Gamereactor International Svenska / Dansk / Norsk / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português
Logga in medlem






Glömt lösenordet?
Jag är inte medlem men vill bli det

Eller logga in med Facebook-konto
FacebookFacebook
Medlemsrecension

Gears of War

Skrivet av: Leorio   2008-07-05

Vi har tre färger att bjuda på: brunt, grått och rött. Det bruna är marken, det grå himlen och de förfallna byggnaderna, det röda blodet som flödar ur din kropp. Inga lekande barn, inga flanerande kvinnor, inget hopp om överlevnad: välkommen till planeten Sera.

Allt är skit och det blir bara sämre sjunger DLK, och det stämmer bra in på Marcus Fenix situation i början av Gears Of War. Ut ur ett vidrigt fängelse och in i ett hopplöst krig där den sista resten av mänskligheten försöker stå emot en värld av obevekliga monster: de grymma Locust.

Gears Of War handlar om tre saker: ta skydd, skjuta och betrakta den härliga grafiken. Det är tungt, hårt och krävande. Ljudeffekterna känns i hela kroppen, den nergångna världen tränger sig på dig som om spelet var i 3D och striderna är intensiva och hypnotiserande. Kontrollen är smidig, men framför allt systemet att ta skydd skulle behöva förbättring.

Gears Of War är framför allt ett tvåspelarspel. Med en kompis i soffan och skärmen delad blir Marcus och Doms helvetesvandring in i fiendeland lättare att bära. Jag vill påstå att ni kommer att bli bättre vänner av denna upplevelse. Det är nästan som när man delat en svår upplevelse i verkligheten, och kommit närmare varandra.

Att spela genom kampanjen ensam är inte lika roligt. Det fungerar på det hela taget bra i de bitar av spelet när samtliga fyra soldater i gänget är samlade, men när man saknar sin mänskliga medspelare desperat när Marcus och Dom på egen hand ska göra upp med fienden.
Visst skötar han sig som en soldat i vissa passager, men alltför ofta springer han rakt in i fienden eller sitter med ryggen till och trycker i ett hörn. Ibland är han så dum så att det känns som jag spelar med en Sony-fanboy som försöker göra narr av spelet. Det gäller framför allt bosstriderna. Där är Dom rent av skadlig och det är nästan en lättnad när han tar självmord. Han använder fel taktik, fel vapen, och saknar helt överlevnadsdrift. - Kan ingen säga åt den här galningen att vi kommit till slutbossen?! - Hur skulle det vara om du tog det lite lugnt, Dom, se hur jag gör för att bekämpa bossen, och ger lite assistans?

Det finns ett system att ge order till sina medsoldater, men det är väldigt trubbigt och oftast vägrar de ändå att lyda. Nog för att moralen är låg efter alla dessa år av krig, men det här är väl ändå att ta i?

När man spelar ensam blottas alltför väl spelets stora svaghet: storyn. Ja, det finns ingen story. Upplägget är att för att besegra fienden ska männskorna använda X, men för att kunna använda X måste de först använda Y, och Y är ute på villovägar. Bara att traska iväg och leta alltså. Det finns ingen karaktärsutveckling, inga spännande vändingar, och bara ett par ynkliga glimtar till något som liknar backstory.
Mellansekvenserna är snygga och välregisserade, rösterna är bra och ansiktsuttrycken trovärdiga. Synd bara att man satsat så mycket krut på något som inte ger några känslor till spelaren.

Grafiken är verkligen underbar i Gears Of War. Framför allt i teknisk bemärkelse. Karaktärsdesignen är rent vidrig. Vilket är medvetet från Epics sida. Marcus och hans mannar är karikatyrer, parodier på uppblåsta, genmanipulerade supersoldater; det logiska resultatet av en värld som bara vet krig och inget annat. Gears Of War visar tydligt vad som händer med ett samhälle som enbart satsar på krig: det är dålig smak, dålig stil, överdrivet, pompöst och hopplöst.
Problemet är att Epic inte gör något av detta intressanta upplägg: det blir som att stirra på en skämtteckning i tio timmar. Till sist har man till och med glömt poängen.

Gears Of War är ett välgjort och underhållande actionspel. Som tvåspelarspel rockar det. Online är det en fröjd. Med spelets upplägg faller sig lagmatcher naturligt: fyra Gears mot fyra Locust ger snabba och roliga matcher. Spelet har vettiga achievements, i så väl kampanjläget som online.

Men det finns stora möjligheter till förbättringar till uppföljaren. En story, levande karaktärer, bättre ordermöjligheter, bättre system att ta skydd, smartare dataspelare och ett fyraspelarläge skulle inte sitta fel.

Gears Of War är en hård, tung, intensiv upplevelse så länge det pågår, men när jag stänger av konsolen känns det som om hjärnan varit på standby. Jag får inga idéer, ingen inspiration av det här spelet. Gears Of War är som att spela Final Fight i HD-upplösning. Underhållningsvärdet är högt, men jag skulle tveklöst uppskattat det mer om min ålder hade varit ett antal pinnar under dess rekommenderade åldersgräns...

Fördelar: Tung och intensiv upplevelse, toksnygg grafik, härligt tvåspelarläge, underhållande online, bra achievements

Nackdelar: Ingen story, dåligt ordersystem, hemsk karaktärsdesign, bitvis puckad medhjälpare när man spelar ensam

Kommentera text

För att kommentera måste du vara inloggad. Om du inte är medlem än - bli medlem nu!

:D :) :( :-o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: ;-) :idea: :arrow: :| :mrgreen: :clap: :dance: #-o =; :^o [-X :pray: 8-[ :sick: :-# [-( :-k :-- Bold Italic Underline Spoiler


Kommentarer
  • Skrivet av: protoman
    2008-07-05 13:16
    Hade jag haft en 360 skulle jag ha skaffat det här eftersom jag har hört mycket bra om det här.
     
  • Skrivet av: Oscsko
    2008-07-05 16:04
    Japp, AI:n på Dominic är helt störd. Hatar att spela med honom. Som i striden mot RAAM, han stod bara och glodde i hörnet hela tiden!
     
  • Skrivet av: Saffransbulle
    2008-07-05 23:20
    Ruskigt bar skriven recension må jag säga.
     
  • Skrivet av: Janis_Joplin
    2008-07-06 02:39
    Riktigt, riktigt, bra recension. Håller med om det mesta, men personligen skulle jag nog belöna spelet med två eller tre pinnar till. Storyn är inte speciellt motiverande men underhåller mig personligen tillräckligt mycket för att spela igenom det med visst intresse. Attityden som förmedlas och karaktärerna är helt klart bland det fånigaste jag har varit med om och även fast jag inte klassar mig själv som en actionfantast så gillar jag det, skarpt.

    Förstår varför du belönar spelet med sju av tio och du förklarar dig själv bra och det ska du ha kudos för. Troligtvis den bästa recensionen som jag har läst av en användare här på Gamereactor, tack och bock.
     
  • Skrivet av: Wolfez
    2008-07-06 10:40
    Grymt bra recension
     
  • Skrivet av: Leorio
    2008-07-06 11:52
    Tack så mycket.
     
  • Skrivet av: Sravus
    2008-07-06 21:10
    Grym recension. Har då aldrig spelat det men detta verkar vara överskattat.
     
  • Skrivet av: Cabazo
    2008-07-06 23:18
    Bra recension men jag håller inte med om betyget. Men det är ju naturligt.
     
  • Skrivet av: Brute
    2008-07-07 02:07
    Äntligen en bra GeoW recension där man vågar peka ut de dåliga delarna (ingenting är perfekt (även om jag oftast använder mig av det ordet för att beskriva vissa spel)).

    Jag är så trött på folk som ger spelet 10/10 med stort plus på saker de säkert inte ens har brytt sig om utan gör detta bara för att de tycker att spelet är i överlag så otroligt bra.

    Jag t. ex. älskar MGS4 men jag är inte så trångsynt att jag inte kan se de uppenbara bristerna i spelet.
     
  • Skrivet av: Oscsko
    2008-07-07 22:30
    Jag har hittils inte skrivit en recension på spelet, men om jag gjorde det skulle spelet få en nia i betyg. Ni får ingen motivering, då jag kanske skriver en recension inom en ganska snar framtid (not).
     
  • Skrivet av: Nixxer
    2008-07-08 00:09
    Ingen stoty? Det gäller att lyssna.
     
  • Skrivet av: Leorio
    2008-07-08 12:18
    Nixxer: Att skjuta monster, leta försvunnet militärgods och minnas hemskheter från det förflutna gör ingen story. För det behövs karaktärer med djup som har något att vinna och förlora, och det saknar tyvärr i Gears Of War. Jag tror vi kommer att få se en stor skillnad på den punkten till tvåan...
     
  • Skrivet av: Cabazo
    2008-07-08 19:23
    Innerst inne vet både du och jag att du bara publicerar det här för uppmärksamhet.
    Och en story är inte så betydelsefull för ett actionspel. Det är fortfarande inte viktigt men jag prioriterar inte det i ett actionspel.
     
  • Skrivet av: Leorio
    2008-07-08 20:45
    Uppmärksamhet =

    För att reda ut det här med story: Du är soldat - döda fienden är ingen story, av samma anledning som du är rörmokare - laga ett rör inte är en story. Du är en soldat som inte lyder order för att rädda sin far är däremot början på en story. Det mest intressanta i Gears Of Wars värld verkar ha hänt innan och efter själva spelet, och det känns väldigt bakvänt i min mening.
     
  • Skrivet av: Cabazo
    2008-07-09 21:11
    Okej. Men för att göra den här diskussionen mer intressant, nämn en bra story ur ett actionspel.
     
  • Skrivet av: Leorio
    2008-07-10 14:10
    Spoiler extravaganza:

    Half-Life: en vanlig dag på jobbet råkar du öppna en portal till en helvetsdimension och plötsligt är det monster överallt.
    Det väcker två frågor: 1) Vad är det egentligen som händer? 2) Hur tar jag mig levande ur det här?
    I och med att spelaren är medskyldig till katastrofen känner man sig mer emotionellt knuten till spelet.
    Sedan följer flera vändningar: kommandosoldaternas intåg och frågan vad den mystiske portföljmannen har med saken att göra...

    Halo: Combat Evolved börjar med att man kraschar på den främmande ringvärlden.
    1) Vad är det här för en märklig värld?
    2) Hur tar jag mig levande härifrån med livet och Cortana i behåll?

    En story börjar med Förändringen - experimentet i Half-Life, kraschen i Halo. Världen omkring är med ens helt annorlunda, vilket leder till en konflikt, som trappas upp, ända tills vi kommer till Slutstriden. Slutstriden är en logisk följd av Förändringen. När vi lärt oss vad Halo är och tagit oss därifrån är spelet slut. Kriget mot Coventant är inte storyn i Halo. Det är inramning.

    Metriod Prime har en story som liknar Halos. Du kraschlandar på en okänd ruin-planet.
    1) Vad har egentligen hänt här? 2) Hur överlever jag?
    1) är en i stort sätt valfri genomgång om civilisationens undergång 2) är att uppdatera dräkten och samla sina vapen och förmågor. Förändringen i Metroid Prime är egentligen att dräkten förlorade alla sina förmågor.

    Dräkten komplett = spelet slut.
     
  • Skrivet av: Mr Clint
    2008-07-11 02:35
    Bra och välskriven recension, mycket kudos till dig.
     
  • Skrivet av: JOHN-117
    2008-08-15 08:54
    Bra skrivet.
     
  • Skrivet av: shovelfighter
    2008-12-21 13:41
    spelar aldrig singelplayer jag klarar bara inte av att spela med en bot
     
  • Skrivet av: ribbstol
    2009-02-05 03:30
    Ytterst välskrivet men att klaga på avsaknaden av djup och mänsklighet i Gears of war är ungefär som att klaga på att Gordon Freeman inte säger ett endaste ord i Half-life spelen.
     
  • Skrivet av: Leorio
    2009-02-05 12:12
    Vad nu? Har du smygläst min Orange Box recension, innan jag ens skrivit klart den?
     
  • Skrivet av: Mr 50 50
    2009-02-12 23:28
    Grym recension som vanligt!
     
  • Skrivet av: Leorio
    2009-02-13 19:14
    Tack, tack. Fint att den här lilla saken fortfarande underhåller.
     
 
Mitt betyg:7/10
132 medlemsrecensioner
Samlat betyg:9.4/10
Info
Omröstning Vilket av dessa spel ser du mest fram emot i september?
  • 55% Destiny
  • 1% Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
  • 8% FIFA 15
  • 0% Gauntlet
  • 5% Infamous: First Light
  • 14% Hyrule Warriors
  • 9% NHL 15
  • 6% The Sims 4
  • 2% Theatrhythm Final Fantasy Curtain Call
Resultat

USERTV

Sortering: Senaste / Mest sedda / Mest kommenterade

0
Dead ragdolls dances to Boom Boom Boom

Dead ragdolls dances to Boom Boom Boom

av Emil_Nissen

Er specielt tilfreds med den flotte opstilling nazisterne til sidst i videoen har øvet sig på i ugevis. 5 på stribe - ikke dårlig. ...Er lidt i tvivl om at videoen overtræder copyrights med musikken. Så må en Mod lige skrive. :)





0
P.T

P.T

av AkaDea

Lite egeninspelad gameplay från skräck teasern P.T kanske sitter fint? Givetvis ska du inte se detta klippet om du har tänk att spela det själv. Enjoy


0
P.T Gameplay

P.T Gameplay

av AkaDea

Lite egeninspelad gameplay från skräck teasern P.T kanske sitter fint? Givetvis ska du inte se detta klippet om du har tänk att spela det själv. Enjoy!




0
CSGO - Hyggen i beat mode

CSGO - Hyggen i beat mode

av Hyggen76

Jeg er virkelig i beast mode i det her game, for jeg får da et par kills :-D Den er renderet i 720p, da det er min første videoher på siden, så ville jeg lige se hvordan det fungerede :-D


0
The Last Of Us Remastered - Bloater insanity!!

The Last Of Us Remastered - Bloater insanity!!

av P-Dude

Den første bloateren i spillet, har spillt gjennom før på på PS3, men dette første møtet på PS4 ble ganske interessant. Var i photo mode for å ta et kult bilde, men var ganske dust gjort fant jeg ut, fikk sinnsykt lav health under hele fighten og er egentlig et mirakel at jeg klarte meg så lenge...





0
Black Ops 2 mini edit: 3 Days|3 Clips

Black Ops 2 mini edit: 3 Days|3 Clips

av JitterEye

My entry for the Gamereactor Gamescom competition. All clips were captured over three days of playing FFA in Black Ops 2. To, hopefully, stand out, I decided to add a bit of editing and music (which is copyright free btw). Hope you enjoy :)


0
Shinobi | ARVOSTELU?

Shinobi | ARVOSTELU?

av tha_imaschi

Yksi oudoin reboot suositulle pelisarjalle? ?((???))? Join Maker Studios: http://awe.sm/gKMwD ?((???))? Shinobi thumbnail art: http://pertheseus.deviantart.com/ ---------------------------------------------------------------------- Kiitos jos pidit! Jaa ihmeessä tätä videota kavereillesi ja tuttavillesi! Paina tykkää nappia! Se auttaa, oikeasti ja arvostan sitä paljon! Tilaa - nappulaa saa myös hyödyntää jotta näet milloin minulla tulee uusia videoita! Kiitokset tuesta! ---------------------------------------------------------------------- ?((???))? Kotisivu: http://imaschichan.wordpress.com/ ?((???))? Twitter: http://twitter.com/imaschi ?((???))? Striimi: http://twitch.tv/imaschi ?((???))? Facebook: https://www.facebook.com/imaschichan ?((???))? Tumblr: http://imaschichan.tumblr.com ?((???))? deviantArt: http://imaschi.deviantart.com


1
Nordschleife / AC Cobra

Nordschleife / AC Cobra

av kalabalik

Fenomenala moddar till Assetto Corsa: Nordschleife: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/wip-nordschleife-by-snoopy.9846/ Shelby Cobra: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/shelby-cobra-released-v0-1.955/ Real Head Motion: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/real-head-motion-0-7-9.4755/ VisorXForce: http://www.assettocorsa.net/forum/index.php?threads/update-visorx-v2-4-and-visorxforce-v1-0-5-real-helmet-visor-app-internal-driver-view.8115/




BETA +