LIVE
HQ
logo hd live | Pepper Grinder
See in hd icon

Chat

X
      😁 😂 😃 😄 😅 😆 😇 😈 😉 😊 😋 😌 😍 😏 😐 😑 😒 😓 😔 😕 😖 😗 😘 😙 😚 😛 😜 😝 😞 😟 😠 😡 😢 😣 😤 😥 😦 😧 😨 😩 😪 😫 😬 😭 😮 😯 😰 😱 😲 😳 😴 😵 😶 😷 😸 😹 😺 😻 😼 😽 😾 😿 🙀 🙁 🙂 🙃 🙄
      Svenska
      Gamereactor
      recensioner
      Dead Rising 3

      Dead Rising 3

      Att lemlästa tusentals och åter tusentals av zombier med diverse osannolika tillhyggen lär aldrig bli riktigt gammalt. Men är Dead Rising 3 rätt spel att göra detta i? Vi har svaret...

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

      * Obligatoriskt att fylla i
      HQ

      Dead Rising fick bli mitt andra inköp till min sprillans nya Xbox 360 när det begav sig. Det var en tid då Capcom fortfarande gjorde de bästa spelen innehållandes vandrande döda, vilket säger en del om hur mycket som faktiskt hänt sedan dess. Jag minns hur imponerande spelet var rent tekniskt, inte minst sett till hur många zombies som rymdes på skärmen samtidigt. Jag förälskade mig i köpcentret i Villamette där spelets handling tog vid, (något som i princip gjorde det till ett inofficiellt Dawn of the Dead-spel) och jag uppskattade dess lättsamma ton.

      Det är såhär åtta år senare därför rätt trevligt att få återbekanta sig med den här världen igen i Dead Rising 3, denna gång till Microsofts nya konsol Xbox One. Istället för att springa ifrån ruttnande monster i köpcentrum och kasinon är det här den fiktiva lilla staden Los Perdidos som agerar lekplats och huvudrollsansvaret har förts över till den unga mekanikern Nick Ramos. Femton år har passerat sedan Villamette-incidenten och det är Nick och hans vänners främsta prioritet att snabbt snickra ihop ett funktionsdugligt flygplan för att undfly en överhängande bombning som ska dekontaminera staden.

      Dead Rising 3
      Los Perdidos är tyvärr en ganska färglös plats men det är inget som förstör spelglädjen nämnvärt.

      Seriens stöttepelare förblir mestadels intakta i dess tredje fullgoda del. Antalet zombies som trängs på skärmen samtidigt är på gränsen till ofattbart för det allra mesta. Föreställ dig en Black Friday-armé i kombination med antalet besökare på en stadiumspelning av Justin Bieber så får du kanske ett hum om vad som väntar dig. Jag vet att det kan låta överväldigande i teorin - särskilt om det senaste zombiespelet man tillbringade tid med var Resident Evil 2 - men Capcom Vancouver har varit hyggliga nog att proppa spelet fullt av verktyg som kan användas för att rensa gatorna från dödkött.

      Detta är en annons:

      För även om det absolut finns pistoler, hagelgevär, raketkastare, granater, automatkarbiner och mer traditionella dödsredskap är det knappast skjutvapnen som är stjärnorna i Dead Rising 3. Inte ens de roligare alternativen som baseballträn, machetes, gräsklippare, nallebjörnar eller katanas är vad du kommer vilja använda annat än i nödfall. Det är de kombinerade vapnen som stjäl dödsbringarshowen. Vad sägs om brinnande bredsvärd, dubbla motorsågar, lasersvärd, elektriska stoppljus och bomber som pulveriserar allt inom tvåhundra meters avstånd.

      Dead Rising 3
      Med en vän blir allting roligare. Särskilt när man är klädd såhär.

      Det är alltid ett rent nöje att använda dessa spektakulära föremål för att samla på sig erfarenhetspoäng genom zombieslakt som senare omvandlas till "skill points" som i sin tur omsorgsfullt förbrukas till att göra din karaktär starkare, snabbare och effektivare inom olika färdighetsområden. Faktum är att jag mest troligt tillbringade mer tid med att bara kämpa mig fram genom köttmassorna som zombierna bildar på gatorna enbart för skojs skull än jag gjorde i uppdragen. Det är dessutom när man verkligen tar sig tid till att utforska Los Perdidos som man hittar de olika ritningarna som möjliggör konstruktionen av ännu fler och ännu sjukare vapen vilket ytterligare manar en till att ändlöst vela runt bland döingarna för att testa nya saker.

      Kanske ännu roligare är de olika fordonkombinationerna som du i egenskap som mekaniker kan pyssla ihop mellan varven. Det finns en hel drös av olika fordon att hitta och köra på de ödelagda vägarna. Bland dessa finner du sedans, muskelbilar, sportbilar, taxibilar, ambulanser, gaffeltruckar, ångvältar, harleys och sporthojar. De är, om än ett hyfsat sätt att ta sig runt på, dock väldigt ömtåliga så det är att föredra att bygga ihop diverse kärror för att få lägga vantarna på lite pålitligare fordon. Mina två favoriter är den eldkastarutrustade ångvältsmotorcykeln som i mångt och mycket plöjer igenom vad som helst utan problem och vad jag kallar clownsugaren som suger in alla zombies i din närhet för att sen spotta ut dem i form av kompakta bollar av kött.

      Detta är en annons:
      Dead Rising 3
      I Dead Rising 3 kommer du få träffa på en hel drös av karaktärer, alla med sina egna problem och uppdrag för Nick att utföra. Ett par bekanta ansikten förekommer också.

      Så spektaklet finns här. Det är ganska precis hur roligt som helst att utan egentliga målsättningar eller ambitioner ströva runt, bygga diaboliska, dödsbringande objekt och utmana sin egen kreativitet i zombieutrotningen i utbyte mot erfarenhetspoäng. Ännu roligare blir det i sällskap av en vän, såklart. Dead Rising 3 kan spelas kooperativt över Xbox Live och restriktionerna är i princip ickeexisterande - hela kampanjen går att spela igenom tillsammans och det fungerar på alla sätt som det behöver rätt så jättebra.

      Men själva uppdragen är inte lika engagerande som det ostyrda våldet utanför dem är. De duger och har givetvis sina ljusglimtar men det är åtminstone för mig lite svårare att verkligen dras med i handlingen den här gången än det var i det första spelet. Manuset saknar den dumljuva charmen som Frank Wests äventyr genomsyrades av och Nick Ramos är en betydligt tråkigare karaktär än både Frank och Chuck. Han drivs enbart av en vilja att göra rätt och skydda de han bryr sig om, vilket i sig är admirabelt men i en sådan här berättelse är det lite tunt. Kort sagt står sig Nick i förhållande till sina föregångare Frank (en krigsjournalist och en pappa samt stuntman) lite för alldaglig.

      Dead Rising 3
      Ett av de härligaste åken man kan få tag på i Los Perdidos.

      Å andra sidan kan jag sätta det i perspektiv och se att det är just spektaklet och lekfullheten som är det viktigaste i Dead Rising-spelen medan en spännande berättelse kommer i andra hand. Bossarna som finns här är lika psykotiska och överdrivna som man förväntat sig och de tillhör några av spelets höjdpunkter. Jag är också väldigt glad över att jag inte längre behöver spara mina framsteg på toaletter utan kan göra det precis var och när jag vill. Den ökända tidspressen från föregångarna är dessutom bra mycket generösare den här gången.

      Tyvärr är de datorstyrda hjälpredorna man räddar under sidouppdragen fortfarande lite av en börda även om de inte alls är lika olidligt korkade som i debutspelet. Den största irritationsfaktorn är dock spelvärlden och mer specifikt hur den begränsar din framfart i den. Du förstår, Los Perdidos är inte särskilt stort och spelet maskerar det genom att sätta upp vägspärrar på var och varannan gata så att du tvingas ta långa omvägar om du inte känner för att överge din nybyggda monsterkärra. Jag hade inga som helst problem med att spelvärlden inte var världens största så vägspärrarna blev snabbt ett irritationsmoment. Det är inte heller sällan som bilduppdateringen sjunker dramatiskt, särskilt när det är lite för mycket som händer samtidigt. Kinect-stödet är dessutom snudd på värdelöst. Genom att ropa är det tänkt att man ska kunna locka till sig de dumma köttsäckarna men funktionen samarbetar aldrig när man väl vill använda sig av den. Att stänga av alla Kinect-funktioner var det första jag gjorde i Options-menyn.

      Dead Rising 3
      När man spelar co-op blir det snabbt en tävling i att försöka hitta den mest skrattretande kostymen.

      I slutändan är dock Dead Rising 3 ett stundtals grymt tidsfördriv för den som kan tänka sig att koppla ur hjärnkontoret och uppskatta en rejäl skopa köttigt übervåld riktat mot allas vår favoritslagpåse; zombien. Tack vare enastående underhållningsvärde, en lekfullhet som är lätt att omfamna och ett matigt samarbetsläge är Dead Rising 3 trots tunn story och en del tekniska missar ett spel som jag kan rekommendera för fans av serien med gott samvete.

      07 Gamereactor Sverige
      7 / 10
      +
      Köttigt, lekfullt, variationsrikt, våldsamt, underhållande, innehållsrikt
      -
      Fult, oengagerande manus, onödigt Kinect-stöd
      overall score
      Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

      En andra åsikt

      Petter Hegevall
      Variationen och uppfinningsrikedomen när det kommer till vapenarsenalen i Dead Rising 3 är precis som i föregående delar spelets absoluta höjdpunkt. I övrigt är detta en rätt slö trea som varken känns fräsch eller särskilt underhållande. 6/10

      Medlemsrecensioner

      • Torug
        Kan inte sluta spela detta fruktansvärt beroende framkallande spel, mängderna Zombies man tvingas rusa genom är minst sagt läskigt när man... 8/10

      Relaterade texter

      Dead Rising 3Score

      Dead Rising 3

      RECENSION. Skrivet av Oliver Thulin

      Att lemlästa tusentals och åter tusentals av zombier med diverse osannolika tillhyggen lär aldrig bli riktigt gammalt. Men är Dead Rising 3 rätt spel att göra detta i? Vi har svaret...

      Regissör spikad för Dead Rising-filmen

      Regissör spikad för Dead Rising-filmen

      NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

      Dead Rising-filmen rör på sig och nu låter filmbloggen The Wrap meddela att en regissör hittats, nämligen Zach Lipovsky. Du behöver dock inte skämmas över att inte känna...



      Loading next content