Svenska
MEDLEMSRECENSION

World of Goo

Skrivet av: Linkjr   2009-01-06

World Of Goo är 2D boys allra första spel och det handlar om ett renodlat pussel spel som minst sagt imponerar stort.

Spelet finns till både PC och Wiiware, denna recension behandlar enbart PC versionen. World Of Goo är ett väldigt inoativt pusselspel. Det handlar om att man ska "matcha" olika Goo med varandra så att man kan bygga upp torn av dem och som så småningom ska nå ett visst rör som finns i varje bana.
Spelet introducerar flera olika sorters Goo, allt från vanliga goo som man bygger upp torn av, till goo som kan åter användas, goo som har speciella eld egenskaper, goo som tål spikar osv. Roligt att lära sig använda dem på sitt ett alldeles unikt sätt.

Det finns sammanlagt 5 världar varav varje värld innnehåller cirka 6-7 banor. Spelet har också en handling. Handlingen följer man genom att klicka på skyltar som finns i varje bana. En småtrevlig story som behandlar hur världens alla Goo ska klara sig och inte gå under.

Designen är läcker i World Of Goo. Varje bana är unik. Påminner inte alls om andra pusselspel som handlar mycket om samma sak efter varje bana fast med ökad svårighetsgrad. Här är varje bana en utmaning. Att lista ut hur man ska gå tillväga för att alla Goo som finns inom varje bana helt enkelt inte ska dö. För det kan dem göra om man inte är duktig på att planera och om man inte bygger upp stadiga torn som håller ända tills man kommer fram tilll målröret. Varje bana kräver ett visst antal Goo som sugs in i målröret. Kan man inte uppfylla då, ja då får man börja om från början. Man känner sig lite stolt efter varje avklarad bana och det är ingen dålig egenskap som World Of Goo erbjuder.
Grafiskt är mycket snyggt, även för att vara ett PC spel. Jämfört med andra pusselspel så är detta helt klart ett av de snyggaste på marknaden.

Ljudmässigt imponerar det kanske ännu mer. Charmig musik som upplevs som storslagen och som får vem som helst att smälta. Passar dem vackra banorna alldeles utmärkt. Visst, det finns troligen bara 5-6 låtar i spelet, men dem som finns låter bra och fyller sin funktion.

Kontroll baseras på hur duktig man som spelare är gällande fysik. För varje Goo som placeras fel ökar risken för ett fall. Tornet måste vara stadigt, annars håller det sällan till målröret. Och det är just det som är den största utmaningen på ett positivt sätt. Det gäller att kluriga ut hur man ska placera sina Goo på ett klokt sätt. Här finns det inga avancerade knappar. Tangentbordet behöver aldrig användas, utan det är bara peka och klicka och dra. Fungerar ypperligt bra.

Storyn avslutas efter ett antal timmar. Den som är duktig kan säkert klara det här på under 5 timmar. Men det finns alltid en anledning till att återgå till spelet. Det är kul, snyggt och utmanande. Det finns även en highscore ranking där man kan se hur mycket poäng andra lyckats plocka hem.

Plus: Utmanande, enastående design, charmig musik, enkel kontroll.
Minus: Något för kort

Testad version: PC

Grafik: 9
Ljud: 9
Kontroll: 10
Hållbarhet: 8

Totalt: 9/10 = Det bästa pusselspelet på väldigt länge.

Kika gärna på den officiella trailern för World Of Goo:

http://se.youtube.com/watch?v=fvySATGlMV0

Samlat betyg: 9.4/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10