Svenska
MEDLEMSRECENSION

Braid

Skrivet av: Leorio   2008-11-13

Prinsessan har försvunnit, och Tim måste rädda henne. Envist söker han efter den kärlek som gått förlorad. Men är det Tim eller Tiden som kommer att få sista ordet?

Mina damer och herrar, låt mig presentera ett extraordinärt äventyrspussel. I samma anda som Portal kommer dess kluriga utmaningar att vrida och vända på sin hjärna. Upplev häpnadsväckande 2D, våghalsiga hopp mellan plattformar och tidigare okända möjligheter att påverka tiden. Alla misstag kommer att kunna göras om. Vill du ha ett Super Mario Bros med hårda tankenötter eller ett stillsamt The Sands Of Time med litterära ambitioner - sök inte längre. Kom närmre, gott folk.

Braid är på något sätt som alla andra spel, samtidigt som det inte är som något annat spel.

Prinsessan är försvunnen; bara minnena återstår. Har hon blivit kidnappad av ett fasasfullt monster? Eller har hon gått vilse i tidens ström? Var det hon som vände sig bort från Tim, eller han som lämnade henne? Ett avgörande misstag har begåtts. Men vad?
Det enda som är säkert är att han måste finna henne. För vad vore livet utan Prinsessan?

Tiden är obeveklig och grym, men det är av misstagen vi lär oss. Med makten att vrida tiden tillbaka kan det förflutna bli till räddningen i nutiden. Det finns föremål som inte låter sig påverkas fast du förändrar världen omkring dig, och dina handlingar kastar en påtaglig skugga efter sig. Tiden bjuder på allt fler överraskningar när du försöker tillskansa dig makten över den.

Till en början är handling och handlingar retsamt åtskilda - som om det du gör och det du vill åstadkomma inte har någon beröringspunkt, men ju närmare du kommer den sista och första världen desto mer förenar sig rörelse och tanke, i takt med att du närmar dig Prinsessan.
Eller försvinner allt längre bort från henne.

Stanna upp. För ett ögonblick, se dig omkring. Värden är en akvarell. Det är underbart att vara vid liv. Vad kan jag manipulera? Vad kommer det få för resultat? Kan jag ångra, ta tillbaka det jag orsakat, eller är det redan försent?

Tonerna som hörs i vinden är skärvor av en dröm, intensiva som ögonblick; rester av den kärlek som gått förlorad. Långt utom räckhåll, men ständigt nära, är den plats där de älskande en gång var tillsammans.
Han måste finna henne.

Men kanske är det inte Prinsessan det viktigaste, men sökande i sig? Kanske borde jag aldrig gett mig av?

Tim är stel. Som vore han fryst av skräck, trots ansiktets avslappnade min. Fienderna passar inte in; de ser ut som de kommit från en annan verklighet. Är det därför jag hoppar på dem, för att få bort dem?

Smidighet är inget som kännetecknar rörelserna, men när tiden kan vridas tillbaka är en simpel död inget problem. Fast i de situationer det bara finns en chans att lyckas, eller mycket tid måste skruvas åter, kommer insikten att det redskap som styr inte till fullo är vuxet uppgiften.

Slutet är inget slut, utan en början. Att betrakta sina vänner göra samma resa, njuta när de gör misstag på misstag, se dem slita sitt hår i kamp med de gåtor som du med ett självgott leende bär lösningen på, är en härlig anledning att återuppleva resan.

Handling och handlingar glider samman; sanningen dikterar den långsamma rörelsen i mina sista steg. Är man medskyldig, fast man inte är medveten om vad man gör?
Utan att tveka ger jag mig ut på äventyret.
Det är mitt dåd. Min skuld. Min bedrift. Min triumf.

Ja, ja, men Prinsessan då? Få se nu... Jag tror hon är i ett annat slott.

Fördelar: underbara världar, stämningsfulla melodier, kluriga gåtor, involverande handling, många överraskningar, härlig lek med tiden

Nackdelar: stel huvudperson, ingen vidare karaktärsdesign, kontrollen är inte klockren

Medlemsrecensioner10
Samlat betyg: 9.3/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10