Svenska
MEDLEMSRECENSION

Uncharted 3: Drake's Deception

Uppdaga sanningen. Följ med Nathan Drake på jakten efter det förlorade "sandens Atlantis".
Ett gripande drama och storskalig produktion med skakande intensitet och förtätade strider.

Naughty Dog har influerat & påverkat denna konsolgeneration på ett sätt som egentligen bara kan jämföras med hur Rockstars Grand Theft Auto-trilogi inspirerade sandlådetänkandet under förra generationen. När de nu fortsätter sin Uncharted-serie med tredje delen har spelstudion satt ribban med god spelstandard & höga förväntningar.

Och Naughty Dog levererar verkligen ånyo, och det med en kvalitet som gör de flesta utvecklare gröna av avund.
Förvisso är inledningen av spelet tempomässigt långsammare än det mästerliga Uncharted 2, ja tillochmed än första spelets, men istället får vi en välgjord, suveränt röstdramatiserad och fin beskrivning av vänskapen mellan Nathan & Sully och dess ursprung.
Extra roligt är att detta utspelar sig i Cartagena, Colombia, där jag varit ett par gånger nu!
Men faktum kvarstår att historien inte tar fart förrän efter båtkyrkogården, men då blir det å andra sidan en riktig berg- & dalbana!

Grafiken är det bästa jag sett på PS3:an hittills, inget snack! Eldsvådan i Frankrike, templen i Syrien, grottaket i Ur, allt är verkligen übersnyggt.
Men också designen av båtkyrkogården, färjekapsejsningen, flygplatsen och luftfärden, varenda bana blåser ut min hjärna och etsar sig fast med glödheta minnesbilder. Ett tag blir det faktiskt mer Bond-känsla över Nathan än den vanliga, oundvikliga Indiana Jones-referensen som har funnits där sedan dag ett.
Och apropå Spielberg så är Uncharted 3:s karavanjakt i öknen en ren idéstöld från Indiana Jones och det sista korståget, men med glimten i ögat.

Ljudet är också fantastiskt. Som vanligt gör skådespelarna ett fläckfritt jobb, Nolan North levererar sina repliker på patenterat, charmigt Drake-vis, men spelets verkliga huvudrollsinnehavare är Richard McGonagle som perfekt utmejslar Victor Sullivan till en känslofylld herre av rang.
Musiken är vacker, etnisk & filmisk, skriven av seriens hovkompositör Greg Edmonson, inspelad i bl a Abbey Road och låter otroligt i mitt ljudsystem, i DTS.

Spelkontrollen är oftast perfekt, det finns några passager som är självspelande men den sak som slår mig mest är med vilket självförtroende Naughty Dog implementerar annorlunda spelupplevelser. Både ökenvandringen, som är underbar med nästan konstnärliga ambitioner men ändå modig, samt de "drogpåverkade" banorna, vilka faktiskt fungerar för en gång skull!
Det finns ju annars otalet exempel i spel, som GTA IV:s "fylleri" - sidouppdrag med vänner & flickvänner, som bara är frustrerande, men i Uncharted 3 fungerar detta hallucinogena tillstånd både kontroll- & storymässigt. Oerhört snyggt!

Hållbarheten är godkänd. Singelkampanjen tog mig ca 12-13, vilket kanske inte imponerar men är normalt för serien. Jag har dessutom testat multiplayern i Uncharted 3 och blev positivt överraskad. Det var hyfsat roligt och kan säkert ge flertalet timmar, både i ren lag- mot laguppgörelse eller i Co-op. Mycket generöst av Naughty Dog.

Sammanfattningsvis: Uncharted 3: Drakes Deception upprätthåller den höga standard som vi är vana att serien håller. Det enda lilla minuset är den sega starten som inte tidigare delar haft, men när väl historien sätter fart så känns det som ett nöjesfält i varje bildruta.

Medlemsrecensioner21
Samlat betyg: 9.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10