ungefär vilken inverkan Guild Wars (Prophecies) hade på mig. Det ögonblicket när Ascalon föll är för mig ett av de starkaste spelögonblicken jag haft. I dagens standard är inte berättandet det bästa, men att bara se allt det där vackra bytas ut mot... ingenting, är nog för att få vem som helst med någorlunda sinne för färg och form att fälla en liten tår.

Det centrala i Guild Wars var alltid storyn, det fanns en tydlig sådan. En linje som guidade dig genom världen - "JRPG-style". Ett koncept som skiljde sig rejält från alla dessa open-world spel vi ser idag (och igår). Både inom RPGn, såväl som MMORPGn. I Guild Wars 2 följer man inte linjen på samma sätt. Storyn driver dig inte framåt lika avgörande, även om gör en hel del för att du ska utforska världen, så känns den aldrig engagerande och som i så många andra spel med öppen värld så blir stommen i spelet något som kommer i andra hand, snarare än det du huvudsakligen fokuserar på.

I GW2 har man helt enkelt tagit steget mot att bli ett riktigt MMO. Istället för ett Party-RPG. På gott och ont. Som gammal Guild Wars-spelare så var det absolut första jag tänkte på att level-capet hade flyttats upp till 80. Visst, många vill ha många levlar, och absolut, det blir som ett slags noob-filter, men personligen kändes det mer som ett hinder, snarare än att det faktiskt tillförde något.

Just det där med att klättra i nivåer, jaga achievments, gear etc. var inte centralt på samma sätt i originalet, just för att det inte tillförde något, förutom möjligen en slags in-game status. Exotic-gearen (bland de bättre du kan finna i GW2) må vara förhållandevis enkel att få, men visar ändå på en slags skiftning i fokus. Som jag, för omväxlingens skull tycker är positiv. Att göra gearen marginellt bättre baserat på hur sällsynt den är, är ett smart drag som väcker motivationen hos dig som spelare att samla på dig även de bättre seten.

Som jag underströk i första stycket så var alltid atmosfären det som faktiskt "gjorde" Guild Wars. Det fanns på den tiden inget online-spel som höll samma standarder som offline-spelen när det kom till atomsfär och att verkligen bygga upp en värld som känns fullkomlig, mysig och som du faktiskt vill äventyra i. Det här är ytterligare en sådan sak jag saknar i tvåan. Visst, jag vill fortfarande utforska, men nu är det inte för att jag tycker att Arenanet har byggt en vacker värld, utan nu är det för att jag vill fylla min "world completion". Återigen ett steg ned bland traditionella MMO-spel. Det är inte på något sätt negativt, men efter allt tjat om hur de byggt nästa generations mmorpg, så är det värt att belysa att det inte är så jäkla next-gen, utan att man istället för att ta inspiration från ett mer linjärt rollspel, nu tagit inspiration av den enorma högen av mmo:n som finns. Man har inte bara gjort om samma poängjagande som konkurrenterna, utan man har lagt till ännu mer.

Just kartan är även den en stor besvikelse. Den är liten och många av mina favoritzoner från första spelet är antingen radikalt omgjorda (och förfulade) eller så går de inte att besöka alls i dagsläget - med det sagt så kommer de antagligen dyka upp i framtiden genom DLC/expansioner. Kanske är det just tekniken som begränsat Arenanet igen, nu när man designat en öppen värld, så blir det inte lika enkelt att få en välfungerande komposition, och dessutom mer tidskrävande att fylla ut kartan. Efter en utvecklingstid på över fem år hade jag dockat väntat mig mer på den här fronten.
En sak som hakar in mer på utforskning är att du alltid vet vart du ska i tvåan. Du irrar inte runt (förutom när quest driver dig i olika riktningar), och att hitta "waypoints" är aldrig svårt - du ser dem på kartan när du är i närheten och även detta dödar en hel del utforskarglädje.

Ännu en grej jag stör mig på är att man aldrig känner sig närvarande i världen. Du pratar inte längre med NPC:er för att quest, för att du plockar upp questen bara genom att gå i närheten av ett hjärta på kartan. Smidigt system, jovisst, men det adderar en viss distans till din omgivning.

Crafting fanns inte i ettan. Också det en sådan sak som man saknade, i tvåan finns det, som du kanske redan listat ut. Och det görs bra, utmanande och smart upplagt, där du kan skapa dina egna recept genom att kombinera olika ingredienser som du har, och helt enkelt forska fram saker och ting själv, istället för att köpa recept. Det är här tvåan skiner. Inte för craftingen i sig, utan mångfallden och variationen. Det finns oerhört mycket du kan göra i Guild Wars 2 och utmaningarna kommer i många former.

PvP är en sådan sak som jag hade ganska svårt att försvara i första spelet. Bara en sådan sak som att man inte kunde vara två kompisar och hoppa in i ett random arena-team var väldigt svagt och något som jag aldrig riktigt förstod varför de inte implementerade. Men ändå var pvp-delen alltid central, med olika arenor redan i låga levlar, massor av arena-typer och framförallt då Factions-expansionen som erbjöd ett snyggt koncept, om man utgår från vilka förutsättningar de hade. I GW2 känns pvpn därav väldigt tom. Ett game-mode i form av "conquer" finns, där man tar över olika baser. Men både CTF och Deathmatch lyser med sin frånvaro, koncept som man nästan förutsätter i varenda onlinespel i dagsläget. En annan sak är Jade Quarry (slå upp ni som inte vet), en framgångsrik arena från första spelet, som även den hade kunnat få plats på ett hörn.

World vs world vs world, tre servrar slåss mot varandra om baser på sammanlagt fyra gigantiska arenor, finns även det. Man kan enkelt likna det vid pvp-läget som fanns i lotro, fast många gånger större, bättre, och mer balanserat. Detta är kul. Men blir aldrig riktigt intensivt, och man känner sällan sig som en avgörande del i striderna, button-mashing är ett välbeskrivande begrepp.

Häftiga bossar och jumping puzzles är nog det jag gillar mest med spelet, det känns på något vis nyskapande och man har gjort bra ifrån sig för att få spelare engagerade i varandra (dvs ge exp för allt). Det finns även ofantligt mycket fler, små som stora förändringar som har ändrats sedan ettan. De jag tagit upp är de som jag reflekterat mest kring, utifrån hur jag spelat spelet. Jag är säker på att det finns andra recensenter som tagit upp de andra delarna.

Guild Wars 2 känns inte som Guild Wars, är ett begrepp som jag, och antagligen många andra myntat. Det är samma värld och samma raser, men det mesta ser annorlunda ut och det är sällan man hittar ställen att känna igen sig på. Men när de väl dyker upp, så har Arenanet gjort ett bra jobb att implementera dem. Förutom detta så känns det som ett bra MMO, säkert bland de bästa jag spelat, men det känns också som om själen som tidigare fanns i spelserien är som bortblåst.

Ett underhållande, snyggt och framförallt "gratis" spel som kommer hålla mig upptagen (för) många timmar framöver. Söker du ett MMO att spela, så har du definitivt samma standard här som hos många andra spel (åtminstone som de var vid launch). Stundtals saknas innehåll som man trodde var uppenbart, och min stora fråga är bara hur mycket "Guild Wars", tvåan egentligen är.

Samlat betyg: 9.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10