Svenska
MEDLEMSRECENSION

Jak and Daxter: The Trilogy

För dig som inte har hört talas om Jak and Daxter innan, så är det ett av de största 3D-plattformsspelen som släpptes till ps2.

Spel ett börjar med att Jak och Daxter besöker en ö, utanför byn de bor i. Den här ön får de inte vara på, men de trotsar deras mentors ord och besöker den i alla fall.

Det måste vara nog dålig karma, eller likande, som slår till. För medan de är på ön råkar Daxter falla i en bassäng med s.k. Dark Eco.

Eco är en slags plasma som genomsyrar hela Jaks värld. Det finns sex stycken olika typer, varav Dark Eco är den farligaste och kan liknas lite med kvicksilver eller radioaktivt avfall.

Efter Daxter har fallit ner i bassängen med Dark Eco, slungas han upp igen, nu förvandlad till s.k. Ottsel, blandning mellan utter och vässla. Förvandlingen skulle jag säga är till det bättre, och det finns även karaktärer i spelet som tycker det samma. Men i vilket fall som helst ger sig Jak och Daxter ut på ett äventyr för att förvandla tillbaka Daxter till sitt rätta jag.

Jag ägde från början hela serien till ps2, men jag fick dem inte i rätt ordning. När familjen först införskaffade konsolen, så fick vi med Jak 2 på lådan. Först några år senare skaffade jag ettan. Detta gjorde att jag hade enorma problem att klara Jak 1, på grund av att 2an är extremt förbättrad i jämförelse till 1an.

De största skillnaderna mellan 1an och tvåan är:
1. För att ordna hälsa i 1an måste man samla 50 små orbs eller en stor orb(extremt ovanlig) med Green Eco, för att få en cell av hälsa. Detta vore väl ok, om det inte vore så att man bara kan ha max 3 celler + en reserv. I tvåan kan man hitta paket med Green Eco i förstörbara lådor. Dessa paket ger två celler, där man kan ha max 8 celler. Det är minst 10 gånger lättare att hitta paket med Green Eco i 2an än att hitta Green Eco-orbs i 1an.
2. I 1an får man möjlighet att få tillfälliga krafter genom att samla Eco av färgerna röd, blå och gul. Kraften man erhåller beror på färgen. I 2an samlar man Dark Eco för att tillfälligt förvandla Jak till en blek demon med klor och förmågan att avge lila blixtar när han går i närstrid.
3. En liten bit in i 2an får Jak tillgång till ett s.k. Morph-Gun. Detta vapen har fyra olika lägen som avfyra på olika sätt. Dessa lägen låses upp allt eftersom. Vapnet nyttjar samma färgprincip som Eco-krafterna i 1an.
4. I 1an finns ett antal avsnitt där man ska ta sig från en världsdel till en annan på en svävarcykel. I tvåan är detta sättet det vanligaste sättet som man tar sig fram på och en hel del uppdrag är byggda på detta.
5. Jak pratar. Under hela 1an yttrar Jak inte ett enda ord. Detta kompenseras genom att Daxter, som rider på Jaks axel, inte kan hålla tyst. I 2an är dialogen lite mer avvägd och Jak kommer med svar som är mörka och hotfulla som får de flesta ur balans.

Det finns givetvis fler skillnader, men jag vill inte spoila för mycket och det finns väldigt många förbättringar som spelaren får upptäcka själv.

Det skillnader mellan 2an och 3an med, men är är det oftare förbättringar istället för helt nya saker. De största skillnaderna är ökenracing, vapenuppgraderingar, Light Eco-Jak och större "hälso-pool".

Sedan kommer vi till storyn. Den är otroligt bra. I varje speldel får man mellan 2-3 timmar med bara cut-scenes och dessa är extrem snygga, ofta väldigt komiska och karaktärerna man träffar på är välgjorda så in i bänken.

Varje speldel bjuder på extremt mycket spelglädje. Då och då träffar man på en miniboss, eller ett nytt spelmoment eller något helt annat man verkligen inte kunde tänka sig. Det är lätt att navigera i världarna och det är ytterst sällan kameran kommer ivägen och då det hände har man ofta orsakat det själv.

Som restaureringsprojekt är det faktiskt ganska bra gjort. Dock måste jag tyvärr plocka bort 1 poäng från denna 10-poängaren på grund av att vissla grejer känns "ner-speedade". T.ex. så när man åker svävarcykel i originalen känns det som man verkligen rör på sig medan i trilogin så saknas den känslan, bland annat saknas raketmotor-ljudet.

Sammanfattningsvis så är detta ett extremt bra spel och ska, inte bör, finnas i varje ps3-ägares spelhylla. Vad väntar ni på? Köp det!

+Välgjord story
+Extremt bra kontroller
+Roliga och charmiga karaktärer
+Många speltimmar
+Väldigt öppen värld

-Kraftlösa fordon i restaureringen
-Daxter-Pacman
-1an är svår om man börjar med någon av de senare delarna

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10