Svenska
MEDLEMSRECENSION

Super Mario Sunshine

Skrivet av: WiiDude   2008-08-01

Jag har spelat om det dåligt kritiserade Super Mario-äventyret till Gamecube. Håller jag med om att det är ett av Marios sämsta äventyr?

Mario på semester

Super Mario Sunshine utspelar sig på Marios såkallade semester. Han, Prinsessan Peach, Toadsworth och några Toads ska flyga till ön Delfino Plaza oxh bara ta det lungt i solen. Men hur tror du det går....när Peach är med?Ja, inte går det bra iallafall.

De möts av kaos när det bara hunnit sätta ner sin fot på ön. En stor färgklup med en piranha i är framför de, Peach ser en annan skugg liknande Mario och strax efter Mario lyckats besegra färgpiranhan blir han arristerad.

Han får reda på att ön har blivet ner klottrat, och poliserna är het säkra på att det är Mario som gjort det. Så hans jobb blir att tvätta bort all färg. men precis när han kommer ut ur finkan blir som väntat Peach fångad, av den skugg liknande Mario. Och där efter börjar själva spelet. Man sammlar på sig ett visst antal stjärnor i olika banor för att sen rädda Peach. Precis som i Super Mario 64 och nu Super Mario Galaxy.

Det är dock en sak med gameplayet som gör det lite annorlunda. Och det är ens nya vattensprutande-maskin till vän F.L.U.D.D. Den hjälper en med att tvätta bort färg och de flesta andra hinderna för att kunna ta sig till Peach. Så itället för att Mario slåss som i Super Mario 64 sprutar F.L.U.D.D. ut en vattenstråle som vapen, och vill man kkomma till en högre höjd så är det bara att använda F.L.U.D.D. så att han kan spruta upp en. F.L.U.D.D har även två andra upplåsbara funktioner, men de avlöjar jag inte vad gör.

Visst är det roligt och lite varierande att ha med F.L.U.D.D., men jag gillar Mario mer utan henne/honom på ryggen. Så ibland i spelet önskar jag bara att hon/han ska försvinna, så jag kan spela med Mario själv, och slippa allt vattensprutande.

Världarna

Det finns 8 världar tillsammans med den sista. Alltifårn spökhotell till vattenställningar osv. Världarna är inte specielt stora, så det finns inte så jätte mycket att undersöka. Det är dock inget som stör mig. Det är inget som behövs precis, de är roliga ändå. Dessutom finns det några hemligheter på dem. T.ex hemliga Shine Sprite's, hemliga blå pengar (har man 10 blå pengar kan man köpa en Shine Sprite) och lite annat hemligt man kan upptäcka.

Vissa gånger tars man även in i utmanande bonusbanor, de ända ställena där F.L.U.D.D inte är med en. På bonusbanorna ska man ta sig förbi en massa hinder tills man kommer till Shine Spriten. De kan helt klart vara roliga, men då kameran i Sunshine oftast är riktigt dåligt blir det mest frustrerande, och man vill mest bort med dem.

Men nej, annars håller jag inte med om att det är en sån besvikelse osv osv. Det är kanske inget mästervärk som man förväntar sig när det gäller Mario's stora äventyr, och det är väl därför det har fått dålig kritik. Vi förväntade väl oss för mycket. Men jag tycker ända att det är riktigt bra, helt klart!

Grafik 8/10

Det är ganska svårt att bedöma lite äldre grafik tycker jag. Men spelet är absolut snyggt, och det förkännar en åtta. Filmerna är lite suddiga, men annars är grafiken helt klart bra. Något att nämna är även att vatten-effekterna i spelet är några av de snyggaste som finns, än. Underbart vatten.

Ljud 8/10

Ljudet är mycket bra. Många låtar fastnar för, roliga röster osv. Behövs inte säga mer.

Kontroll 8/10

Man kontrollerar riktit bra, det funkar nästan perfekt. Men något som mn inte kan kontrolera bra är kameran. Den kan vara hopplös, därför förminskas kontroll-betyget till en svag åtta. Tyvärr.

Hållbarhet 9/10

Det finns 120 Shine Sprites, och vissa av de är hemliga, så det är ganska svårt att lista ut hur man får dem. Dessutom kan jag inte påstå att spelet är specielt lätt. Så det räcker länge.

Design 9/10

Det är ett Mrio-spel, vilket betyder fantastisk design.

Totalt 9/10

Ett mycket mycket bra spel, absolut. Jag tror dock att de hade kunnat göra det bättre.

<bild>Du kan inte jämföra grafiken med bilderna. Det ser en hel del bättre ut när du spelar det. Dessutom är de två översta bilderna äldre.</bild>

Medlemsrecensioner7
Samlat betyg: 8.7/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10