Svenska
Gamereactor
recensioner
Art of Balance

Art of Balance

Fredrik Säfström har tagit sig an uppgiften att undersöka om Art of Balance är ett pusselspel som håller måttet. Och han är märkbart imponerad...

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ

Pusselspel tillhör med stor sannolikhet den kategorin som jag har lirat allra minst. Visserligen avgudar jag spel som Tetris och Dr Mario men samtidigt brukar mitt tålamod tryta efter en stund. Tyvärr är jag inte av den sorten som kan sitta framför en skärm och pussla i några timmar och under hela spelsessionen ha roligt. Det brukar alltid uppstå regelbundna irritationsmoment som till sist får bägaren att rinna över. Därför känns det smått bisarrt att jag under dessa timmar som jag tillbringat med Art of Balance faktiskt har blivit underhållen - på ett sätt som inte många andra pusselspel har lyckats med.

Utvecklaren Shin'en Multimedia har skapat ett enkelt och smidigt pusselspel där handkontrollen fungerar alldeles perfekt. Om man så vill går det att använda stylusen på Gamepaden för att flytta runt sina objekt. Personligen valde jag det lite enklare och bekvämare alternativet genom att använda knapparna på handkontrollen när jag planerade mina drag. Redan från början kändes det smidigt och mycket enkelt när utvecklaren skippat alla onödiga funktioner och låtit oss spelare enbart fokusera på två knappar när vi spelar. Enkelt och bra.

Art of Balance
Art of Balance erbjuder mängder av utmanande och kluriga banor

I Art of Balance går det ut på att placera objekt i ett flertal olika former, ovanpå varandra. Det kanske låter väldigt simpelt - men det är lättare sagt än gjort. Objekt kan staplas precis så som du vill. Vissa objekt kan vi vända och vrida på åt alla möjliga vinklar, och förhoppningsvis få dem att passa in med andra block, och på så sätt minimera risken för att din stapel ska välta. Det finns vissa stunder jag har känt en stor frustration, när jag vid mitt sista kvarvarande block har lyckas få stapeln att välta. När jag testade på nytt staplade jag objekten i precis samma ordning, men där jag valde det lite smartare knepet och placerade det sista blocket ytterst lite åt höger gentemot förra gången - varav jag klarade banan. Det är ytterst små detaljer som kan vara den avgörande faktorn för att stapeln ska vara på sin plats när det sista blocket är lagt.

Detta är en annons:

Varje ny värld ger oss nya block att spela med. Det finns till exempel genomskinliga block som smälter så snart du har ställt två andra block ovanpå det. Här gäller det att planera sina drag noggrannare än tidigare. Ett smält block kan få ovanliggande block att ramla rakt ner i vattnet, förutsatt att du inte redan har en stadig stapel som kan fånga upp dina fallande objekt.

Vissa banor kan kännas något enformiga. Det är flera gånger som jag har funderat på om jag inte har spelat den här nivån tidigare. Skillnaden kan vara så pass liten så att spelet låter oss stapla ytterligare ett block, jämfört med tidigare. Då och då förekommer det scenariot, men samtidigt känns det inte mindre roligt jämfört med förra gången när spelet är så pass beroendeframkallande som det är.

Art of Balance
Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du placerar dina objekt. Minsta felbeslut kan vara ödesdigert

Det finns flera olika spellägen att välja mellan där alla känns riktigt roliga. I Arcade får vi visa våra färdigheter genom att ta oss an åtta stycken världar, där alla består av uppemot 30 stycken nivåer vardera. Vi hittar även spelläget Endurance som ger spelaren chansen att på bara tre försök försöka ta sig så långt som möjligt - och därmed försöka slå sig in på en topplista över de bästa Art of Balance-spelarna i världen. Med andra ord så finns det gott om nivåer för den som är sugen på väldigt mycket knep och knåp - för en väldigt liten peng.

Detta är en annons:

Sammanfattningsvis är det här ett riktigt underhållande pusselspel som har gett mig en hel del kvalitétstid framför TVn. Art of Balance är för mig en överraskning som har slagit sig in bland mina favoritspel under kategorin pussel. Med tanke på den rimliga prislappen på 82 kronor så måste det väl ändå vara värt varenda krona?

08 Gamereactor Sverige
8 / 10
+
Bra spelkontroll, riktigt utmanande, många nivåer, beroendeframkallande, originellt koncept
-
För enformigt, sparsmakad grafik
overall score
Detta är Gamereactor-nätverkets medelbetyg Du kan sätta ditt eget betyg genom att klicka här

Relaterade texter

0
Art of BalanceScore

Art of Balance

RECENSION. Skrivet av Fredrik Säfström

Fredrik Säfström har tagit sig an uppgiften att undersöka om Art of Balance är ett pusselspel som håller måttet. Och han är märkbart imponerad...



Loading next content