Svenska
MEDLEMSRECENSION

Far Cry 4

Far Cry 4 är det första action-äventyret i serien jag spelar, och kan därför inte jämföras och associeras med tidigare spel.

Jag kan helhetsövergripande inte påstå att jag är speciellt imponerad av storyn, ej heller de hundratals sidequests som erbjudits genom de 35 timmar jag suttit bänkad framför spelat. En genomspelning där jag försökt utforska de flesta gömmor, grottor, vapen-uppdrag, och valt att lägga ned extra tid för att läsa alla sidenotes om karaktärer och hints.

Initialt blev jag positivt överraskad av spelvärlden, upplägget och storyn. Man blev snabbt involverad i vad spelet skulle komma att handla om då du i öppnings-sekvenserna får möta och beskåda den sadistiska bergskungen Pagan Min's tortyr-metoder och sjuka dialog. Jag torde mig ha lagt vantarna på en riktigt guldklimp till spel. Jag tillhör också den, i mina ögon, sjuka grupp personer som blir helt överexalterad av att samla på saker och Far Cry 4's första timmar, bestod bla av att, med pilbåge, döda diverse kreatur och hamstra deras skinn. Skinn du sedan kan använda för att uppgradera din läderpung till plånbok eller förvaringspåse (så att man kan samla ännu mer saker).

Besvikelsen var dock de facto i samband med att de första 50% av världen "Kyrat" blev introducerad. En gigantisk spelvärld med repetitiva miljöer och art work. Jag irrade runt i timmar, körandes klumpiga terräng-jeepar och den Indiska motsvarigheten av tuc-tuc "risha", och var helt vilse bland de leriga bergsvägarna. Den enda riktiga navigator som fanns att tillgå var den fula, mini-kartan nere i hörnet om man bortser från överblickskartan i undermenyn. (Att urskilja "norr" kunde många gånger vara minst lika krävande som att utföra någon av de korta sido-uppdragen.)

Storleken, samt den grafiskt vackra bergsmiljön kan låta attraktiv, och det hade den även kunnat vara, om den nu inte hade sett likvärdig ut överallt (med undantag för att trädens löv blir orangefärgade och att det blir 2 mm krisp till snö på marken, ju längre norr ut du kommer).
Världen är indelad i 17 regioner som består av grottor, side-questes, olika typer av djur, samt diverse olika skatter. Raviner bryter av vattendrag och floder. Bergsmassiv hindrar dig från att, med den lilla helikoptern "gena" över regionerna. Här och var finns en stuga eller två, med en skattkista och möjligen någon fiende i. Det är exklusivt första och andra gången du passerar, men vad mer? Om du bortser från de små uppdragen till Himalayas toppar eller de gånger du röker på för att komma till nirvana, består spelet endast av repetitiva bergsslätter och terräng.

Huvudstoryn handlar kortfattat om hur du genom att samarbeta med upprorsgruppen "golden path" försöka ena ett splittrat Kyrat. Detta främst genom att uppdrag efter vart annat på något sätt sabotera för kung Min's IQ-befriade militär-hord. Uppdragen är dock inte helt genomgående ointressanta och kan ibland vara ganska svåra. Utrymme finns för variation då du kan välja att ligga lågt och precisions-skjuta med en av de många sniper-gevär eller att strategiskt utplacera minor för att sedan gå bananas med hagelgeväret. Möjligheter som dessa gör att spelet bitvis blir riktigt utmanande och roliga, och överskuggar då den tråkiga spelvärlden.

Musiken och ljudeffekterna i spelet är och andra sidan helt klart godkända. Stämningsfulla fågelkvitter, och diverse andra djurläten, då tex en björn grymtar bakom nästkommande dunge kan leda till både gåshud och akut-skjutande i tomma intet.

Far Cry 4 är verkligen inget dåligt spel, men i mina ögon hade det potential att kunnat vara så mycket mer.

Design: 8
Grafik: 9
Spellbarhet: 8
Hållbarhet: 6
Ljud: 7

Positivt:
+ Möjligheten att samla på en rad olika djurpälsar, skatter och vapen samt hela Lvl-uppgraderingssystemet.
+ Vapen-kontroll.
+ Många av vyerna är helt galet vackra.

Negativt:
- Repetitiv spelvärld, tråkig och kort huvud-story.
- Fattig variation i sidouppdragen.
- Artificial Intelligence = dumbo
- Spelvärldens upplägg. Gör om gör rätt. (det hade fungerat med 25% av kartan med mer smaskigt material)

Samlat betyg: 8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10