Svenska
MEDLEMSRECENSION

Race Driver: Grid

Skrivet av: Oxpost   2008-12-27

Jag är svag för bilspel, och har alltid varit det sedan jag spelade "Need for Speed: Road Challenge" på PS:ettan. Det var ett underbart spel med underbar grafik (tyckte jag då). Sedan dess har jag testat ett antal andra, såsom Need for Speed Underground 1&2, Collin McRae 2, 3 & Dirt, och alla dessa har varit underbara spelupplevelser. Tyvärr dock slutade mitt senaste möte (bortsett från Grid) inte lika väl. NFS Undercover. Ett bilspel som, trots goda förutsättningar, var allmänt uselt.

Jag sökte därefter ett bilspel som kunde kompensera för EA's skräp. Efter ett antal timmars recensionsläsande på en mängd olika hemsidor och tidningar, fann jag det jag letade efter. Strax därefter installerades Race Driver: Grid på min underbara maskin och adrenalinet började pumpa!

Jag fastnade direkt! Grafiken är den bästa jag någonsin sett till ett bilspel med en detaljrikedom som jag sällan skådat. Omgivningarna är otroligt vackra. Byggnaderna, bergen, vegetationen, allt är så välgjort att man måste peta sig i ögonen med en en ätpinne för att försäkra sig om att man inte halucinerar efter en lite väl rolig kväll. Alla de otaliga bilmodellerna är återgivna så detaljerat och omsorgsfullt att jag även här tvingade mig själv att sticka något i ögonen för att fösäkra mig om att detta verkligen var på riktigt. Till och med publiken är realistisk i deras agerande. Dom hänger över reklamskyltarna, med målet att kunna se bättre, för att i nästa stund dra sig undan snabbt som attan för att undvika få sina huvuden inslagna av en bil som spinner utom kontroll.

Som om detta inte var nog, Codemasters har även lyckats med något jag trodde var omöjligt. Dom har lyckats skapa ett bilspel som, utöver gudomlig grafik, är helt sjukt varierande. Dom har lyckats täcka mer eller mindre alla racing stilar som finns och dessutom har dom, på något vänster, lyckats genomföra detta med perfektion. Om det finns något som en del spel har problem med när dom försöker variera sig, så är det att det alltid är något som inte riktigt klaffar och därmed dras helhetskänslan ner ordentligt. Detta problemet har inte Grid. Codemasters har med en otrolig fingertoppskänsla utformat alla dessa racingstilar utan att utelämna någoting.

Som om detta inte var nog, så har Codemasters lyckats få spelaren att verkligen känna sig som föraren. Fartkänslan, körkänslan allting sitter som en smäck tio meter in i en betongvägg. Att dom sedan har tagit bilfysiken och det mesta som påverkar bilen, såsom sand och gräs och överdrivit det så mycket som det bara går är ömsom riktigt kul (när det drabbar andra) ömsom irriterande som satan (när det drabbar dig själv). Tänk dig att du kör på en raka och en bil bakom dig nuddar dig lite lätt i sidan. I verkligheten skulle du känna av träffen i form av en lätt skakning. I Grid börjar bilen spinna så mycket att vurpan som Bond råkar ut för i Casino Royal ser mjäkig ut.

Det finns egentligen bara en sak som jag kan klaga på när det gäller Grid (jag vet inte ens om det är negativt men ändå) och det är den totala avsaknaden av regler. Oavsett racingstil, bortsett från när man kör 1 mot 1 nerför en bergsvägg i Japan, så är allt tillåtet. Du får ramma dina motståndare så mycket du vill och det enda som händer är att din egna bil skadas.

Kort sammanfattat så har Codemasters skapat ett regelrätt mästerverk med fantastisk grafik, otrolig körglädje och lång hållbarhet! Köp!!

Medlemsrecensioner8
Samlat betyg: 9.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10