Svenska
MEDLEMSRECENSION

Lego Batman

Gotham City faller i bitar! Det är upp till dig, Batman och din medhjälpare Robin att rädda staden från alla brottslingar som rymt från Arkham Asylum!

Först en snabb undersökning! Hur många av er gillar Christopher Nolans filmer om Batman, baserad i nån sorts mörk realism? Räck upp händerna, tack! Hur många gillade Tim Burtons mer gothlika, scenografiska versioner? Tack. Hur många gillade Joel Schumachers filmer? Hallå, hörde ni?? Ingen???

Ett av Lego Batmans problem är att det påminner mer om de ganska töntiga filmerna från Schumacher, eller sextiotalsserien med Adam West, istället för de mörka, coola, Frank Miller-inspirerade filmerna från främst Nolan & kompani. Färgerna går mycket i grönt, rött & lila istället för blått om ni förstår. Dessutom väntar man bara på textbubblor med Kazaam och Boom när man slåss.
Ett annat problem som jag upplever är brist på nostalgi, vilket gör att Lego Batman inte blir riktigt lika underhållande som tidigare legotitlar. Både Lego Star Wars och Lego Indiana Jones bygger på & parodierar kända filmscener som ligger djupt rotad i min minnesbank och ger många igenkännande asgarv. Lego Batman saknar detta och humorn blir mera på bekostnad av medhjälparens problem att klara av en uppgift.

Grafiken är precis likadan som i tidigare legospel, varken bättre eller sämre. Färgglada legoklossar i mörka gränder, hamnar och museér. Allt är fortfarande gulligt blockigt, men inga förbättringar.

Musiken är faktiskt tagen från Tim Burtons Batman-film från 1989. Danny Elfmans hantverk är mycket bra och även om musikstyckena inte är lika klassiska som de John Williams skrivit till de tidigare spelen, så blir det mycket stämningsfullt. Även ljudeffekterna är mycket bra och jag häpnar än idag över hur hög kvalité legospelen håller ljudmässigt.

Spelkontrollen är precis som tidigare spel, inte heller där har man förändrat eller förbättrat. Kameravinklar kan ibland vara hopplösa men oftast fungerar det utan problem.

Hållbarheten är bättre än i Lego Indiana Jones men sämre än Lego Star Wars, förutsatt att man spelar som jag och verkligen går in för att samla allt. Jag har fått 100 procent nu och det tog ca 34 timmar. Spelet är uppbyggt med tre huvudbanor för hjältarna och tre för skurkarna, dessa är i sin tur uppdelade i fem delar. Oftast är det plattformsbaserade banor men ibland är det något fordon som man skall färdas i. Ytterligare ett problem, men det har väl alltid varit Batmans dilemma, är att skurkarna är mycket roligare att spela än hjältarna. De är mer karismatiska helt enkelt.

Sammanfattningsvis tycker jag att Lego Batman är det svagaste spelet i serien, och jag trodde inte jag skulle skriva detta, men jag börjar bli mätt på lego nu. TT Games måste hitta på något nytt om man vill fånga min uppmärksamhet i fortsättningen. Att bara fortsätta med legokonceptet håller inte längre.

Spelad version PS3: PAL

Samlat betyg: 8.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10