Svenska
Gamereactor
recensioner
Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes

Iron Man, Thor och Hulk har invaderat Disneys Skylanders-kopia. Johannes är inte särskilt imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Liksom många andra som föddes strax innan sekelskiftet är min uppväxt starkt formad av den renaste sortens Disney-magi. Tarzan, Aladdin, Lejonkungen och Den Lilla Sjöjunfrun är bara några exempel på filmer som dröjt sig kvar; både i mig personligen och i populärkulturen. Deras tidlösa karaktärer och världar känns till och med igen av dagens barn, de som är födda under 2000-talet. Tycka vad man vill om de otroligt slätstrukna, ytliga historierna om prinsar som räddar prinsessor, så länge de har getingmidja och Barbie-anlete - Disneys världar står sig än idag som några av filmhistoriens största kulturskatter.

En bidragande faktor till att den yngre generationen har sådan koll på de förhållandevis gamla verken är utan tvekan Disney Infinity, spelet där Disney hakade på den trend som Skylanders startade med plastfigurer som ges liv i TV-rutan genom en portal. Spelet i sig var lite utformat som just en leksakslåda där spelaren tillsammans med varje plastfigur dels fick ta sig igenom olika äventyr, men även bygga sina egna världar och utmaningar. Det drogs dock med en rad olika problem, vilket Disney hoppas råda bot på i och med Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes.

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
Guardians of The Galaxy i samlad trupp, helt gjorda i plast.

Eller, ja, nu kanske jag tog i lite. Det ter sig snarare som att man satsat på ännu mer innehåll istället för att faktiskt lösa de många problem som fanns i föregångaren. För innehållspåslaget står 21 olika karaktärer från Marvel Comics olika serieuniversum (köptes upp av Disney under 2009) som alla låses upp genom att springa till mamma och pappa, tjata till sig mellan 100 - 200 kronor, för att sedan kasta upp mynthögen till kassapersonalen i första bästa spelbutik. Det du då får är en förvånansvärt detaljerad, säreget utformad plastfigur föreställande någon av hjältarna eller skurkarna från Guardians of The Galaxy, Spider-Man eller The Avengers.

Detta är en annons:

Själv behövde jag däremot inte springa till min mamma och pappa. Jag är 20 år gammal, tjänar mina egna pengar. Jag ska tycka, inte tjata efter veckopengen. Så Istället fick jag hem en låda innehållandes spelet, ett urval om fem plastfigurer från samtliga av de tre serietidningsvärldarna, samt två stycken äventyrsbrickor och två minispelbrickor. Och som sagt - figurerna är vackra, förhållandevis noggrant färglagda och byggda av en stadig men lätt böjlig plast som ska motverka att de går sönder. Tyvärr hade just detta hänt med huvudet på figuren föreställande Gamora, universums mäktigaste kvinna från Guardians of The Galaxy som följde med i mitt recensionspaket. Men den incidenten skyller jag på Postens logistikhantering snarare än figurernas byggkvalité.

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
Striderna handlar mest om att hamra på en enda knapp och ibland ducka undan fiendeattacker - inte särskilt nyskapande.

Plattan, som består av två cirkulära platser för spelfigurerna samt en hexagonal plats för äventyrs- eller minispelsbrickorna, kopplas in i mitt Playstation 4, varpå jag genast slänger dit Nova, den övermänskliga rymdpolisen som tillhör Spider-Man-paketet, tillsammans med en av äventyrsbrickorna.

Ett glättigt New York målas upp framför mina ögon. Invånarna ser plastiga u och ler oförstående, i enlighet med leksakstematiken. De terroriseras av lika plastiga Green Goblin och Mysterio, och det är såklart mitt jobb att stoppa dem. En svartklädd agent vill att jag ska flyga upp på stadens alla skyskrapor, bärandes på en forskare, som jag sedan ska skydda mot anstormande Venom-kopior. Striderna är otroligt simpla och det enda som används är egentligen en knapp för standardattacker och en för att ducka undan när fienderna gör detsamma. Och ungefär så ser uppdragen i helhet ut. Stick dit bort, nita några skurkar och genomlid några partier av halvtaskigt plattformshoppande.

Detta är en annons:
Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
Rocket Raccoon är utan tvekan en av de coolaste karaktärernaa i Disney Infinity 2.0

För varje serietidningsuniversum finns alltså en äventyrsbricka som var och en bjuder på ungefär fem timmars speltid och en lättsmält historia om de olika hjältegruppernas kamp mot olika storskurkar. Och om du vill kan du ta dig igenom dessa äventyr med karaktärer från det ursprungliga Disney Infinity.

Minispelsbrickorna - även kallade Power Disks - bjuder istället på minispel och diverse innehåll. En av dessa är ett Tower-Defence-läge där du får spela någon av de olika hjältarna och planera din placering av torn och olika fällor som ska hindra fienders framfart. Ett annat är en inte alltför subtil Diablo-flört där kartorna genereras på måfå och målet är att samla prylar till en liten medhjälpare som följer dig genom äventyret. Och de båda är rätt skojiga, tro det eller ej. Särskilt i lag med en medspelare. Men faktum kvarstår att det är väldigt enformigt att hamra på en enda slagknapp i treminutersstötar. Tyvärr får nilduppdateringen titt som tätt för sig att stanna upp för en andningspaus, vilket inte direkt stärker helhetsintrycket.

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
I Leksakslådan kan du forma dina egna äventyr och utmaningar. Ja, till och med leka kurragömma.

Ett av försäljningsargumenten för Disney Infinity 2.0 The Toy Box - eller leksakslådan, som jag hädanefter kommer att kalla den. I sann Little Big Planet-anda släpps din kreativitet fri i olika tematisk sammansatta världar. Här får du använda byggstenar, datorstyrda karaktärer och diverse olika verktyg för att skapa det äventyr du helst vill uppleva och dela med dig av - till en viss gräns.

För riktigt lika ingående och friformlig som Sackboys tidigare nämnda äventyrseditor kan jag inte påstå att leklådan är. Placeringen av de olika byggstenarna och byggnaderna är låsta till att endast kunna vridas 90° åt gången i ett förutbestämt mönster som närmast kan liknas vid ett osynligt rutnät. Lite som Lego tonsatt av mysigt orkestrerade stycken.

Som motpol till detta bjuder leklådan istället på en svåröverträffad användarvänlighet som förklaras grundligt och väl i en uppsjö olika tutorial-uppdrag som sträcker sig från att ta sig från punkt A till punkt B med självmant placerade byggklossar till att optimera en racingbana. Att upplägget är menat för yngre förmågor, det märks. Väldigt väl dessutom. På ett tiotal minuter har femåringen i mig lyckats pilla och knåpa ihop ett enkelt plattformsäventyr med låsta kameravinklar samt en racingbana som snirklar sig genom Agrabahs bakgator.

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
Fienderna är genomgående mörk- eller rödfärgade för att verkligen trycka på att de inte är några trevliga typer.

Även här blir det dessvärre uppenbart att spelets skaparverktyg hålls tillbaka av spelet själv. Äventyren och kartorna som andra spelare skapat, vilka du kan ta del av via konsolens internetuppkoppling, är i många fall väldigt ambitiöst komponerade, men stryps åt av spelets alltför simpla och oprecisa kontrollschema. För att skapa en särskilt bra spelupplevelse behövs en bra grogrund och lämpliga verktyg, vilket Disney Infinity 2.0 i de allra flesta fall misslyckas med att bistå med.

Det är alltid svårt att betygsätta ett barnspel som detta. Jag är åtminstone 15 år för gammal och således inte en del av den tänkta målgruppen. Om jag själv varit en femåring med pottfrilla (dom har väl fortfarande sådana?) hade jag vid det här laget förmodligen legat på vardagsrumsmattan, kräkandes av upphetsning. Jag hade bara sett magin i plastfigurerna som plötsligt animerats till liv på TV-rutan, tanklöst hamrande på slagknappen medan skurkarna exploderat i skimrande, harmlösa, virtuella plastbitar, och haft jätteroligt medan jag gjort det.

Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes
Superhjälte-äventyren bjuder på mesig synth-metal medan Leksakslådan står för vackert orkestrerade stycken.

Någon annan hade fått handskas med den gömda pay-to-play-strukturen, fått spendera de hiskeliga summor som krävs för att jag ska få en spelupplevelse som inte avbryts så fort en av mina karaktärer får på käften i spelvärlden varpå jag måste vänta på att denne blir tillgänglig igen. Men att bygga mina egna världar och ta mig igenom minispelen är likväl ett småroligt tidsfördriv, trots oprecisa kontroller och stundtals sackande bilduppdatering. Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes är kort och gott samma atmosfäriska, halvtrasiga upplevelse som föregångaren, fast med ännu mer innehåll.

06 Gamereactor Sverige
6 / 10
+
Disney i mängder, väldigt lättförståeligt, roligt editor-läge, mysig atmosfär, mycket innehåll
-
Svaga huvudkampanjer, oprecis spelkontroll, otroligt slätstruket, bristande detaljrikedom, sackande bilduppdatering
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

En andra åsikt

Petter Hegevall
Det märks, tyvärr, att Disney stressat en gnutta med själva Marvel-äventyret. Tunn spelvärld, trista uppdrag. Toy Box är däremot bättre än någonsin och de nya figurernas är verkligen toppensnygga. Jag bygger banor för brinnande livet. Och för min del är det just den delen som för Infinity till en bra spelserie. 7/10

Relaterade texter

5
Guardians of the Galaxy i Disney Infinity 2.0

Guardians of the Galaxy i Disney Infinity 2.0

NYHET. Skrivet av Jonas Mäki

I vad som måste betraktas som en av tidernas minsta överraskningar låter Marvel och Disney nu meddela att hjältarna från dunderhöjdaren Guardians of the Galaxy kommer att...



Loading next content