Svenska
Gamereactor
recensioner
Disney Magical World

Disney Magical World

Calle har skrivit årets mest paranoida recension av det Animal Crossing-inspirerade, fullkomligt harmlösa Disney Magical World. Vågar du läsa vidare?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Disclaimer: Skribenten medger att hans genuina rädsla för mjuka, fluffiga djur som är artiga kan, i viss mån ha påverkat tonen i texten.

Castleton: en idyllisk plats full av vänliga invånare, där mungiporna alltid pekar uppåt och alla dina drömmar besannas. Instinkten säger mig att något är fel i samma ögonblick som jag kliver av luftballongen och välkomnas av en trubadur och leenden utmejslade över ansikten jag aldrig sett tidigare.

"Välkommen till en värld full av drömmar och magi", säger en häxa i lila mundering och spetsig hatt. "Du kommer att träffa en hel del... intressanta människor..."

Häxan blottar tänderna i ett alldeles för brett leende, som för att försäkra mig att allting är som det ska. Musiken strömmar ur högtalarna på 3DS-enheten. Glättig och käck. Castleton är en magisk plats. Allting badar i varma färger och miljön utgörs av träd och trimmade häckar och porlande vattendrag. Små hus omgärdar ett pittoreskt torg belagd med runda kullerstenar och över trädtopparna reser sig ett stort slott med torn och blåa spiror. Här ska jag tydligen bo, bland leende, inbjudande människor och allsköns Disney-karaktärer.

Detta är en annons:

Välkommen till Disney Magical World: Höstens stora skräckspel (barnspel, red. anm.) från sju år och uppåt.

Disney Magical World
Dungeon crawl-läget erbjuder störst spelmässig variation

En känsla av deja vu biter sig fast under min inledande timme i staden. Jag känner igen det här. Men varifrån? Jag träffar Musse Pigg och Mimmi utanför slottet. De hälsar mig välkommen. Musse är gladlynt och Mimmi fnittrar. Som om hon vet något jag inte vet. Full av hemligheter.

Musse ger mig en välkomstpresent: En hatt med Musse Pigg-öron. "Prova den! Prova den!" Jag vågar inte säga emot. Vågar inte säga något alls. Jag trär darrhänt Musse Pigg-hatten över hjässan och känner mig dum. Mimmi fnittrar förtjust. Hon fnittrar och fnittrar och musiken är så glad och käck. I ögonvrån ser jag en invånare som ler. Alla ler. Lätt särade läppar över perfekta tandrader. Plirande ögon som mässar: "Välkommen, välkommen..."

Detta är en annons:

Jag vill stänga av. Det är för mycket värme här, för mycket leenden. De är ute efter mig. Jag vill springa tills knäna viker sig. Klösa skräcken ur huden. Men jag stålsätter mig: Jag måste göra det här, i konsumentupplysningens och det fria talets namn.

Disney Magical World
Caféet (och dess personal) går att skräddarsy med ett ständigt växande utbud

Det visar sig att i Castleton finns det en mängd sysslor att fördriva tiden med. Det är det enda du gör här: fördriver tid. Du kan hjälpa invånarna med diverse bestyr (som oftast går ut på att hitta ett speciellt föremål åt dem.) Du kan fiska, köpa accessoarer och kläder, samla speciella Disney-kort, så grödor och styra ett kafé. Det finns inget definierat slutmål och ingen story-kampanj att följa.

Den där deja vu-känslan som följt med mig sätts plötsligt i en skrämmande kontext: Upplägget påminner inte så lite om Animal Crossing... fast stöpt i en om möjligt ännu mer barnvänlig form. Å. Herre. Gud, tänker jag och kväver ett vrål som vill brisera ur käften. Det skulle ändå inte tjäna något till, att vråla sådär. I Castleton kan ingen höra dig skrika.

Disney Magical World
I Castleton älskar alla att ta glada bilder, för att visa hur perfekt glada de är. Mycket skrämmande

Under min mardrömslika (färgglada, reds. anm.) vistelse hinner jag träffa en diger samling Disney-figurer och göra avstickare till andra världar hämtade från diverse Disney-filmer såsom Alice i Underlandet och Aladdin. Det finns alltid något att göra och alla aktiviteter markeras tydligt på kartan. Mycket smidigt, inte minst för yngre spelare som är modiga/dåraktiga nog att bege sig till denna kulörta, varma, charmiga Disney-värld (från sju år och uppåt) där varje mening inleds med "Fantastic!" och åtföljs av en komplimang.

Allteftersom jag utför uppdrag och ärenden samlar jag på mig klistermärken. Med dessa låser jag upp nya områden och utmaningar, nya produkter i Joakim von Ankas affär, nya kläder hos Kajsa Anka och nya... ja, nya saker av det mesta. Återigen; ett smidigt system för att spelaren alltid ska ha koll på vad som finns att hitta på härnäst.

En sak som slår mig är hur fixerade alla invånare är av mode och accessoarer. Mimmi är förutom skitläskig även skogstokig i shopping och Kajsa Anka bedriver ett skrädderi. Kajsa tipsar mig om att klä mig "moderiktigt enhetligt" för att generera 'likes' från befolkningen. Jag skriver likes för att det känns precis som att få tummen upp på Facebook. Det räcker med att jag flashar mig i min nya ekipering för att tummen upp-symbolerna ska börja rasa in. Alla skriker "marvelous!" och "you look fantastic!" Det är lite äckligt faktiskt. Som att huka på ett litet, litet träbord och se Facebooks grundare Mark Zuckerberg smygtafsa på Disneys VD på en personalfest.

Disney Magical World
Det går att besöka andra spelares caféer om du känner för att inspektera och säga "Hmm..."

Timmarna kryper fram i takt med att jag strosar/hukar runt mellan husen och hjälper invånarna. Klockan i Castleton tickar i takt med verkligheten. När mörkret faller över den mysiga lilla staden kommer rädslorna krypande. Ångesten. Jag önskar att jag hade ett hus att gömma mig i, som i Animal Crossing. En plats att krypa ihop på, blunda och intala mig att jag strax kommer att vakna och inse att allting bara varit en otäck dröm. Men det här är inte Animal Crossing. Det här är skräckspelet (barnspelet, red. anm.) Disney Magical World och här äger jag ingen bostad.

Disney Magical World
Fler gruppbilder. Efter att den här bilden togs åt katten upp Alice

Av någon outgrundlig anledning lever min avatar när solen går upp nästa morgon. Jag antar att Musse, Kalle och alla andra bidar sin tid. Väntar på rätt tillfälle... Jag vet vad de egentligen är, bakom sina näbbar och runda nosar och stora ögon...

Nåväl, under dagen inser jag att det som framförallt särskiljer Disney Magical World från Animal Crossing är dess flört med dungeon crawler-genren. Spelaren kan ge sig ut i skogar och grottor, samla loot och bekämpa illasinnade spöken med lite trollstavsviftande modell Harry Potter-light. Det är inte mer krävande än att du skjuter lite besvärjelser, duckar för inkommande attacker och utforskar en lättnavigerad karta, men det är ett trevligt avbrott från spelets övriga sysslor som tenderar att bli ganska monotona efter ett tag.

För trots många grejer att hitta på är allting av det tämligen ytliga slaget. Uppdragen som de alltför artiga invånarna ger mig är av leta-och-hitta-sorten och minispelen är inte alls krävande. Som fisket till exempel: Tryck på A när symbolen A visas på skärmen. Tryckte du på A? Succé! Här får du en fisk. Jag hade föredragit en pistol, en kniv, något att försvara mig med när de kommer efter mig... Men icke. I Castleton samlar du bara på frukter, växter och andra icke dödliga material.

Disney Magical World
"Kom igen, gunga då!"

Större möjligheter till fördjupning dyker upp när jag blir chef över stadens nybyggda kafé. Inte bara ger det mig ett tak att gömma mig under i stunder av total panik och bottenlös desperation, det ger mig också chansen att inreda lokalen med bord, stolar, bänkar, tapeter och andra sorters dekorationer. Det är en fördel om du gillar motiv med Musse Pigg-öron; de genomsyrar praktiskt taget allt. Det finns även möjlighet att utforma menyn (i Castleton är kolhydrater basföda) och förse personalen med diverse fräcka outfits. Inget som egentligen förändrar något, men för den som gillar pyssel och knåp finns det gott om alternativ.

Varför någon nu överhuvudtaget skulle vilja pyssla och knåpa i en så genuint otäck-

(här urartar originaltexten i irrelevanta jämförelser med Stanley Kubricks The Shining och 4000 tecken om "Så överlever du enklast i Disney Magical World", vilka vi valt att klippa bort, red. anm.)

Disney Magical World
Kajsa fixar festkläderna och säger "marvelous" sisådär elvatusen gånger

Om jag för ett ögonblick ska låtsas som att Musse Pigg och hans vänner inte döljer diaboliska planer och ritualistiska mordfantasier bakom sina stora, runda ögon, är Disney Magical World ett lättsmält och innehållsrikt spel tydligt anpassat för den yngre målgruppen. Det går snabbt att komma igång. Allting förklaras väldigt pedagogiskt och även om aktiviteterna är relativt simpla kompenseras de med ren kvantitet. Det finns alltid saker att hitta på. Spelvärlden är lättnavigerad och färgglad och karaktärerna snyggt återskapade efter sina förlagor.

Tyvärr sjunker skärmuppdateringen varenda gång jag springer över torget i Castleton och laddningstiderna är, förvisso hyfsat korta, också alldeles för frekvent återkommande. Fokuset på att ständigt få bekräftelse genom att klä sig moderiktigt lämnar även en viss besk eftersmak. Barn ska vara barn, det vill säga; de ska ägna sig åt att sortera tändstickor och kasta vattenballonger på varandra, inte bry sig om att få tummen upp för sina nya skor av ett främmande, mjukt, fluffigt djur.

Slutligen känns själva spelvärlden en aning statisk; karaktärerna ger inte sken av att leva efter några egna rutiner utan står på samma ställe oavsett tid på dygnet. Det är dock ingenting som ungarna lär störa sig på. De kommer att ha fullt upp med att samla klistermärken, leta Disney-figurer och kasta besvärjelser på spöken. Förhoppningsvis blir de inte heller lika skräckslagna av alla mjuka, artiga djur som undertecknad. För egen del kan jag säga att Disney Magical World tillsammans med Alien: Isolation står för höstens i särklass vidr-

(vi avslutar där, tack, red. anm.)

07 Gamereactor Sverige
7 / 10
+
Snygg grafik, härlig design, mycket att göra, lätt att komma igång, mysiga Disney-figurer, varierade miljöer
-
Instabil bilduppdatering, frekventa laddningstider, uppdragen blir enformiga i längden
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

Disney Magical WorldScore

Disney Magical World

RECENSION. Skrivet av Carl Brännström

Calle har skrivit årets mest paranoida recension av det Animal Crossing-inspirerade, fullkomligt harmlösa Disney Magical World. Vågar du läsa vidare?



Loading next content