Svenska
Gamereactor
recensioner
OlliOlli

OlliOlli

Skateboard-genren ligger så gott som död och begraven. Roll7 blandar tvådimensionell retro-grafik med endless runner-vibbar. Vi har recenserat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Stavfel två gånger i rad till trots (tricket stavas Ollie): OlliOlli ett välkommet tillskott till PS Vita-biblioteket. Med en tvivelaktig men onekligen kall vinter utanför dörren är det härligt att kunna drömma sig bort till sommaren, skateboarden och vinden i håret, och genren som sådan har ju varit ovanligt sval länge nu.

Konceptet är dessutom enklare än vad vi kanske är vana vid; blanda skateboardåkning med endless runner, åk raskt, gör tricks och ha skoj. På pappret är OlliOlli därmed precis vad åtminstone jag behöver just nu, men i praktiken skär sig konceptet illa mot den överkomplicerade spelkontrollen.

Två tryck på X-knappen sätter din åkare i rullning. För att utföra tricks behöver du involvera analogspaken och snurra den i specifika riktningar - inte helt frånskilt SSX eller Street Fighter. Lägg därtill faktumet att du åter måste trycka på X när du landar för att avgöra skillnaden mellan ett dåligt, bra eller perfekt trick. Det är ett beprövat system som bevisligen fungerat väl tidigare, men när endless runner-konceptet kommer in i bilden behövs helt andra komponenter. Det måste finnas flyt, fart och lättillgänglighet, men kontrollschemat verkar inte hålla med.

OlliOlli
Rimlig lutning på den här trappan, tycker en skateboardåkare som troligtvis inte kommer att bli mycket äldre.
Detta är en annons:

Det märks att Roll7 har sneglat både en, två, tre och kanske, kanske fyra gånger på Skate i utvecklingensprocessen, men problemet är att där Skate var ett snudd på perfekt balanserat, detaljrikt spel i tre dimensioner strävar OlliOlli åt rakt motsatt håll, rent grafiskt. Tvådimensionella, pixelerade miljöer kräver omtanke på helt andra områden, och när jag inte ens efter flera timmars spelande känner någon som helst flyt (eller kan utföra några tuffa tricks) måste jag konstatera att potentialen här har gått till spillo.

Därför är spelets utmaningar, uppdrag och sidouppdrag än börda snarare än en njutning. Jag ser vad jag behöver göra och jag förstår hur jag ska göra det, men när jag ska sätta tanke till handling sätter spelkontrollen käppar i hjulen för mig. Jag kan riktigt se hur mina händer utför gester som Sony aldrig ägnade en tanke åt när de designade PS Vita, och den spontana känslan är att man har haft dålig kommunikation inom utvecklingslaget.

Retro-stilistiskt mysig grafik till trots kan det under stundom vara svårt att urskilja skateboardåkaren från bakgrunden. Än värre är det faktum att plattformarna som går att åka på ofta delar färg med bakgrunden, och det kan som exempel vara svårt att urskilja ett neongrönt räcke i förgrunden från en neongrön struktur i kulissen.

OlliOlli
Bakgrunden vill ofta visa upp sig lite för mycket vilket kan göra det svårt att veta exakt vart man kan landa säkert.
Detta är en annons:

Soundtracket kan förmodligen bäst beskrivas som anonymt. Det pumpar på och uppmanar till fartkänslan jag sällan får njuta av, och det finns ju nästan inget mer dråpligt än en dålig och långsam extremsportutövare som tragglar på till tonerna av rave-dårskap.

En gång om dagen kan du ge dig på spelläget Daily Grind där du får ett försök att landa på spelets topplista. Ett roligt inslag vars potential går förlorad. Det hade varit kul att exempelvis kunna se repriser av de bästa åken snarare än bara siffror på en tavla.

För mig som personligen åker skateboard till vardags är OlliOlli i slutändan ett unikt PS Vita-spel (och en unik titel i skateboard-genren) som dessvärre faller på undermålig spelkontroll, trist musik och otydlig grafik. Gillar du vad du ser på bilderna och kan tolerera bråkig spelkontroll; ge det en chans, men räkna med att få kompromissa på vissa punkter.

HQ
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Charmig retro-grafik, mängder av utmaningar
-
Bråkig spelkontroll, trist musik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
OlliOlli till Wii U och Xbox One

OlliOlli till Wii U och Xbox One

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Alla som saknat bra skateboardunderhållning till Nintendo 3DS, Wii U och Xbox One har blivit bönhörda. Roll7 och Curve Studios låter nämligen meddela att OlliOlli kommer...



Loading next content