Svenska
MEDLEMSRECENSION

Dead Space IOS

Spelet är testat på en iPad.

Mobilversionen av Dead Space är ingen portning av originalspelet till iOS utan är en egen historia som utspelas före händelserna i Dead Space 2, med en ny ingenjör som huvudperson.

Här får vi veta hur Necromorph-infektionen på den civila rymdstationen The Sprawl börjar, vilket leder till Isaac Clarkes kamp för överlevnad i det andra spelet. Ingenjören, med kodnamnet Vandal, är en medlem av Unitology-kyrkan och luras att förstöra vissa funktioner på rymdstationen. Detta orsakar en massivt stor Necromorph-infektion. Nu försöker ingenjören rätta till det hela under vägledning av direktör Hans Tiedemann (en karaktär i Dead Space 2) och Tyler Radikov, en annan medlem i Unitology-kyrkan.

Hur spelar man Dead Space (iOS)?

Jag har aldrig spelat originalspelen, därför kan jag inte ge en rättvis jämförelse. Men vad jag har förstått spelas Dead Space (iOS) ungefär på samma sätt som huvudspelen. Skillnaden är bara de virtuella kontrollerna på skärmen.

Längst ner i vänstra hörnet styr man Vandal medan längst ner i högra hörnet styr man Vandals borrliknande vapen. Att sikta gör man teoretiskt var som helst på skärmen.

Under närkamp kan man bli greppad av Necromorphs. Då dyker det upp instruktioner på skärmen om hur man kan ta sig loss.

Då och då kommer man till arbetsbänkar där man kan uppgradera Vandals dräkt och vapen.

Kontrollerna kan vara frustrerande. Ibland är det svårt att vända sig om och stiga åt sidan när man blir stressad och attackerad av Necromorphs. Ett annat problem är när jag vill utnyttja Vandals stasis-modul för att tillfälligt sakta ner tiden och få fienden att attackera ingenjören långsammare. Då händer det ofta att jag bokstavligen "hamrar" på skärmen för Vandal ska kunna använda den. Detta i och för sig kan bero på stressen (och den tillfälliga skräcken) man får när man slåss mot större horder av fiender.

Grafik, musik och skräck

Dead Space-serien är känd för sitt skräckinnehåll, och mobilspelet är inget undantag. Nu får man tycka vad man vill om skräcken i det här spelet. Det är i allmänhet ingen lätt uppgift att göra ett skräck-mobilspel som får spelare att bli riktigt skrämd.

Jag upplever att EA Games mest satsat på överraskningsmoment, den lite kusliga musiken och blod (som kletats här och var) som gör spelaren helspänd inför det okända. Precis som Isaac kommer Vandal att då och då få hallucinationer vilket ökar osäkerheten inför vad som kommer att hända.

Jag tycker att grafiken är väldigt snygg för att vara på en iPad utan att orsaka lagg i spelet. Musiken är kuslig och ackompanjerar spelets mörker och atmosfär mycket bra.

Men tyvärr kan det ibland kännas lite repetitivt när man nästan i varje rum "tvingas" bli inlåst och slåss mot de Necromorphs som befinner sig där.

Bonusmaterial

Genom att låsa upp olika achievements kan man låsa upp olika bilder som visar utvecklingen av Dead Space (iOS).

Dessutom kan man spela olika s.k. överlevnads-uppdrag för att tjäna mer pengar till uppgraderingarna inne i huvudhandlingen.

Mikrotransaktioner förekommer också för den som verkligen behöver det.

Slutbetyg

Det förekommer olika åsikter om mobilspelet.

Metacritic, Destructoid, Eurogamer och IGN berömmer det. Destructoid anser t.o.m. i sin recension att Dead Space (iOS) borde få en portning till Xbox Live Arcade/PlayStation Network. Svenska Gamereactor ger det däremot endast 5/10.

Jag tycker om spelet. Det är otäckt utan att överdriva för mycket, tack vare grafiken och musiken. Dessutom innehåller spelet en liten allusion och hyllning till en annan känd rymdspelserie. Jag säger bara ett ord, Metroid. Resten får ni klura ut själva.

Jag kan bara klaga på kontrollerna, vissa repetitiva moment och den relativt korta handlingen. För mig tog det ca fyra timmar att spela igenom Vandals upplevelser på The Sprawl.

Men Dead Space (iOS) får 9/10. Det är spelet värt.


Plus
- den kusliga och otäcka atmosfären till ett litet format
- intressant handling som kompletterar Dead Space-serien
Minus
- kontrollerna
- vissa repetitiva moment
- mikrotransaktioner - behövs de verkligen?


Dead Space (iOS) kostar 65 SEK på AppStore och är rekommenderat från 12 år (enligt Appstore).

Samlat betyg: 9/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10