Svenska
Gamereactor
recensioner
Ryse: Son of Rome

Ryse: Son of Rome

Romarriket har aldrig sett så oförskämt bra ut som i Cryteks Xbox One-debut. Men finns det något mer av värde eller rör det sig bara om simpelt kulissbygge? Calle har recenserat...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det räcker med fem minuter med Ryse: Son of Rome för att förstå att Crytek spenderat mer tid med att kalkera scener ur Gladiator och stiluttryck från TV-serien Spartacus än att ögna igenom historieböcker inför sin Xbox One-debut. Släktband skrivs om, karaktärer invaderar länder de i aldrig satte sin fot i och krigiska elefanter marscherar på gator de aldrig marscherade på. Det är ett hafsigt hopkok av historiska figurer och händelser som plockats ihop på ren måfå. I mitten hittar vi Marius; romersk general med hämnd i hjärtat, svärd i handen och tydliga Russel Crowe-komplex, redo att dräpa elvatusen identiska barbarer i jakten på sin familjs mördare.

Berättelsen i Ryse innehåller ingenting vi inte sett tidigare och ingenting du kommer att komma ihåg när eftertexterna rullat färdigt. Marius ångar fram som ett utåtagerande kylskåp i lädershorts genom den ena läckra miljön efter den andra. Crytek gör inledningsvis några halvhjärtade försök att karva lite personlighet i honom men åstadkommer ungefär lika mycket som om de valt att skulptera en gråsten med en nagelfil. Till 80 procent består Marius "dialog" åt att skrika order till sina mannar och då och då leverera inspirerande krigstal vars konsensus är: "Jävlas de med dig, jävlas de med Rom! Och det är INTE OKEJ!"

Ryse: Son of Rome
"THIS IS SPA... ROME! THIS IS ROME!"

Mer tid har - föga förvånande - lagts på det visuella. Är det något lanseringsspel till Xbox One som verkligen flexar hårdvarukraften i konsolen är det Ryse: Son of Rome. Alltifrån karaktärernas oförskämt detaljerade anleten och realistiska ansiktsuttryck till miljöer, ljuseffekter och animationer imponerar. Upplevelsen naggas en aning av att miljöerna inte är särskilt interaktiva och att variationen på karaktärsmodellerna är för liten, men i överlag är det som sagt ett riktigt läckert spel. Ljudbilen är också på topp. Vi får duktiga röstskådespelare (Marius må raljera krigstal mest hela tiden, men han gör det bra) och storslagen musik som för tankarna till valfri Hollywood-rulle signerad Ridley Scott.

Detta är en annons:
Ryse: Son of Rome
Det går aktivera ett slow motion-läge som tillåter Marius att dräpa motståndare i överljudsfart. I praktiken används den här funktionen till att snabbspola sig igenom strider.

Men under det läckra presentpapperet då? Finns det något av värde där? Njae... Ryse har ett stridssystem som vid första anblick verkar intuitivt och spännande men som väldigt snabbt blir extremt monotont. Marius har några få basattacker att variera sig med; han kan hugga med svärdet, slå med skölden, ducka och parera. Parera i rätt tid och du kan kontra fiendens attack. Orsaka tillräckligt med skada och du kan aktivera en så kallad "execution" där Marius i sann Spartacus-anda dräper motståndaren i ultrarapid. Under dessa dödssekvenser uppmanas du att trycka på rätt knapp i rätt tid.

Grejen är bara att det inte spelar någon roll vilken knapp du trycker på, eller om du ens trycker på någon knapp överhuvudtaget. Marius attacker går på ren automatik ändå, vilket gör att dessa sekvenser reducerar spelaren till en simpel åskådare. Du kan med gott samvete lägga ifrån dig kontrollen och smutta på en kaffe i väntan på att Marius ska göra jobbet åt dig. Tro mig, jag gjorde det hela tiden. Jag drack alltså kaffe mitt i striderna utan att pausa. Ingen recensent ska behöva skriva den meningen när det handlar om ett actionspel.

Ryse: Son of Rome
Räkna med att titta på den här scenen om och om igen, med skillnad att ibland lyser motståndaren blått (då ska du trycka på blå knapp, om du vill, eller ta en kaffe, det kvittar.)
Detta är en annons:

Striderna blir aldrig djupare än att du slår, parerar, slår igen och slutligen aktiverar din visuellt läckra (men gäspframkallande) avslutningsattack. Marius viftar med samma svärd och parerar med samma sköld genom hela äventyret. Erfarenhetspoängen jag samlar går att spendera på hälsomätare, Focus-mätare, nya Executions och så vidare, men precis som med allt annat saknar det riktig mening. Det finns där för att det ska finnas där, inte för att det verkligen behövs för att jag ska ha en chans att överleva. Det gör jag ändå, samtidigt som jag dricker kaffe utan att pausa. Tål att upprepas.

Inte blir det roligare av att spelet bara har fem-sex olika fiendetyper. För det mesta handlar det om barbarer med svärd, ibland barbarer med yxor och sköldar, och ibland - om utvecklaren känner sig extra djärv - barbarer med både yxor, sköldar och mustigt helskägg. Crytek kastar in några lösryckta segment där spelaren tillåts gå loss med ballistor, kommendera sina män och marschera i trupp mot fiendehärar, men det rör sig om flyktiga, gimmick-artade inslag som inte ens klaffar speciellt bra med övriga spelet. Efter två timmar har du sett i princip allt som Ryse har att komma med och lärt dig precis hur det är uppbyggt. Bra miljövariation hjälper inte när skogarna, städerna och befästningarna ändå bara blir fondväggar för den ena likartade, monotona striden efter den andra.

Ryse: Son of Rome
Marius är arg för att han måste göra allt jobb själv medan spelaren tittar på.

En positiv överraskning är att spelets multiplayerläge faktiskt är hyfsat underhållande. Här kan två spelare lira tillsammans som gladiatorer på Colosseum. Samarbetsläget, tempot och möjligheten att förbättra sin gladiator gör striderna klart roligare i multiplayer än vad de är i enspelarkampanjen. Det går även att spela helt ensam om du känner för att sätta dina färdigheter som kalsongprydd gladiatorkämpe på prov.

I slutändan kan dock varken glassig yta eller godkänd multiplayer hindra spelet från att haverera under sin egen uppblåsta vikt. Ryse: Son of Rome är ett typiskt lanseringsspel i den bemärkelse att det är otroligt snyggt och välljudande, men ekande tomt under sitt välpolerade skal. Det känns jäkligt tråkigt faktiskt, då konceptet ändå rymmer massor av potential. Vågar vi hoppas på att Crytek fixar detta inför en eventuell uppföljare?

04 Gamereactor Sverige
4 / 10
+
Riktigt snyggt, duktiga röstskådepelare, småkul multiplayer
-
Extremt monotont, usel story, repetitiv bandesign, menlösa executions, saknar substans
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Jonas Mäki
Ett mer ihåligt, själlöst, enformigt och stelt actionspel är svårt att hitta. Åtminstone om vi bestämmer oss för att endast leta på hyllorna för Playstation 4 och Xbox One. Ryse är precis som Crysis 3 rysligt läckert rent tekniskt, fyllt med underbara effekter, bedårande ljussättning och fantastiska modeller. Men det är också allt som Ryse har att erbjuda, i övrigt är detta som ett enda långt grafikdemo som tråkar ut på ett sätt som inget annat Crytek-spel någonsin gjort. 4/10

Medlemsrecensioner

  • Mattias Frantzen
    Efter ha slagit mig igenom horder av barbarer i Colosseum, använt romerska kamrater till mitt förfogande och sett QTE som en del av vardagen i... 7/10

Relaterade texter

Ryse: Son of RomeScore

Ryse: Son of Rome

RECENSION. Skrivet av Carl Brännström

Romarriket har aldrig sett så oförskämt bra ut som i Cryteks Xbox One-debut. Men finns det något mer av värde eller rör det sig bara om simpelt kulissbygge? Calle har recenserat...

April månads gratisspel med Xbox Live Guld

April månads gratisspel med Xbox Live Guld

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Både Microsoft och Sony erbjuder gratis spel varje månad till de som prenumererar på respektive onlinetjänst. Här nedan hittar du vad Xbox-spelarna har att se fram emot i...

9
Grafikmotorn Cryengine på väg till Android

Grafikmotorn Cryengine på väg till Android

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Crytek (Crysis, Ryse: Son of Rome) har låtit utannonsera att de har spännande saker att visa upp på årets Game Developer Conference i San Francisco nästa månad. De har...

2
Crytek om PC-grafiken till Ryse: Son of Rome

Crytek om PC-grafiken till Ryse: Son of Rome

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

Crytek har postat ett långt inlägg på sin hemsida där de går igenom hur de kommer låta PC-formatet dra nytta av den överlägsna prestandan i Ryse: Son of Rome. Bland annat...



Loading next content