Svenska
MEDLEMSRECENSION

Tomb Raider

Lara Croft's födelse för 9 spel och 2 filmer sedan - satt igång en blomstrande konsolkapitalism- och i samma veva var spelmediets väg mot medial och ack så viktig kulturell acceptans med detta, bredare och närmare än någonsin tidigare.

Men Lara har också - med ett par nykomponerade undantag - behövt lösa pussel och skjuta fiender med två UZI's i vardera hand ALLT ackompanjerat av en stilistisk bakåtvolt, i såväl intetsägande som oengagerade miljöer allt för många gånger sedan starten.

Med det sagt var det nödvändigt för äventyrerskan att lägga pickadollerna på hyllan. Inte för att Lara Croft som ikon kändes urvattnad, utan snarare eftersom att Tomb Raider som spelserie, sprungits ifrån av sina genremotståndare. Men nu är hon tillbaka med Crystal Dynamics vid rodret, fem år sedan sist.

Tomb Raider är inte bara en "reboot", utan även historien som leder upp till originalen. Lara har aldrig varit mer akademisk bevandrad när hon tillsammans med sin bästa vän, mentor, och ett gäng andra stereotypa figurer befinner sig på fartyget "The Endurance" i jakt på en förlorad civilisation.

När en hiskelig, supernaturell storm sedan tar vid, vaknar Lara dramaturgiskt korrekt upp på en mystisk ö, avskild från sina kollegor och ett äventyr som tar Lara genom de mest skrämmande och testosteronstinna passager har sin början. Du behöver dock inte oroa dig för att hitta mat, leta vattenkällor eller göra upp eld. Du behöver inte heller konfrontera ensamhet eller saknad, eftersom att kommunikation med andra människor (inga dinosaurier dock!) närvarar i och med storyns fortskridande.

Nej! Utan vad du skall frukta är snarare de illasinnade öbor, vargar och vilddjur som befolkar ön och som alla konspirerar emot dig. I sann The Hunger Games-anda snappar du snart upp en pilbåge som blir ditt främsta försvar i din kamp för överlevnad. Det är skönt att äntligen lira ekologiskt!

Actionmomenten är många och du finner dig väldigt ofta i rejält underläge. Fienderna är otroligt aggressiva, och den som är van att med sin SNIPER montera upp sitt tält och marinera korv i väntan på exakt precision kommer få sig en problematisk resa. Här blir du attackerad, och om du passivt försöker vänta ut AI:n kan molotovcocktails komma flygande - allt för att premiera ett snabbt avslut. Personligen hade jag gärna sett mer hjärngympa och Chalmerska-tankenötter i form av utmanande såväl som varierande pussel. Pussel förekommer, men till störst del för den som väljer att frångå manus för att fritt utforska ön - Vilket man givetvis skall göra! Men den som fokuserar väsentligt på huvudhistorien kommer oftare än sällan finna sig själv leka Rambo!

Crystal Dynamics har lagt ned ett enastående arbete med att skapa en realistisk och levande tropisk ö som är fylld till eggen med annalkande faror - för oj, aldrig förr har ö-liv varit så pass hårt. Men ön är inte bara lustfyllt farlig, utan därtill otrolig vacker. Frodighet varvas med expansivt miljöombyte, med en dos av fotorealistiska vyer som sträcker sig ut genom skogar, mot klipper och över hav.

Tomb Raider är i fråga om spelteknik, ett prickfritt hantverk med god kontroll som genomsyrar den ungefär 15 timmar långa spelupplevelsen. Däremot lyser bristerna igenom med storyn, och Laras utveckling från student till benhård hjältinna som INTE ber om tillåtelse när det kommer till att ge smörj - utan som ger sig själv tillåtelse, känns inte speciellt trovärdig.

Tomb Raider är ett läckert, cineastiskt och funktionellt äventyr men även ett äventyr utan charmig variation!
7/10

Medlemsrecensioner15
Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10