Svenska
MEDLEMSRECENSION

Battlefield 2

Efter spel som Battlefield 1942 och Vietnam kommer nu uppföljaren, och här tar EA Games steget in i nutiden och den moderna krigsmaskinen. Du erbjuds en uppsjö av olika vapen och taktiska roller, samt flyg, landfordon och vattenfarkoster. Och du ställs inför klassiska scenarion där det ena laget försvarar och det andra ska försöka ta över raffinaderier med mera. Ju längre du håller punkterna, desto mer poäng tar du hem till laget.

Detaljerad grafik, snabba svängar och en grafiskt verklighetstrogen värld sätter standarden tämligen högt för spelet och därmed vad det kräver av din dator för att flyta jämnt och fint. Den nya grafikmotorn gör att allt känns väldigt nytt och fräscht medan man ändå känner igen sig om man har spelat de tidigare versionerna.

Till skillnad från spel som Counter-Strike, Quake med flera tjänar du inte allt för snabba poäng genom att blint rusa runt och skjuta omkring dig. Möter du då en samspelt grupp som utnyttjar alla sina olika resurser kommer du att bli besviken. Taktik och laganda premieras i BF2 och det rekommenderas att man tar sig tid att gå igenom banor, taktik och färdigheter för att finslipa sin krigsmaskin och inte förlora ansiktet.

Prisvärt online
Spelglädjen är enorm tillsammans med vänner och nya vänner online. Onlinespelet kostar för övrigt inget extra utöver priset man betalar för spelet i affären, om man inte vill hyra en server för privat spel. Det gör BF2 till ett prisvärt alternativ till dagens onlinespel.

Tittar vi vidare på användargränssnittet så är upplägget väldigt enkelt. Det är trots allt ett spel som bygger på en militärisk idé och det gör menyerna lite stela. Fördelen är att man hittar väldigt lätt när man gör sina inställningar. Varje karta har tydliga instruktioner om dagsläget, vilka era mål är och serverns inställningar, plus en mindre översiktskarta för spelområdet.


Att spelet innehåller en del våld är knappast överraskande, dock har utvecklarna inte hängett sig åt meningslösa blodkaskader eller lemmar som flyger omkring. Blir någon skjuten sjunker personen i regel bara ihop och lägger sig ner. Det finns inga obehagliga splatter-effekter vilket gör att man inte reflekterar över dem man skjuter utan går vidare. Är man över 16 år och tillnärmelsevis vettig förstår man att det här inte har något med verkligheten att göra.


På E3 05 var det svårt att undgå alla BF2-prylar och små saker som fanns kring visningsmontern. Till exempel fanns det miniaskar med mintpastiller, tändare, ammunitionslådor, tröjor och musmattor. Ännu mer krimskrams finns att beställa från olika onlinebutiker för den riktigt inbitne fanatikern. Nog tycks det som att man flörtar med en yngre publik än 16+, för om man generaliserar lite så går få i åldern 16+ klädda i armékläder och leker med leksaksvapen.

För spelet i dess helhet blir betyget 9 för det är en total spelupplevelse där man lätt förlorar timmar av nattsömn när man har för roligt för att gå och lägga sig. Man vill bara vinna en sista gång igen...

Medlemsrecensioner32
Samlat betyg: 8.8/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10