Svenska
Gamereactor
recensioner
Infamous: First Light

Infamous: First Light

Infamous är tillbaka på Playstation 4 och denna gången står en biroll från senaste äventyret i centrum. Borde du dansa i neon?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Infamous: Second Son var inget spel som föll mig speciellt väl i smaken. Visst, det var snyggt och visade på hur kraftfull den nya generationen var men spelmässigt var det ett tröttsamt koncept som var underhållande i en eller två genomkörningar (en "god" och en "ond" självfallet) men som sedan lades på hyllan illa kvickt. Jag hade inte nödvändigtvis tråkigt när jag körde Infamous: Second Son men jag var inte uppe bland molnen heller. Exakt samma känsla infinner sig när jag spelar Infamous: First Light.

Infamous: First Light
Berättelsen i Infamous: First Light är det som får en att stanna.

Infamous: First Light utspelar sig innan händelserna i Infamous: Second Son och fokuserar på karaktären Abigail "Fetch" Walker. Vi som kört Infamous: Second Son känner redan till Fetch och hennes tragiska bakgrund. Historien handlar i varje fall hur Fetch (som är en kraftledare, Infamous-seriens svar på mutanter) och hennes bror Brent flyr från sitt barndomshem, då käre mor och far anmäler Fetch till den ondskefulla myndigheten DUP. Syskonen hamnar slutligen på gatan i Seattle och måste använda sig av mer eller mindre kriminella metoder för att överleva. Slutligen dyker "den sista stöten" upp som kommer att rädda syskonen från gatan och ge dem chansen att fly från staden. Utan att spoila så vill faktiskt ödet något helt annat.

Infamous: First Light
Detta blir inte billigt för kommunen.
Detta är en annons:

För egen del så tycket jag det är fruktansvärt skönt att få återgå till en karaktär som man faktiskt bryr sig om. Jag kunde verkligen inte anknyta till Delsin i Infamous: Second Son. I mina ögon var han en osympatisk snorunge och han kändes lika nyanserad och tredimensionell som ett A4-papper. Fetch gillade jag däremot direkt från start när hon dök upp i Infamous: Second Son.

Hennes trasiga bakgrund med droger, förlust och ensamhet kändes otroligt mer engagerande än Delsins och nu har även utvecklarna Sucker Punch insett det. Historien är helt klart det bästa med Infamous: First Light, trots att vi redan vet hur den kommer att spela ut sig, och den slår Infamous: Second Son på fingrarna rätt rejält. Man bryr sig faktiskt om Fetch och man vill att det ska gå bra för henne. Bättre kritik än så kan man ju faktiskt inte ge. Men när eftertexterna rullar så kryper sig ändå en känsla av missade chanser på.

Infamous: First Light
Neon, neon och åter neon. Neon.

Bland annat har Sucker Punch valt att ta bort de moraliska valen (de som leder dig på en god eller ond väg) i Infamous: First Light. Dessa val är ju trots allt något som har blivit synonymt med serien och det är tråkigt att inte ha dem närvarande självklart. På ett sätt kan jag förstå det då det som händer i spelet är anledningen till att Fetch är som hon är i Infamous: Second Son och man vill inte bryta av för mycket från huvudhistorien.

Detta är en annons:

Dock hade det gynnat Infamous: First Light om de låtit valen vara kvar och vågat tänka sig bort från huvudspelet då relationen till Fetch blivit mycket starkare om vi fått vara med och göra många av de tunga val som ändå presenteras i äventyret. Detta är trots allt en fristående del som inte kräver att du har spelat eller kommer att spela Infamous: Second Son så lite lösare tyglar hade Sucker Punch allt kunnat bjuda på. Men det är inte bara i spelets story som chanser har blivit missade.

Infamous: First Light
De olika fienderna känns igen från Infamous: Second Son.

För om du älskade spelkontrollen och uppdragen i Infamous: Second Son, men tyckte att endast en superkraft istället för fyra var gott nog, då är detta spelet för dig! Det känns lite tröttsamt då det faktiskt inte är något som ändrat sig nämnvärt i Infamous-världen förutom det faktum att vi nu endast har en kraft (neon-kraften) framför fyra. Uppdragen är få och några av dem är rent av tråkiga, vilket man får se som ett stort minus med tanke på spelets längd.

Att låta oss som spelare rusa mellan olika platser i staden under tidspress kan inte ens ha sett underhållande ut på papper och jag undrar flertalet gånger varför någon envisades med att pressa in sådana här gäspningar till uppdrag i spelet. Däremot är den tjusiga grafiken intakt och Infamous: First Light är lika slående vackert som det tidigare spelet. Dock är jag lika fascinerad nu som då över hur livlöst och grått Seattle känns. "En vacker död stad" om man vill plocka fram lite Thåström.

Infamous: First Light
Ibland måste även en härskare av neon ta till gammalt hederligt klättrande.

Ur en ren spelmässig synvinkel så skulle jag inte rekommendera Infamous: First Light till någon som redan spelat Infamous: Second Son. Kontrollen är densamma utan några större överraskningar och uppdragen känns emellanåt trötta och tråkiga. Det som gör det värt att inhandla är faktiskt historien, som vågar gå åt ett mörkare och mer svärtat håll än tidigare. Det som är synd med storyn är att den kan kännas rätt stressad emellanåt på grund av spelets korta längd. Men det är en eggande och känslosam historia som levererar, även om man vet hur det kommer att sluta.

Om man däremot är helt ny till serien och inte vill punga ut fullpris för Infamous: Second Son så är Infamous: First Light ett perfekt ställe att starta på. Om man gillar det här så kommer man slänga fram de där penningarna illa kvickt. Det är jag mer än helt hundra på.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Gripande historia, riktigt snyggt, välskriven huvudperson, knyter an snyggt till Infamous: Second Son
-
Dåligt med nyheter, tråkiga uppdrag, väldigt kort
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Medlemsrecensioner

  • AG Jati
    Hoppa sjumilakliv, jaga efter lysande glober och spraya än och en annan vägg. Allt detta i kombination med spelvärldens coolaste punk-brud. Låter... 7/10

Relaterade texter

Infamous: First LightScore

Infamous: First Light

RECENSION. Skrivet av Jonathan Björklund

Infamous är tillbaka på Playstation 4 och denna gången står en biroll från senaste äventyret i centrum. Borde du dansa i neon?

3
GR Live: Vi spelar Infamous First Light

GR Live: Vi spelar Infamous First Light

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Gamereactor Live rivstartar den nya veckan med att spela två timmar av Sucker Punch nya äventyr (och Infamous: Second Son-spinoff), Infamous: First Light. Vi sätter som...

9
Uppsägningar från Sucker Punch

Uppsägningar från Sucker Punch

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Utvecklaren bakom bland annat Infamous och Sly Cooper, Sucker Punch, låter meddela att de nu säger upp personal. Hur många det handlar om vill de dock inte säga, och inte...

1
Datumet för First Light bekfräftat

Datumet för First Light bekfräftat

NYHET. Skrivet av Andreas Blom

När Sony under E3 visade upp det första DLC-paketet till Infamous: Second Son fick vi veta att det skulle släppas i Augusti i år, men inte mer än så. Nu skriver Sucker...



Loading next content