Svenska
Gamereactor
recensioner
Crystal Defenders R1

Crystal Defenders R1

Crystal Defenders hittar till WiiWare och vi har beordrat bågskyttar att försvara kristaller. Tyvärr får vi inte mycket strategigodis för pengarna...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i

Kristaller har länge varit en essentiell del av våra kära TV-spel, och ska dessa nästintill uttjatade objekt inte insamlas, krossas eller återplaceras i en dammig, enögd staty någonstans måste de försvaras. Detta är precis din uppgift i Crystal Defenders R1, ett strategispel tidigare släppt till Iphone och Xbox Live Arcade, och som nu finns för nedladdning på WiiWare till en kostnad av 800 Wii-poäng. Jag har de senaste dagarna gjort mitt för att försvara kristallerna i fråga, och vaktuppgiften i Crystal Defenders R1 har onekligen sina högpunkter.

HQ

I Crystal Defenders R1 består de kristallfyllda banorna av olika kartor där stigar slingrar sig genom en trevlig naturmiljö. Här finns även monster som patrullerar områdenas utkanter och det är ditt jobb att placera enheter som bågskyttar, magiker och närstridsnissar för att ta itu med hotet. Du börjar med att i godan ro placera dina män vid fronten och när du känner dig fit for fight är det dags att aktivera fiendens attack. Under denna har du ingen större kontroll, så det gäller att följa det anrika träslöjdsmantrat "tänk efter före" (mät alltid före du sågar plywood) inför varje fight.

Tar monstren sig genom försvaret förlorar du en kristall och tappar du alla är spelet över. För att undvika detta gäller det alltså att välja någorlunda intelligent bland totalt sju olika klasser i spelet. Du kan placera ut hjältar som exempelvis tjuvar med praktiskta ficktjuvsfärdigheter och även en "time mage", som lämpligt nog kan sakta ned tiden i stridens hetta. Enheterna har alla en kostnad för att placeras ut, de kan gå upp i level och de har alla olika hälsopoäng.

För att använda ett förskönande ord kan grafiken väl sägas vara "funktionell" och det är den också; 2D-upplägget fungerar bra och det är aldrig några problem med översikt. Att kalla Crystal Defenders R1 vackert vore att ta i, och det grafiska, platta arvet från Final Fantasy Tactics A2 till Nintendo DS är oerhört tydligt. Visuellt är detta alltså inget Fire Emblem, men vi får åtminstone en fin portion av pampighet vad gäller spelets musik, som både är välkomponerad och passande för spelupplägget.

Spelkontrollen är tyvärr inte hundraprocentig, vilket skapat en del irritation under mina sessioner. Vi håller Wii-fjärren horisontellt och för att placera enheter och fippla i menyer används bara styrkorset. Visst fungerar det, men det är en besvikelse att spelet inte stödjer något pekande och klickande. Kontrollösningen i Crystal Defenders R1 känns tyvärr både stel och snål.

Detta är en annons:

Och "snål" är tyvärr ett ord jag måste använda igen. Iphone-versionen av spelet har nämligen betydligt mer innehåll än denna - hela två extra världar, dubbelt så många enheter att välja bland och det till ungefär samma pris. Spelet blir dessutom svårare i den andra och tredje tredjedelen men i Wii-versionen av Crystal Defenders R1 lär vi oss mest grunderna och spelar på lättare banor och möts av slutscenerna precis när vi blivit varma i vadmalen.

Sammanfattningsvis finns här en hyfsad mängd strategigodis, men kanske mest för den som vill få ett smakprov på genren och inte vill ha alltför svåra banor. Jag hade gärna sett betydligt fler och svårare banor där det krävs mer av mig än bara ställa ut biffiga enheter som (oftast) ger motståndet storstryk. Crystal Defenders R1 är inget dåligt spel, men portionen vi får är alldeles för liten. Hade alla tre världar funnits med, och om spelet hade styrts på ett mer Wii-anpassat sätt hade betyget verkligen blivit högre. Att vakta kristaller är som koncept inte världens mest spännande, och då behöver inramningen vara matigare än så här.

Crystal Defenders R1Crystal Defenders R1Crystal Defenders R1Crystal Defenders R1
05 Gamereactor Sverige
5 / 10
+
I grunden bra spelupplägg, lämpligt för strateginoviser
-
För få uppdrag, ingen rörelsekänslig styrning, för enkelt
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

6
Crystal Defenders R1Score

Crystal Defenders R1

RECENSION. Skrivet av Jonas Elfving

Crystal Defenders hittar till WiiWare och Jonas Elfving har beordrat bågskyttar att försvara kristaller i Squares senaste...



Loading next content