Svenska
MEDLEMSRECENSION

Hitman: Absolution

Skrivet av: Prey   2013-06-20

Efter många år av väntan så har den danska spelstudion äntligen bestämt att det är dags för den skallige lönnmördaren att vakna ur sin dvala.

Det är mycket som har hänt sedan jag såg världen ur agent 47's ögon. Till att börja med så är "trial and error" tänket bortplockat och det går nu att klara uppdragen på en hel del olika sätt, vilket känns både fräscht, innovativt och väldigt välkommet, då jag minns hur mycket svordomar som uppkommit från tidigare spel efter ett misslyckat försök till att mörda sin måltavla.

Jag behöver väl egentligen inte nämna att man får äran att styra agent 47 spelet igenom, men jag gör det ändå för er som har missat tidigare delar.
Spelet är en lös fortsättning på "Blood Money" och som spelare blir din första uppgift att eliminera din forne uppdragsgivare Diana. Detta efter att det framkommit att hon förrått byrån och exponerat alla dess medlemmar. Hon förser dig med en sista önskan och det är att ta hand om en liten flicka, inte helt olik 47 själv för att skydda henne emot byrån.

Här börjar spelet på riktigt och här börjar en jakt på en av dem skickligaste lönnmördarna som någonsin existerat.
Alla vill åt dig och det är helt upp till dig hur du ska ta dig an uppgiften, antingen en mer direkt lösning där du helt enkelt avrättar allt i din väg eller en mer subtil sådan där du strategiskt steg för steg släcker liv för att avancera oupptäckt.
Det är svårt att uppskatta hur långt spelets huvudäventyr sträcker sig då det bor en liten irriterande perfektionist inom mig som lett till att jag startat om en hel drös uppdrag. Jag landade på 28 timmar ungefär, men räkna med att säkert halvera den om du bara vill köra igenom det.

Utöver det så har man lagt in ett intressant spelläge kallat "Contracts", vilket förlänger spelets livslängd en aning. Det intressant med den här idén är att vem som helst kan skapa ett kontrakt och vem som helst kan anta det. Utmaningen ligger således i att man på vilken som helst av spelets olika banor kan få i uppdrag att lönnmörda vem som helst, men det måste vara på ett specifikt sätt som står i kontraktet.
Jag har ännu inte hunnit testa det här läget fullt ut, men det finns en hel del olika kombinationer av tillvägagångssätt för att slutföra dessa uppdrag.

Grafiken i spelet är bra även för den mer kräsne spelaren och där tycker jag att Io Interactive har gjort ett fint jobb både med miljöer och ljussättning.
Ljudet i spelet känns även det väl genomtänkt, dock så lämnar röstskådespeleriet och dialogen lite att önska där det kan kännas lite förhastat och dialogen fångar aldrig direkt mitt intresse. Även den artificiella intelligensen kan stundtals ifrågasättas.

I sin stora helhet så är Hitman: Absolution ett riktigt bra spel med riklig mängd spelmaterial för pengarna och framförallt en fullgod uppföljare till tidigare delar i serien.
Om du kan leva med att spelet inte är helt "Absolution" så tycker jag definitivt att det här något du bör ta en närmare titt på.

Jag delar ut en åtta till spelet som är testat på en PC och hoppas att även du ger det en chans så kanske jag accepterar något av just dina kontrakt.

Plus: Innovativt och intressant upplägg

Minus: Något tveksamma röstinsatser och trist dialog

Samlat betyg: 8.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10