Svenska
Gamereactor
recensioner
The Sailor's Dream

The Sailor's Dream

Malmöbördiga studion Simogo har begett sig ut till sjöss i den vackra Ios-titeln The Sailor's Dream. Björken har rott han med och delat ut betyg...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Det är tyst ute på havet. Då och då brusar det upp men oftast förblir den där rofyllda tystnaden. Platserna jag går iland på är numera öde och murket träd skvallrar om att en lång tid har gått sedan någon beträtt denna mark. Men en känsla av att kärlek, sorg, glädje och liv sprudlat på dessa platser är påtaglig och hänger tjock i luften. När min resa är över har jag skrattat förnöjt, känt stor förundrats och svalt ett antal klumpar som skulle utbrustit i tårar. Och allt detta under två timmar.

The Sailor's Dream
The Sailor's Dream är ett minst sagt vackert spel.

Den i Malmö baserade studion Simogo vill sannerligen inte erbjuda oss ett regelrätt "speligt" spel. Det här är, till skillnad från sina tidigare iOS-titlar som Device 6 och Bumby Road, först och främst en upplevelse. The Sailor's Dream väljer att sätta det narrativa i första rummet, tillsammans med alla de känslor som gömmer sig däri. Man har valt att skala bort allt vad pussel, valmöjligheter och dubbelhopp heter och istället satsa på en berättelse du som mest kan styra i den mån hur den rullas ut framför dina ögon och inte vad som rullas ut. Och eftersom historien i The Sailor's Dream är grejen så vill jag självfallet inte spoila något och jag väljer därför att hålla min beskrivning till tre korta ord: Kärlek, Sorg, Glädje. Det duger.

Det är en fenomenalt planerad historia som berättar exakt så mycket som man behöver veta för att man ska börja skapa de allra mest färggranna bilder i det egna sinnet och jag kan verkligen inte säga annat än att jag älskar det. För när man lyckas måla så här stort med en såpass liten pensel är jag minst sagt lamslagen av hur imponerande det är och när man under loppet av två timmar lyckas röra mig till tårar flertalet gånger så blir den känslan inte precis mindre. Fantastiskt kort sagt och något som den intresserad av narrativ spelkonst inte bör missa. Men vad får man egentligen göra i The Sailor's Dream?

Detta är en annons:
The Sailor's Dream
Att röra sig runt på det böljande blå är en härlig känsla.

Man förflyttar sig i den fart man behagar bland alla de olika platser man hittar ute till havs och när du väl valt att besöka, exempelvis, det där fyrtornet så rör du dig från "rum till rum" genom att dra över skärmen. På vissa ställen finns det något som går att röra vid som lampor i taket eller ett roder men inget av dessa påverkar något i spelet alls. Till viss del kan jag tycka att det är tråkigt att man inte velat binda den lilla spelmekaniken som faktiskt finns med den ytterst framträdande storyn. Men på ett annat sätt ett sätt förstår jag att man inte vill ta någon som helst fokus från den heller.

Om något ska sägas ta fokus från historien så är det otvivelaktigt spelets andfått underbara design och det helgjutna bitterljuva soundtracket. Eller egentligen inte när man tänker efter då dessa två komponenter förhöjer historiens tyngd något otroligt. Bland annat dyker en ny låt (sju stycken sammanlagt) upp varje dag, i realtid och i form av flaskpost, och även mitt nattsvarta dödsmetall-hjärta smälter när de där ljuvliga tonerna i maskopi med en hypnotisk sångröst rullar ut. Lägg även till att varenda plats i spelet skulle kunna extraknäcka som tavla/fondvägg/konstverk då The Sailor's Dream är, jämte Transistor, utan tvekan ett av de vackraste spelen som jag haft äran att spela detta år.

The Sailor's Dream
Berättelsen innehåller allt vad sorg och glädje innebär.
Detta är en annons:

Avslutningsvis så är faktumet att det inte är särskilt mycket i The Sailor's Dream som faktiskt känns som ett regelrätt spel. Det är dessutom en väldigt kortvarig underhållning och det finns nästintill ingen anledning att spela det igen efter att du klarat av det första gången utöver att höra alla veckans låtar. Anser du dessa saker vara det du söker så lär du hålla dig borta från The Sailor's Dream och jag kommer sitta här och tycka synd om dig. För herrejösses i min lilla låda vilken storslagen resa det är. Musiken, bilderna, platserna och berättelsen blandas förträffligt i en känslosvallande potpurri som vägrar skriva dig på näsan och som känns genuin från topp till tå. Det må vara ett spel jag aldrig kommer att spela igen men det är dessutom en sådan historia som berört och som jag aldrig kommer att glömma. Det är helt okej i min bok.

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Underbart narrativ, bedårande design, förtrollande soundtrack, ljuvlig musik
-
På tok för kort, tunn spelmekanik,
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
The Sailor's DreamScore

The Sailor's Dream

RECENSION. Skrivet av Jonathan Björklund

Malmöbördiga studion Simogo har begett sig ut till sjöss i den vackra Ios-titeln The Sailor's Dream. Björken har rott han med och delat ut betyg...



Loading next content