Svenska
MEDLEMSRECENSION

Race Driver: Grid

Codemasters senaste racinglir som blev utnämnt till ett av förra årets bästa spel av Gamereactor har hamnat i crazy in wiis händer, låt oss se vad han tycker om det.


...Svetten dryper från mina händer, första tävlingen för säsongen. Det är jag mot 15 andra förare från världens alla hörn, min sotsvarta Dogde Viper står i startfältet och varvar för fullt.

Då hörs plötsligt en ljudsignal och efter det kommer ett öronbedövande muller från 16 motorer som i samma sekund lämnar startplatsen och ger sig ut på banan.

Men det dröjer bara ett tiotal sekunder innan jag lyckats smaska in bilen i en vägg av däck och racet är över för min del...eller är det?


Racedriver: GRID har utan tvekan en massa skäl att bli utnämnd som årets spel:

Om vi börjar med grafiken så är spelet väldigt snyggt, massor med detaljer både på bilarna och på banan. Om man till exempel skulle råka förstöra ena backspegeln så att endast lite glaskross återstår så går det fortfarande att spegla sig i den.

Och om man kollar vid sidan om vissa banor så är träden konstruerade på så sätt att det inte syns att de endast är uppbyggda av ett fåtal sprites.

Fysiken är något som också är värt att nämna. Codemasters har helt och hållet struntat i super realistisk bilfysik och istället valt att göra bilarna fjäderlätta och lättmanövrerade och det tycker jag är bra, spelet blir mycket roligare när man slipper tänka på att man måste bromsa i kurvorna och 'te sig som om man vore elitförare.

Krockfysiken i spelet är fantastisk, om man får en smäll i sidan så blir det en fet buckla precis där man tagit stryk, och skulle man råka sladda för mycket i en kurva så att hela bilen börjar volta så kan det börja flyga delar tills hela bilen ser ut som om den vore klar för skrottippen. Det är roligt, grymt roligt.

Och om man nu skulle vara såpass sullig att man som jag inte kan skilja på en kurva och ett däckhinder och lyckas mosa hela bilen så är inte hoppet ute ännu. Codemasters har varit riktigt finurliga och lagt in lite tidsresande i sitt racingspel.

Om man krockar så tas man till en quick-replay meny där man får se de sista tio sekundrarna ur racet innan man krockade, sedan kan välja en punkt ur scenen som man vill starta ifrån och så trycker man på flashback-knappen och vips så är man tillbaka på banan och man får ännu en chans att undvika däckväggen. Ju svårare svårighetsgrad man spelar på desto mindre flashbacks får man, så vill man spela med de stora pojkarna får man ha tungan rätt i mun.

Här uppstår dock ett litet problem. Codemasters tidsrese-funktion kan nämligen inte skilja på tio sekunder och tio hundradelar. Så ibland kan man få tillräckligt med tid att spola tillbaka så att man kan väja undan och fortsätta rejsa och ibland så slutar replay-scenen precis mitt i krocken och då kan man inte göra något oavsett hur många tillbakaspolningar man har kvar. Så är man på sista minuten i 24 hours of Le Mans så är det väldigt frustrerande att behöva börja om allt igen.

Om vi ska prata om själva gameplay. Förutom att flashback-funktionen kan bugga sig då och då så är det ett riktigt roligt spel. Det finns massor av olika sorters tävlingar: Vanlig racing, drifting, demolition derby, head 2 head, 24 hours of Le Mans och en sorts tävling som kallas Touge och som mest kan liknas vid Canyon racingen som fanns med i Need for Speed: Carbon.

De bilar som finns med i spelet är allt från välkända sportbilsmärken till racinglegender inom superbilsklassen. Hela 43 stycken har Codemasters gett oss.

Multiplayer finns det också. Upp till 12 stycken kan delta online i spelets många tävlingar och precis som i många andra spel så är det här som GRID verkligen briljerar. Spelar man mot mänskligt motstånd så får man stor variation i svårighetsgrad och man får chansen att visa sin erfarenhet för andra.

Sist men inte minst ska vi prata om musiken. Även om GRID inte bjuder på några maffiga rocklåtar eller cool rap så är musiken något som spelet att sticka ut. Codemasters har nämligen valt att göra GRID på så sätt att det kommer så nära en filmlik upplevelse som möjligt. För när man möter spelets "boss-motståndare" Så byts ljudet från motorvrålen ut mot adrenalinpumpande musik som får koncentrationen att öka fruktansvärt och svetten kommer rinna likt ett vattenfall innan man är färdig.

Plus

Grym grafik
Härligt lätt fysik
Otrolig spelupplevelse
Roligt Multiplayer

Minus

Buggigt flashback-system
Inget tuningläge
Några tråkiga bilar

Medlemsrecensioner8
Samlat betyg: 9.2/10
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10