Svenska
Gamereactor
recensioner
Monster Hunter Freedom Unite

Monster Hunter Freedom Unite

Supersvårt och superdjupt rollspelande blir magiskt äventyr när Monster Hunter Freedom Unite återvänder till Ios...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Förbaskat. Sedan när sprutar gorillor eld ur strupen? Åtminstone sedan Monster Hunter Freedom Unite landade i min Ipad. Den japanska rollspelsserien som fokuserat på monsterstrider sedan begynnelsen för tio år sedan är en stor hit, särskilt i Japan, och nu är det dags att erövra Ios. Men nu - tillbaka till gorillan. Nästan helt oförberedd står jag nu inför denna best och jag vet att det kommer att bli en utmaning att tackla honom. Inte nog med att han spottar eld på mig - den håriga King Kong-kusinen tar också hjälp av sina insektskompisar för att stoppa min framfart.

Designen är sprudlande lekfull och det märks att Capcom har haft mycket roligt i designandet av spelets fiender, något som finns intakt i denna konvertering från PSP. Det finns många valmöjligheter här också, det ska sägas direkt, och det gör Monster Hunter Freedom Unite till en av seriens absoluta höjdpunkter, tillsammans med Monster Hunter Tri. Med det sagt är detta långt ifrån ett spel för alla; faktum är att det är ett rollspel enligt den gamla skolan, vilket betyder att menysystemen är lite för djupa och oläsvänliga, grinding är essentiellt och utmaningen mycket hög. Det är ett spel som tar tid att lära sig, men det ska också sägas direkt att de som lyckas uthärda belönas duktigt.

Monster Hunter Freedom Unite
Kontrollschemat fungerar överlag mycket väl i Ios-versionen.

Denna gång jag spelar som en monsterjägare visar det sig bli en angenäm resa, bättre än vad jag någonsin hade anat. Inte bara kan jag nu spela online med upp till fyra spelare på det nya formatet, jag kan också låta datorstyrda karaktärer hjälpa mig i mina äventyr vid mina soloförfaranden, vilket båda fungerar utmärkt. Men hur har kontrollschemat från PSP till Ios egentligen klarat sig? Förvånansvärt väl, faktiskt. Att sätta sina fingrar på skärmen brukar i många spel resultera i frustration då spelet blir lidande (på grund av korvfingrar som täcker hela kalaset), men Monster Hunter Freedom Unite lyckas väl med att undgå detta, trots att gränssnittet till en början ser ut att bestå av fyrtiofem virtuella knappar på skärmen vid varje given situation. Alla knappar är intelligent utplacerade och man råkar lyckligtvis sällan fingra på fel ställe av skärmen. Den som avskyr pekskärmen kan använda en MFI-kontroll istället, då spelet stödjer detta. Bra initiativ, såklart. För ett sådant massivt spel hade jag önskat att ens sparningar kunde lagras i molnet, men trist nog tvingas hårddiskutrymmet fyllas upp i en stadig takt allt eftersom resan fortskrider, i övrigt känns genomtänkt.

Detta är en annons:
Monster Hunter Freedom Unite
Miljöerna är varierade och vädersystemet är mycket trevligt.

Monster Hunter Freedom Unite släpptes ursprungligen under 2009, men Capcom har gett denna version en trevlig HD-uppdatering som flyter på stadigt utan några dippar. Inte alla texturer är jättevackra att se på och några karaktärer ser missplacerade ut, men för ett spel med några år på nacken som getts en ny look är detta mycket imponerande. För er som inte spelade det när det begav sig och inte redan känner till storyn kan jag avslöja att det handlar om en aspirerande monterbankare som tar över den gamla pensionerade storjägarens uppgift att rensa ut ogräset och ärver dennes utrustning.

Det är ingen enkel uppgift. Du kan helt ärligt spendera tio timmar på spelets inledande tutorial för att få en bättre chans att avancera, men de allra flesta kommer givetvis att hoppa in rätt omgående i hetluften. Eftersom att spelet därefter aldrig håller dig i handen är det klokt att lära sig grunderna, men jag förstår givetvis de spelare som inte har tålamodet till detta. Att hålla koll enbart på vapnens skarphet, räckvidd, attackyta, styrka, försvar och rage-mätare kan vara mer än tillräckligt många gånger, men lägg då till att du måste vara rätt klädd för att överleva och att äta mat (för att nämna två saker). Är du klädd i en pälsjacka i öknen dör du av värmeslag, så enkelt är det, det lär spelet dig gärna. Glöm inte fiskespöet. Och yxan. Och flugfångaren. Ta gärna med dig paintballsökare också så att du kan markera en flyende boss för att se var denne tar vägen. Ibland känns Monster Hunter Freedom Unite som en renoldlad monsterförberedelsesimulator, men det är okej.

Monster Hunter Freedom Unite
Själva fokuset på överlevnad är en sanslöst spännande del.
Detta är en annons:

När striderna kommer kan du förvänta dig en hel del förluster, särskilt när du börjar möta annat än oskuldsfulla gräsätare. Att spendera en timme (!) med att fajta en enda fiende är vardagsmat senare i spelet och striderna liknar då katt-och-råtta-trippande på hög nivå. Det finns inga erfarenhetspoäng att tjäna in i traditionell anda, utan fokus ligger istället på att snickra ihop sin egen utrustning med hjälp av resurssamlande och det är verkligen ingen enkel sak. Ska du ner i gruvorna, glöm då för guds skull inte din hacka. Som gärna går sönder rätt omgående. Såklart. Ska du fiska måste tajmingen sitta perfekt, annars blir det inget simmande kött i ryggsäcken. Att hitta ingredienser till dina drycker eller delar till dina vapen är ofta en ren gissningslek, då inga indikationer om var i spelvärlden du kan hitta dem finns att tillgå. Ibland får det Dark Souls att framstå som en solig sommarpicknick, särskilt då striderna är så förbenat svåra emellanåt, dessutom. Samtidigt är dock tillfredsställelsen på en helt egen nivå, vilket gör mödan värt det i slutändan. Det är en del av charmen, även om allt inte är superbalanserat.

Questsystemet är en annan del som fullkomligt skriker old-school. Det finns här 500 uppdrag att ta del av och de är oftast tidspressade, inte minst samlaruppdragen. Miljöerna är ofta rika och varierande, inte minst på grund av det ständigt skiftande vädret och dag/natt-cykeln, vilket gör att uppdragen hela tiden lyckas kännas intressanta. Laddningstiderna mellan varje område är mycket korta, vilket gör att äventyret känns rätt sömlöst och inlevelsen håller sig därmed kvar.
Capcom har knuffat ut gränserna för vad vi kan förvänta oss i ett mobilspel av denna typ där djupet är större än i de flesta spel därute - oavsett plattform. Detta är en mycket väl optimerad version och även om prislappen kan tyckas lite väl hög är det verkligen värt varenda krona och minut av din tid. Bravo, Capcom. Bravo.

09 Gamereactor Sverige
9 / 10
+
Fantastiskt djupt, väloptimerat, bra fokus på överlevnad, bra kontrollschema, långt äventyr
-
Hög inlärningskurva, inga Cloud-sparningar
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter



Loading next content