Svenska
MEDLEMSRECENSION

The Walking Dead

TV-serien The Walking Dead är en av mina absoluta favoritserier, så när jag fick höra att det hade kommit ett bra spel som utspelade sig i samma värld, fast med andra karaktärer, blev jag genast intresserad. Jag köpte det dock inte förrän långt senare, men när jag gjorde det så var det med stora förhoppningar jag startade min PS Vita.

Jag har spelat på PS Vita

I The Walking Dead spelar du som Lee Everett, en mördare som när spelet startar sitter i baksätet av en polisbil påväg till fängelset. Efter en kort inledning där du introduceras till dialogvalen (du kan välja ett av 4 alternativ eller bara vara tyst) så krockar bilen och polisen dör.

Lee blir alltså plötsligt på fri fot och får fort uppleva vad som precis har hänt med världen. Världen kryllar nämligen med, surprise surprise, zombies. Som spelare tvingas man fort skjuta en av dessa (detta görs genom att föra en visare till en rätt stor area och trycka på en knapp, simpelt och inte alls så precisionskrävande som i vanliga actionsspel). Detta är precis som det låter väldigt tråkigt och spelet lever egentligen på dialogerna.

Actionscenerna är enligt mig mest något som behövs för att föra berättelsen vidare, men de borde gjorts roligare. De tillfällen där du tvingas gå runt med Lee och peka o klicka på saker för att lösa små pussel är även de fruktansvärt sega och känna mest som slöseri med tid. Jag hade hellre sett på en cutscene och då och då ställts inför diverse val.

För det är just de moraliska valen som är spelets höjdpunkt, åtminstone till en början. Inte sällan ställs du inför val såsom valet mellan två personers liv. Båda två står inför livsfara och du kan bara rädda en utav dem, vilket liv väljer du? Detta är till en början något som fungerar riktigt bra och det känns som att mina val faktiskt spelar roll, men det är en illusion som senare i spelet bryts.

När jag märker att personen jag räddare lilkförbannat är scriptad att dö så funderar jag på vad meningen med att rädda den personen var och jag blir väldigt besviken på spelet. Givetvis finns det val som faktiskt spelar roll, men alldeles för många är bara just en illusion.

Berättelsen som berättas för dig är relativt stark, men långt ifrån det bästa jag upplevt. Lee tar sig tidigt i spelet ann uppgiften att skydda en flicka vid namn Clementine och berättelsen kretsar till stor del kring hur deras relation utvecklas. Det finns scener dem emellan som snuddar på att beröra mig, men de når aldrig riktigt hela vägen fram.

Tyvärr är det bara en enda episod utav de fem (+ 400 days) som jag verkligen påverkas utav när jag spelar och det är om jag inte minns fel den andra episoden som är så vrickad att jag mår lätt illa när jag spelar.

Ett annat problem jag har med spelet är det konstanta lagget som det präglas utav. Mellan scener så fryser spelet nästintill alltid till en stund och det förstör upplevelsen extremt mycket. Det är väldigt synd att de inte kunnat optimera spelet bättre än såhär, för jag påminns hela tiden om att jag spelar ett spel och det vill jag inte göra.

Det mest positiva jag har att säga om spelet är egentligen att grafikstilen är väldigt fin och att ljudet är superbt. Musiken är stämningsfull, zombies låter skrämmande och de flesta röstskådespelarna gör sitt jobb.

Men i stort är The Walking Dead en av de största besvikelser jag har upplevt. De moraliska valen är roliga när de faktiskt spelar någon roll, men det är ungefär det. Jag kan tyvärr inte rekommendera det här spelet till någon.

+ Plus
. Vackert
. Superbt ljud
. De moraliska valen (ibland)

- Minus
. Dåligt optimerat
. Actionscenerna
. Peka o klickascenerna

Medlemsrecensioner9
Samlat betyg: 7.5/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10