Svenska
Gamereactor
recensioner
Harvest Moon: A New Beginning

Harvest Moon: A New Beginning

Pard har njutit i fulla drag av det stilla livet som bonde i ett spel som uppenbarligen vill tillbaka till seriens rötter...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Uppdraget: Du ska ta över en gammal bondgård från dina föräldrar som bor på annan ort, i en by som håller på att självdö av brist på folk. Det är med viss skepsis jag plockar fram min 3DS med tanke på att de enda växter som håller sig gröna i mitt stadsbo-hem är de konstgjorda.

Mina kära kollegor i redaktionen har till och med förärat mig en slags bladplanta vilken har mycket tydliga instruktioner om att tåla uttorkning, men med tanke på att jag lyckats ha ihjäl en kaktus medelst törst så får vi väl se hur länge den håller. Och jag ska alltså lyckas så, vattna och skörda regelbundet och dessutom hålla diverse kor och andra kräk vid liv?

Sysslorna slutar ju heller inte där, för vill du tjäna lite pengar i början är det bäst att springa ut i skog och mark och fånga äckliga, eller vackra, kryp som du sedan kan håva in en slant på. Dina surt förvärvade mynt kan du därpå bränna i byns lilla lanthandel, eller varför inte på en ny kyckling.

Harvest Moon: A New Beginning
Djuren ska klappas, borstas, utfordras och tas ut på bete för att hålla sig glada, friska och ge kvalitetsmjölk och andra produkter.
Detta är en annons:

Men nu ska vi inte förhasta oss. Allt börjar förstås med att välja karaktär. Flicka eller pojke, tuff eller söt, lila ögon eller grönt hår. När det är avklarat kastas vi in i handlingen. Eller ja, jag träffar på Dunhill, vår guide i byn, genom att rädda honom när han svimmar av utmattning. Här börjar den så kallade storyn, vilken rakt igenom hela spelet består av en rätt tjatig introduktion till dina sysslor. Har du inte tålamod för instruktioner i stil med:

"Titta nu, nu går jag hit. Jag går till kanten av fältet. Nu ska du gå till mig. Kom nu och gå till där jag står." Upprepat tre gånger... Då bör du nog hoppa över så mycket som du bara kan. När man väl får sätta igång själv blir det nämligen en helt annan femma.

Jag skapar mig snabbt en rutin. Upp klockan sex, vattna grödorna, titta till kon, ut i skogen och jaga kryp och samla bambu som jag lämnar till försäljning och så en sväng förbi affären för att se om de fått in något intressant. Därefter vattna och gödsla lite till och om jag hinner innan sängdags så får det bli lite matlagning för att förfina mina kunskaper.

Harvest Moon: A New Beginning
Samla stenar till bygge, kamomill till soppor och gräshoppor bara på pin kiv eller för att få en slant.
Detta är en annons:

Rakt tvärtemot mitt verkliga liv, alltså. Och... jag älskar det. Ett så totalt avslappnat men ändå engagerande spel har jag sällan upplevt. Musiken är mysig och de regniga, tysta dagarna är lika välkomna, nästan meditativa avbrott. Alla konversationer bör tryckas fram direkt så att man slipper det annars småstörande plonkljudet de har när texten "skrivs fram", och visst måste man ha lite tålamod med alla sekvenser som innebär interaktion med de övriga byborna, men att sköta mina åtaganden på farmen är en ren fröjd.

Det är vår när jag sätter igång, och mycket handlar om att jag ska lära mig basala funktioner. I slutet av månaden blir det festival, då jag ska få tävla med mina omsorgsfullt odlade grödor. Nu är det mycket möjligt att jag fick information om exakt var festivalområdet befinner sig vid ett tidigare tillfälle, men det kommer jag absolut inte ihåg och detta är en av de få, märkliga missar av det annars överpedagogiskt informerande spelet.

Jag irrar runt ett tag tills jag inser att festivalen är över. Vilken flopp. Turligt nog har jag tagit för vana att spara varje gång min karaktär ska gå och lägga sig, så jag börjar om dagen och lyckas hitta området (bakom Dunhills hus) i tid för att delta på nybörjarnivån.

Min potatis blir dock utklassad av en skrytstropp från grannbyn, så några priser blev det inte denna gång. Däremot markerar tillställningen övergången till sommaren, och plötsligt finns det ännu mer att göra.

Harvest Moon: A New Beginning
Lite vemodigt är det ju när en årstid går över i en annan, men samtidigt så skönt för variationens skull. Festivalerna är förstås en höjdpunkt i alla bybors liv och något att förbereda sig hårt inför.

Nya insekter och frukter dyker upp i skogen. Jag bygger en hönsgård, införskaffar ett gäng kycklingar från den sure djurhandlaren i byn och fördelar min tid mellan att sköta gården, ta ut kon Kossa och hennes kalv Muumin på bete, laga mat, prata med skördegudinnan och hennes irriterande små nissar och på olika sätt förbättra byn för att locka dit fler invånare.

Det finns så enormt mycket innehåll i Harvest Moon: A New Beginning att jag känner att jag knappt hunnit komma igång med spelet, trots att jag nött i många dagar, och då pratar vi verkligen hela dagarna också. Det här kan säkert upplevas som segt av vissa, att man liksom inte får göra allt med en gång.

Själv tycker jag att det är ett utmärkt upplägg som gör att jag inte hinner bli stressad över allt som ska ordnas - jag väljer ju trots allt själv vad jag vill fokusera på under dagen - och istället skapar långdragenheten hos mig en förväntan över vad som komma skall och när jag väl ska få tillgång till vissa funktioner, och hur de övriga årstiderna gestaltar sig.

Harvest Moon: A New Beginning
Blommor man odlat fram kan man få ihopsatta till en vacker bukett, som med fördel används för att uppvakta någon lite extra trevlig person.

Det spelar liksom ingen roll om du kört tidigare delar i spelet dagligen fram till nu, i A New Beginning är du just nybörjare och i bondens värld kommer ingenting gratis (åtminstone inte i den virtuella versionen utan EU-bidrag). Som tur är finner jag dock i princip alla göromål meningsfulla, det är egentligen bara när jag ska fösa de större kritterna in och ut ur ladan som förfarandet går mig en aning på nerverna.

I flerspelarlägena kan man välja mellan att köra lokalt bredvid en vän, med kompisar över nätet eller med totala främlingar. Ärligt talat är jag inte jättesugen på att dela upplevelsen med andra, utan här känner jag mig lite som Ferdinand under sin korkek... Jag trivs ju så bra med att bara, ja inte sitta still förstås då det ständigt är saker att fixa med, men att just få saker gjorda. I flerspelarläget gör man nämligen inte så mycket.

Du får ta med dig ett eller flera djur och föremål. Väl där byter du en av dina grejer med en slumpmässigt utvald medspelare. Resten går ut på att springa runt och klappa allas djur för att sänka deras stressnivå, och om man så vill, skutta runt av glädje eller sömnigt gnugga sig i ögonen.

Harvest Moon: A New Beginning
De överpedagogiska beskrivningarna och hjälpavsnitten ger samtidigt ett lillgammalt intryck. Spelet passar faktiskt för alla åldrar, då det ändå inte är helt nödvändigt att förstå allt som står för att kunna njuta av Harvest Moon: A New Beginning.

En så trivsam, rofylld men ändå fullspäckad och aktiv upplevelse har jag nog inte haft sedan första Viva Piñata. När jag väl kommer in i tempot och har vant mig vid de små samtalssekvenserna man varken kan trycka bort eller skynda på, känns spelet ännu mer balanserat och kul, för att inte tala om beroendeframkallande.

Lägg därtill behaglig grafik (fast med 3D-funktionen avslagen - det enda som förhöjs visuellt av den är de virvlande blombladen vilket inte är värt det) och vi har ett klart vinnande koncept. Även spelkontrollen känns smidig och självklar, med undantaget att jag allt som oftast försöker hoppa med X istället för med B i början av varje spelsession.

En annan fördel är förstås formatet. Det faktum att jag inte måste parkera mig framför TV:n utan kan spela i sängen eller.. vart som helst gör att jag kanske rentav tillbringar mer tid med Harvest Moon: A New Beginning än vad som är hälsosamt. Men frisk luft finns det ju gott om i spelet, om än med en underton av gödsel, så jag klagar inte. Nej, jag ser fram emot många år i en värld där varje minut tar en sekund av riktig tid att spela.

När jag velar mellan två betyg för ett spel, har jag en tendens till att slutligen fastna för det lägre. I fallet Harvest Moon: A New Beginning landar det dock tvärtom på det högre. Spelet är nämligen fantastiskt.

Harvest Moon: A New Beginning
I full fart genom byn, där det börjar flytta in fler och fler. Framgång!
09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Enormt innehållsrikt, mysigt, beroendeframkallande, avslappnande, lagom varierat
-
Segdragna introduktioner och konversationssekvenser
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Harvest Moon: A New BeginningScore

Harvest Moon: A New Beginning

RECENSION. Skrivet av Pard Madrid

Pard har njutit i fulla drag av det stilla livet som bonde i ett spel som uppenbarligen vill tillbaka till seriens rötter...

0
Ny Harvest Moon: A New Beginning-trailer

Ny Harvest Moon: A New Beginning-trailer

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Från och med i fredags kan alla Nintendo 3DS-ägare återigen ge sig i kast med att leka bonde i den senaste utgåvan av Natsumes Harvest Moon-serie. Denna del heter Harvest...



Loading next content