Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dead Space 3

Den tredje delen ur Dead space serien är här, och även om det inte är den bästa så är detta helt klart en titel värd din uppmärksamhet.

Gameplay mässigt har allt förbättrats här. Vapen känns bättre, laddnings animationer flyter på bättre, Isac känns mer lättkontrollerad och nya moves såsom "dodge roll" har lagts till.
Detta för att spelet även tagit ett stort kliv in i action genren, även om skräck biten tagit stryk så är ändå detta ett positivt tillskott.

För mig har Dead space alltid handlat om en sak, atmosfär. Det är alltid atmosfären och omgivningarna i spelen som skapar de där ensamma överlevnads partierna som jag anser även bidrar till skräcken.
Och här visar Viceral games att när de väl vill utsätta spelaren för mörka övergivna rymdskepp, med ett par knappt fungerande lampor i taket, ett rusktigt ekande i väggarna och resterande ljus från din ficklampa, då känner du atmosfären, du känner dead space, du känner skräcken.
Tyvärr är dessa moment betydligt färre, men de finns absolut där!

Grafiskt är detta de snyggaste jag spelet till min xbox 360 (förutom the withcher 2 kanske) och även om allt är äckligt högupplöst så är det designen som tilltalar mest. Isacs armor är ännu mer detaljerad denna gång, lägg till mer lekande med färger och ljus, sci-fi när det är som bäst, a la Mass Effect (har du tidigare spelat Mass effect 2 får du även en ny suit)
Något som man märker på de mörkare banorna är hur ljuset från Isacs visor reflekteras på omgivningarna, liten detalj, ruskigt läckert utförande.
Även banorna som utspelar sig på is planeten har de mest imponerande "snöstorms" effekterna jag sett i ett spel och att gå in i en storm och sedan se skepnader av byggnader och omgivningarna gradvis bli tydligare är i en klass för sig.

Ett nytt tillskott till serien är att man kan konstruera sina egna vapen med scrap metal och andra delar man hittar lite här och var. Detta är ett väl utfört segment ur spelet då det är enkelt, kul och effektivt att bygga egna vapen. Jag kunde lätt fastna vid en bench i 10-15 minuter tills jag hade en Ripper blade med flamethrower som understöd och stasis damage!

Det som förstörde för spelet mest enligt mig var de rätt så torra karaktärerna där det ibland kunde utbryta fjortisdrama emellan, är man de ända överlevande på en planet så ska man inte börja bråka om tjejer (riktigt patetiskt). Det gjorde storyn som man byggde upp så pass bra från de tidigare spelen kändes ganska meningslös, vilket är väldigt trist.
Man känner även av "call of dutyfieringen" med betydligt många fler fiender på skärmen den här gången och att spelet ibland sneglar lite väl mycket på andra spel. vilket får en att känna att denna från början orginella idé inte vet vart den ska ta vägen nu.

Kort och gott, detta är ett bra lir för dead space fansen, för även om mycket av skräcken är borttagen så finns atmosfären kvar, bättre gameplay, underbar grafik, längre single-player samt co-op för två!

Grafik: 9
Ljud: 9
Gameplay: 8
Hållbarhet: 7

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10