Svenska
Gamereactor
recensioner
Boom Beach

Boom Beach

Ut med klaner och in med militärer! Jonathan har belägrat tropiska stränder i Clash of Clans-teamets nya, men anser att upplägget börjar bli tradigt...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Supercell, gänget bakom det populära mobilspelet Clash of Clans, är tillbaka i rampljuset med Boom Beach. Spelet erbjuder dig chansen att hantera din egna lilla armé på en söderhavsö. Denna armé ska du använda för att slåss emot de onda soldaterna i gruppen Blackguard som fångar in och beter sig ofantligt illa mot de infödingar som bor i detta tropiska paradis. Självfallet är det så förskaffat att om du vill komma långt i Boom Beach måste du ha antingen en väldans fet plånbok eller ett ofantligt tålamod och gott om tid. Som sig bör i dessa tider, uppenbarligen. Suck.

HQ

Uppläget i Boom Beach känns igen från omåttligt populära Clash of Clans: bygg en bas som du ska utgå ifrån, sätt upp försvar och samla resurser, bygg en armé, åk ut i världen och slåss. Attackera andra spelare eller kör endast mot ondskefulla Blackguard, det är ditt val. Ett regelrätt strategispel med exakt samma formel som Clash of Clans helt enkelt, varken mer eller mindre. Att attackera baser med sina soldater (alltifrån fotsoldater till tanks) är klart underhållande och att lyckas med ett försvar gentemot en, till synes, starkare spelare är oerhört tillfredsställande. Spelets färgglada och lekfulla design är mer eller mindre direkt tagen från utvecklarnas tidigare spel, men vad gör väl det när det är såpass härligt att titta på.

Boom Beach
Spelet är av färglad karaktär och det gör verkligen inte ont att titta på det.

Spelkontrollen är lätt att komma in i och jag erbjuds god vägledning i början. Eftersom upplägget troligen ska vara både lättsamt och beroendeframkallande är det ju rimligt att de håller allt väldigt simpelt och inte svävar iväg. Att bygga upp sin bas och planera vart man ska ha allt för bästa effekt och försvar är eggande emellanåt, men just när det börjar bli intressant dyker gamla bekanta irritationsområden upp.

Boom Beach
Att lyckas försvara sig mot en starkare motståndare är en oerhört skön känsla.
Detta är en annons:

Ett av dessa är exempelvis att varje gång du väljer att uppgradera någonting så måste du vänta. Jag avskyr det. Väntetiden blir dessutom längre och längre ju högre upp i rang du kommer. Du kan inte heller uppgradera en byggnad samtidigt som du bygger något annat. Ett byggprojekt åt gången är allt som funkar. Sådana här saker är såpass frustrerande att man inte ens orkar bli arg utan man ger mest ifrån sig en sorgefull suck.

Under spelets gång samlar man upp diamanter som kan användas för att skynda på byggen och uppgraderingar. Självklart finns dessa inte i överflöd utan du får vänta då diamanterna dyker upp titt som tätt runt om i världen. Men besitter du inte ett utomjordligt tålamod är det bara att fläka upp penningpungen och handla som en vilde. Personligen så drömmer jag om den dagen då spelutvecklarna låter mig betala en mindre summa för ett helt spel direkt så jag slipper dessa tröttsamma utpressningsmetoder.

Boom Beach
Pratar den onde generalen om mikrotransaktioner månnetro?

För det är faktiskt få saker som är lika osexigt som mikrotransaktioner. Precis när spelet börjar sätta sig och bli intressant, då ska checkhäftet åka fram. Inom en snar framtid hoppas jag att den stora massan suckar exakt lika högljutt som jag angående detta tjafset och tiger ihjäl det. För vem vill betala 749 riksdaler för en tunna med diamanter? Sådant här trams får verkligen inte bli normen i vår kära spelvärld. Verkligen inte.

Detta är en annons:
Boom Beach
Nej, nej och åter nej.

I slutändan är Boom Beach ändå en underhållande bagatell, mikrotransaktioner till trots. Det är inget spel du sitter med dygnet runt (för skulle du göra det är du antagligen Bill Gates - rik och borde därför inte slösa din tid på just Boom Beach) utan man kan gott vänta ut tidsfristerna som spelet tvingar på en. Men om lusten över att få spela en gnutta längre dyker upp så sitter man ändå i skiten. Om du inte är sugen på/har resurserna att brista ut i ett "make it rain!" det vill säga.

05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
Lätt att komma in i, tillfredsställande spelkontroll, lekfull design
-
Tröttsamma mikrotransaktioner, långdragna väntetider
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

4
Boom BeachScore

Boom Beach

RECENSION. Skrivet av Jonathan Björklund

Ut med klaner och in med militärer! Jonathan har belägrat tropiska stränder i Clash of Clans-teamets nya, men anser att upplägget börjar bli tradigt...



Loading next content