Svenska
MEDLEMSRECENSION

Eat Lead: The Return of Matt Hazard

It's Hazard time...

I spelet "Eat Lead: The Return of Matt Hazard" spelar du den gamla actionhjälten Matt Hazard. Han hade en glansperiod under 80-90-talet men efter att ha varit stjärnan i ett antal dåliga spel så glömdes han bort av spelvärlden. En ny chef för företaget som äger licensen till Matt Hazard ger honom en ny chans attt återfå sin forna storhet. Desperat som han är Tar Matt chansen och ger sig ut i ett spel på liv och död, bokstavligt talat.

Miljöerna i spelet är detaljerade och välgjorda, och mycket varierade. Eftersom spelet blir "hackat" av skurken så byts miljöerna lite nu och då, ibland saknas all logik mellan hur de hör ihop. Ena stunden slåss man mot arga kineser i en restaurang bara för att i nästa möta ilskna sovjetiska soldater på ett disco, eller "space marines" på en båt mitt ute på sjön.

Fiendeutbudet i spelet måste beskrivas som varierad, vackra mördarrobotar varvas med ilskna soldater, beväpnade uppassare eller Hellgast-liknande kommandosoldater med vattenpistoler. Vidare finns cowboys, zombies och många andra fiender från Matt's "tidigare" spel inslängda lite här och var.

Spelet kan upplevas som rörigt då så mycket händer och som man är inte riktigt van vid att möta så många, och så olika fiender samtidigt. Att bara sitta i ett hörn och fega fungerar inte heller då de flesta av skydden är tämligen lätta att förstöra.

AI'n är inte alltför hög, men det den saknar i tankekraft tar den igen med mängd och vapen. Å andra sidan förklaras det då de gamla spelen i princip saknade AI, vilket man väl kan köpa som argument. Smartare fiender möter man senare i form av avatarer.

Fienderna är lika varierade som vapnen och bland de drygast är nog "space marines" med sin framtidsrustning eller "D-tyskar som inte går att slå ner, och som dessutom kan ställa sig på kant och bli 1mm tjocka (lätt att träffa?).

Eat Lead erbjuder en stor mängd vapen, hämtade från alla epoker av Matts tidigare liv. Såväl pistoler i olika kaliber som kulsprutor, hagel, laservapen och granatkastare finns att tillgå. Om det inte räcker kan man efter att ha dödat nog många fiender aktivera en specialkraft som antingen ger eld eller is-kraft till vapnet under en begränsad tid.

Storyn i spelet är långt mer komplex och intressant än den verkar under den första banan i spelet (tur det) och erbjuder många överraskningar såväl som oväntade vändningar. Matt möter många av sina gamla vapendragare från tidigare spel men de behöver ofta räddas och är sällan till någon större hjälp. Matt's enda vän genom spelet blir avataren Q8 som försöker hjälpa honom genom banorna.

Eat Lead levererar förutom en verkligt varierat gameplay och en stor mängd vapen också en rejäl dos humor. Såväl "oneliners" under spelandet som humoristiska parodier på kända spelfigurer och andra TV-spel samt filmer.

Final Fantasy, Halo, Killzone, Mario, Bond, Bioshock, Duke Nukem, Monty Python och många fler får sig en rejäl känga av Matt medan man spelar. Jag kan inte annat än älska parodierna då de är förhållandevis välgjorda ock såväl klockrena och mycket kul att höra/se. Även Achievements/Trophies är kul, läs bara beskrivningen av dem du får så kan du få ett gott skratt i soffan.

Sammanfattningsvis, vad kan man då säga om Eat Lead?
Ett spel som verkligen erbjuder och levererar, mycket och på ett bra sätt. Gillar man inte humorn förlorar spelet en hel del av sin poäng men bör ändå vara klart spelvärt.

Bra:
Många fiender, ett flertal vapen, varierade miljöer, rejält med humor och många kul stereotyper

Dåligt:
Låg AI på de flesta fiender, vissa svåra moment, segt att ta sig ur cover ibland.

Samlat betyg: 6/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10