Svenska
MEDLEMSRECENSION

Enslaved: Odyssey to the West

Skrivet av: PhMan   2014-01-27

Har läst i flera år att Enslaved - Odyssey to the west är ett underskattat spel och en bortglömd pärla som många i spelvärlden har missat. Bättre sent än aldrig tänkte jag ge mig på detta äventyr.

I en framtid då robotar har tagit över kontrollen över planeten får vi följa två människors öden och liv när de kämpar för sin överlevnad.

De två huvudkaraktärerna möts under pressade förhållanden när de lyckas rymma undan s.k. Slavers, robotar vars uppgift är att fånga in människor och ta de till något som kallas för "The Pyramid" där ryktet säger att människor används som slavar. I panik springer de runt i den fallande farkosten som kommer att krascha om några minuter på jakt efter en flyktkapsel.

Väl på marken börjar äventyret med att Monkey, som din karaktär heter, vaknar upp med en sorts krans på huvudet som sattes dit av den mystiska och väldigt vackra tjejen Trip. Trip har utomordentligt tekniska kunskaper och kan göra det mesta med en dator framför sig. Med denna manick kan hon styra din karaktärs handlingar. Man flydde alltså undan robotarna som försökte förslava dig för att hamna i klorna på denna tjej och bli hennes personliga slav istället. Ödets ironi... Manicken känner dessutom av om Trip är vid liv och om inte så ser den till att även Monkey följer samma öde.
Så tillsammans och mot Monkeys vilja börjar deras äventyr. En resa västerut med start från ett förfallet New York genom fantastiskt vackra och varierande landskap, fyllda med faror och utmaningar.

Trots att Monkey, som är en muskolös typ och inte räds för något, brukar kunna krossa det mesta som möter hans väg, så är ensam inte stark. Ofta hamnar man i situationer där man behöver varandra. Man kan styra Trips handlingar till viss del för att tillsammans och med hjälp av varandra ta sig vidare alla möjliga hinder som dyker upp längst vägen. Det är riktigt kul att en följeslagare är så aktiv och delaktig i spelet!

Spelmekaniken påminner till stora delar om två andra spel. Monkey, som ofta gör skäl för sitt namn och tar sig fram hängandes och hoppandes från omöjliga lägen, påminner mycket om Nathan Drake från Uncharted. När Monkey i stridens hetta möter techs förvandlas han till Kratos från God of war med slagkombinationer och brutala avslut. Men vid båda tillfällen känns han som en sämre variant jämfört med sina motsvarigheter. Mekaniken är helt enkelt enklare än titlarna jag nämnt ovan med klart mindre variation och möjligheter. Trots det, har spelet än viss charm som är svårt att inte uppskatta. Det är underhållande och kul att spela Monkeys och Trips äventyr och se deras relation utvecklas även om spelet saknar det där "djupet".

Grafik och ljud är mycket bra. Inte referenskvalité men jag kan egentligen inte peka på några större brister. Det ser snyggt och bra ut och det låter bra i min 5.1 anläggning.
Jag måste även berömma lite extra grafikerna som skapade Trip. Det är inte ofta jag tycker att någon ser bra ut i spel, men hennes ansikte ser verkligen verklig ut och är riktigt, riktigt vacker. Monkey har inte alls samma verkliga ögon och ansiktsuttryck men Trip får verkligen full pott! T.o.m. frugan kommenterade hennes ansikte och slängde ifrån sig kommentarer som "Jaha.. så du hjälper/skyddar henne med.. och är hennes slav.. förstår varför du tycker om spelet...".

Spelet dras med några mindre buggar. Vissa kameravinklar upplevde jag som lite konstiga men ingen stor grej. Ljudet verkade under vissa videosekvenserna att tappa i styrka samt vid ett tillfälle kom det inget ljud alls, endast undertext.

Manus känns lite i tunnaste laget då man inte får så mycket information om vad som hände och hur mänsligheten hamnade så snett. Inget heller om huvudkaraktärerna. Jag har varvat spelet men vet fortfarande inte något om Monkey's tidigare liv. Jag hade gärna sett att man utvecklade storyn och karaktärerna lite mer.
Men det som kändes mest "billigt" var helt klart att man gjorde fina stämningsfulla videosekvenser som blev abrupt avslutade. För att förklara lite mer.. man kunde spela musik under videosekvensen och istället för att göra en s.k. "fade out" så valde man att avsluta pang på, mitt under sekvensen kändes det som. Inte så snyggt... Detta var ett konstant problem under hela spelet.

För att summera det jag skrivit ovan kan jag avsluta med att alla ni som letar efter något enkelt och underhållande att spela de närmsta 12 timmarna så kan ni sluta leta. Spela Enslaved - Odyssey to the west. Visst, det saknar det där djupet och inget spel som kommer att gå i spelhistorien, men väl värt att spela! En stark 7:a!

Medlemsrecensioner6
Samlat betyg: 8.1/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10